ΤΟΠΙΚΑ

Τρόμος γιατρών για την «επιδημία» συνωστισμού σε στέκια

τρόμος-γιατρών-για-την-επιδημία-συν-601100

Σε κόκκινο συναγερμό και ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς ενώ περίμεναν το άνοιγμα της εστίασης να εκτονώσει τα «κορονοπάρτι» και τον ακραίο συνωστισμό σε πλατείες και πεζοδρόμους αυτό δεν έγινε, οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση για επαγρύπνηση, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδο Μαγνησίας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Από τη μία ο αριθμός των κρουσμάτων δεν λέει να μειωθεί, καθημερινά ανακοινώνονται διψήφια νούμερα, από την άλλη η νοσηρότητα νεαρών ηλικιών αυξάνεται, γεγονός που συνθέτει σκηνικό διόλου αισιόδοξο, όσο τμήμα του πληθυσμού αδιαφορεί για τα μέτρα προστασίας.

Με βάση τα στοιχεία των νοσηλειών του τελευταίου διημέρου στο Νοσοκομείο Βόλου, όλο και πιο ευάλωτοι απέναντι στον Covid 19 γίνονται οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, ενώ και ο μέσος όρος στην ηλικία των διασωληνωμένων πέφτει όλο και πιο χαμηλά.

Χθες, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο που είναι γεμάτη, καθώς και τα 8 κρεβάτια είναι κατειλημμένα, από τους 8 ασθενείς οι δύο, άνδρας και γυναίκα αντίστοιχα, είναι ηλικίας 37 και 46 χρόνων αντίστοιχα.

Στον έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης επίσης νοσηλεύεται διασωληνωμένος 57χρονος άνδρας, ενώ στην Α’ Κλινική κορονοϊού δίνουν μάχη με τον ιό μεταξύ άλλων τρεις ασθενείς, κάτω των 45 χρόνων. Πρόκειται για δύο γυναίκες, ηλικίας 24 και 42 χρόνων και άνδρα, ηλικίας 40 χρόνων.

Στην Β΄covid επίσης νοσηλεύονται δύο νεαρές γυναίκες ηλικίας 34 χρόνων αμφότερες και δύο άνδρες, 38 και 42 χρόνων, ενώ στη Γ΄covid μεταξύ των ασθενών παραμένει για νοσηλεία 39χρονη.

«Νοσηλεύουμε νέους ανθρώπους με βαριά συμπτωματολογία»

Την έντονη ανησυχία των ειδικών για τα κορονοπάρτι αλλά και την «επιδημία» συνωστισμού που καταγράφεται σε στέκια νεολαίας σε πλατείες και πεζοδρόμους, παρά το γεγονός ότι άνοιξε η εστίαση, εξέφρασε ο επικεφαλής των κλινικών covid στο Αχιλλοπούλειο Χαράλαμπος Μάνδρος.

«Φοβόμαστε για εξάπλωση του κορονοϊού από τα αυτοσχέδια πάρτι και τις μαζικές συναθροίσεις που δεν τηρούνται αποστάσεις και μέτρα προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς είμαστε σε μια φάση που ανοίγουν πολλές δραστηριότητες». Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κρούσματα, επί καθημερινής βάσης στον Βόλο και ευρύτερα τον νομό.

Ο ίδιος επισήμανε, πως ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται γύρω στο 1.1, αλλά δεν θέλει πολύ να υπάρχει έξαρση και η μεταδοτικότητα να αυξηθεί.

Σημείωσε επίσης πως έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών, με πολλούς από αυτούς να είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών. Αναφορικά με το αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Μάνδρος τόνισε πως πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 30%-40% εξ αυτών δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο χρήζουν νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης ή ακόμη και σε ΜΕΘ, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

«Δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιος κινδυνεύει και ποιος όχι από τον κορονοϊό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει από την επικίνδυνη λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι. Είναι επίσης λάθος, και το ακούμε, να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό ως δικαιολογία, ως λόγο εφησυχασμού. Ας μη γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει», ανέφερε επίσης ο κ. Μάνδρος.

«Εχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Δεν πρέπει να δυσανασχετούμε που πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Πιστή τήρηση των μέτρων και να εμβολιαστούμε», κατέληξε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γιατρός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου