ΤΟΠΙΚΑ

Θέκλα Καμμένου: «Δεν περιμένουμε θαύματα»

θέκλα-καμμένου-δεν-περιμένουμε-θαύμ-622305

Με το βλέμμα στους πράσινους προορισμούς οι Βρετανοί, σύμφωνα με έρευνα της Easy Jet

Με την προσοχή στραμμένη στα επιδημιολογικά δεδομένα οι επαγγελματίες του τουρισμού προετοιμάζονται για σεζόν θεωρητικά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στους πράσινους προορισμούς. Καμπανάκι χτυπά, στο μεταξύ, η έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η βρετανική αεροπορική εταιρεία Easy Jet, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των Αγγλων τουριστών επιθυμεί να κάνει φέτος διακοπές μόνο σε πράσινες χώρες.

«Δύσκολη και μεταβατική» χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, κληθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα προαναφερθέντα, ενώ υπογραμμίζει ότι «θα είναι ένα καλοκαίρι που θα μας πάει στο 2022. Δεν είναι χρονιά που περιμένουμε να γίνουν θαύματα. Είναι δύσκολη χρονιά και τα νούμερα θα είναι μικρά. Θα κυμανθούμε στα περσινά δεδομένα, με μικρή ανοδική απόκλιση της τάξης του 10% πάνω από πέρυσι, στην καλύτερη περίπτωση».

Καταθέτοντας την άποψή της, υποστηρίζει ότι «το 2021 συνεχίζει να είναι μια περίοδος που συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε την κρίση του κορονοϊού. Το ότι ανοίγει ο τουρισμός, δεν σημαίνει ότι αφήσαμε τον κορονοϊό πίσω. Κάνουμε διαχείριση ενός χρόνου μέσα σε μια τέτοια κατάσταση».

Προφανή, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες που δεν θα ενταχθούν στους πράσινους προορισμούς, λόγω επιδημιολογικών δεδομένων, με την τουριστική πράκτορα Θέκλα Καμμένου, να σχολιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Οι Βρετανοί με πολύ μεγάλη δυσκολία θα ταξιδέψουν, γιατί στην επιστροφή τους υπάρχουν θέματα καραντίνας και επίσης πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ. Επίσης, περιμένουν την μείωση του κόστους των τεστ PCR το οποίο συζητιέται ότι θα κατέβει στις 30 λίρες από τις 100 που ήταν».

Με βάση τα παραπάνω, τίθεται ερώτημα τι θα συμβεί στις «πορτοκαλί», πολύ δε περισσότερο, στους «κόκκινους» προορισμούς. «Αν είμαστε «κόκκινοι», δεν πρόκειται να πετάξουν τα αεροπλάνα, αυτό είναι ξεκάθαρο και το έχουν πει όλοι, ότι σε περιοχές οι οποίες θα κατηγοριοποιηθούν σε κόκκινο, δεν πρόκειται να πετάξουν τα αεροπλάνα. Αν είμαστε πορτοκαλί υπάρχει μια περίπτωση, αλλά σίγουρα δεν κάνει εύκολη τη ζωή των πελατών μας τουριστών, άμα τη επιστροφή, άρα θα λειτουργήσει ανασταλτικά, οπότε για μας είναι μονόδρομος το να είμαστε πράσινοι», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, δήλωσε ανήσυχη, ενώ σημείωσε, ωστόσο, ότι απαιτείται ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, επίσπευση των εμβολιασμών, για την θωράκιση των εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό και κυρίως τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η έρευνα της Jet2

Ταξίδια χωρίς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι θέλει το 61% των Βρετανών τουριστών στις χώρες της «πράσινης λίστας», σύμφωνα με έρευνα της Εasy Jet, που διατηρεί, σημειωτέον, σταθερό πτητικό ενδιαφέρον για την Μαγνησία, και για την φετινή χρονιά.

Η έρευνα διαπιστώνει, στο μεταξύ, ότι το 55% δεν θα είναι σε θέση να πάει διακοπές το καλοκαίρι, εάν επιβληθούν τα ακριβά τεστ PCR Covid, που κοστίζουν μέχρι 150 ευρώ, στους επιβάτες σε χώρες χαμηλού κινδύνου, που περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι ο μέσος τουρίστας είναι διατεθειμένος να πληρώσει μέχρι 30 λίρες για ένα τεστ και ένα ποσοστό αποδέχεται ένα κόστος της τάξης των 50 λιρών.

Όταν πρόκειται για τις πιο «επικίνδυνες» χώρες, πορτοκαλί και κόκκινες στο κυβερνητικό σύστημα του φωτεινού σηματοδότη, το 90% των Βρετανών συμφωνεί ότι απαιτείται τεστ για να εξασφαλιστεί ασφαλές ταξίδι.

Σχεδόν τα δύο τρίτα, εξάλλου, πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο το τεστ PCR Covid κατά την επιστροφή από μια χώρα χαμηλού κινδύνου, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι «πράσινοι» προορισμοί θα βρεθούν σε πιο πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου