ΤΟΠΙΚΑ

SOS εκπέμπουν μικρές επιχειρήσεις στη Μαγνησία

sos-εκπέμπουν-μικρές-επιχειρήσεις-στη-μα-641147

Καθολικό αίτημα για χρηματοδότηση της επανεκκίνησης, με τις κρατήσεις να βρίσκονται στο ναδίρ

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν δεκάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στη Μαγνησία, με τις κρατήσεις στο ναδίρ και την συνεχιζόμενη πανδημία να δυσχεραίνει τον καθημερινό αγώνα δρόμου. Σε απόγνωση επιχειρηματίες που βρέθηκαν εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων, διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με το αίτημα της χρηματοδότησης της προσπάθειας επανεκκίνησης, να διατυπώνεται σε καθολική βάση.

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, Θανάση Σπύρου, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «λόγω του ότι οι επιχειρήσεις μας είναι οικογενειακού χαρακτήρα και δεν απασχολούμε προσωπικό, δεν είναι δυνατή, τις περισσότερες φορές, η ένταξή μας σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Περιγράφοντας τα στενά οικονομικά περιθώρια του κλάδου, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «λάβαμε μια μη επιστρεπτέα και το ειδικό επίδομα, αλλά πολύ μικρό ποσοστό έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές. Τα κριτήρια για να λάβουν την επιστρεπτέα είναι η διαφορά τζίρου, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και η απασχόληση προσωπικού».

Λόγω οικογενειακού χαρακτήρα, πολύ μικρό ποσοστό απασχολεί προσωπικό, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, να βρίσκεται εκτός επιστρεπτέων προκαταβολών.

Με την θερινή σεζόν να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, επιτακτικό είναι το αίτημα της στήριξης, από την πολιτεία, της προσπάθειας επανεκκίνησης. «Πρέπει να πάρουμε ένα ποσό, να δοθεί αναλογικά στην κάθε επιχείρηση, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο κόστος της επανεκκίνησης», επεσήμανε ο κ. Σπύρου.

Στα ξενοδοχεία

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν, στο μεταξύ, και τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αρκετές επιχειρήσεις απασχολούν πολύ λίγα ή καθόλου άτομα, λόγω του οικογενειακού τους χαρακτήρα».

Με κοινά τα προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι στο νέο εργαλείο χρηματοδότησης παγίων που αναμένεται, «υπάρχει μια συζήτηση ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο δεν θα ενταχθούν σε αυτό. Θεωρούμε ότι είναι λάθος».

Ανάλογο προβληματισμό προκαλεί, την ίδια στιγμή, το ζήτημα των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τον κ. Ζαφείρη να εξηγεί ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, θα χαριστεί στους δικαιούχους το 50% ορισμένων και το 30% κάποιων άλλων. Στα παραπάνω ευεργετήματα, δεν συμπεριλαμβάνονται, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, με τον κ. Ζαφείρη να εκφράζει την αντίθεσή του και την γενικότερη δυσφορία που προκαλούν στον κλάδο τα προαναφερθέντα, ενώ τονίζει ότι δεν «πρέπει να μένουν επιχειρήσεις εκτός των μέτρων στήριξης».

Ευδιάκριτο είναι το πρόβλημα επιβίωσης στις μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «δεν πρέπει να στερούνται χρηματοδότησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου