ΤΟΠΙΚΑ

Απεργούν παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών στον Βόλο

απεργούν-παραγωγοί-και-έμποροι-των-λα-642961

Συγκέντρωση και πορεία για την επίδοση ψηφίσματος στην Π.Ε. Μαγνησίας – «Το νομοσχέδιο θα είναι ταφόπλακα» διαμαρτύρονται

Δεν θα στηθούν πάγκοι σήμερα στις λαϊκές αγορές οπωρολαχανικών και ειδών ένδυσης και υπόδησης στη Μαγνησία. Παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών οπωρολαχανικών, όπως και έμποροι βιομηχανικών ειδών των λαϊκών αγορών ένδυσης και υπόδησης συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, που έχει προκηρυχθεί για σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τον θεσμό, όπως χαρακτηρίζεται.

Σήμερα το πρωί δεν θα λειτουργήσουν ούτε η λαϊκή οπωροκηπευτικών στην οδό Λόρδου Βύρωνος, ούτε η λαϊκή ένδυσης και υπόδησης στην οδό Καποδιστρίου. Παραγωγοί και έμποροι βιομηχανικών ειδών θα συγκεντρωθούν στους δρόμους όπου γίνονται κάθε Τετάρτη οι λαϊκές, δεν θα βγάλουν όμως πάγκους. Με πορεία θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Παγασών, περίπου στις 10:30 το πρωί και από εκεί συντονισμένα θα μεταβούν με πομπή μέσω της Παγασών και Αναλήψεως, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Μέχρι την επίδοση του ψηφίσματος, το κομβόι των οχημάτων θα παραμείνει σταθμευμένο στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος.

«Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές θα είναι η ταφόπλακα για τον θεσμό και για 500 περίπου παραγωγούς, εμπόρους οπωροκηπευτικών, αλλά και εμπόρους βιομηχανικών ειδών στη Μαγνησία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, Απόστολος Τσακανίκας.

Μόρια σε πτυχιούχους ΑΕΙ

Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, το νομοσχέδιο θα σημάνει την απώλεια των αδειών δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές για παραγωγούς και εμπόρους. «Οι άδειες καταργούνται και πλέον θα υπάρχουν μόνο θέσεις τις οποίες θα παίρνει ο πλειοδότης, όποιος δηλαδή προσφέρει τα περισσότερα χρήματα. Σήμερα άδειες δίνονται σε παραγωγούς που καλλιεργούν και πωλούν τα προϊόντα τους και σε εμπόρους με βάση κοινωνικά κριτήρια. Με το νομοσχέδιο αν ψηφιστεί χάνουμε την περιουσία μας», αναφέρει ο κ. Τσακανίκας.

Ο ίδιος βλέπει ότι θα μπουν από την πίσω πόρτα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με κίνδυνο κατάργηση του θεσμού των λαϊκών. «Καλούμε να διεκδικήσουμε θέσεις απέναντι σε μεγάλες εταιρείες, αλλά και υποψηφίους που θα έχουν… πτυχίο πανεπιστημίου! Το πτυχίο πανεπιστημίου μοριοδοτείται με 30 βαθμούς» σημειώνει ο κ. Τσακανίκας.

Πρόστιμα και αποβολές

Παραγωγοί και έμποροι πάντως προεξοφλούν την επαγγελματική τους καταδίκη ακόμη και σε περίπτωση που κερδίσουν θέσεις σε αγορές. «Η λειτουργία μας θα υπόκειται σε πολύ αυστηρούς κανόνες. Για παράδειγμα αν κάποιος δεν κόψει τρεις αποδείξεις, ακόμη και 0,50 ευρώ να είναι η κάθε μία, τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ και έξι μήνες αποκλεισμό του από τη λαϊκή αγορά. Επίσης, θα πρέπει να στέλνουμε κάθε πρωί στις 7 sms με τα προϊόντα που πουλάμε και στις τιμές που τα διαθέτουμε, αν υπάρξει αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής να στείλουμε άλλο sms και ένα τρίτο sms στο τέλος της ημέρας. Αν δεν στείλουμε 4 sms τότε προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και αποβολή από τη λαϊκή», περιγράφει το νέο αυστηρό καθεστώς της λειτουργίας των λαϊκών.

Ο ίδιος τάσσεται και ενάντια στην κατάργηση της επιτροπής της Περιφέρειας που είναι αρμόδια για θέματα λειτουργίας και εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών και στην οποία συμμετέχουν τόσο παραγωγοί όσο και έμποροι ως εκπρόσωποι του κλάδου. «Οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν σε νομικά πρόσωπα. Δημοσίου, ιδιωτικού δικαίου; Κανείς δεν γνωρίζει», σημειώνει ο κ. Τσακανίκας. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών. Εδώ όμως μιλούμε για κατάργησή τους», τονίζει ο κ. Τσακανίκας.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

«Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές και κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία», ζητεί η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ η οποία συμπαρίσταται στον αγώνα των παραγωγών και εμπόρων.

Το ΚΚΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση, που υστέρα από μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πήρε πίσω το αρχικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές, επανήλθε με νέο νομοσχέδιο, με το οποίο αφήνει «ανοιχτά παράθυρα» να περάσουν σταδιακά οι αρχικές στοχεύσεις της. Έτσι, η άδεια παραμένει προσωποπαγής, όμως την διατηρούν για 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωσή της απαιτείται Ασφαλιστική και Φορολογική Ενημερότητα και εξόφληση του φορέα διαχείρισης. Ταυτόχρονα αυστηροποιούνται οι ποινές για χρέη και παραβάσεις, με κίνδυνο, για τους παραγωγούς και τους εμπόρους που έχουν μείνει μήνες ολόκληρους χωρίς εισόδημα, να είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανανεώσουν τις άδειες τους. Σχετικά με την μοριοδότηση, αυτό που «αποκλείεται από την πόρτα, μπαίνει από το παράθυρο, γιατί σε περίπτωση ισοβαθμίας των κοινωνικών κριτηρίων, που αναμένεται να είναι πολλές, την θέση, τελικά, την παίρνει όποιος έχει εκκαθαριστικό με το μεγαλύτερο τζίρο απ’ τους παραγωγούς, και την υψηλότερη οικονομική προσφορά απ’ τους πωλητές.

Επιπλέον με το νέο σχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη άδειες, ή σε φυσικά πρόσωπα που θα αποκτήσουν άδειες παραγωγού ή πωλητή να μπορούν να συστήσουν εταιρείες. Η κυβέρνηση, επίσης, αναθέτει ξανά την διαχείριση των λαϊκών αγορών στις περιφέρειες και στους δήμους, που θα αναλάβουν την διαχείριση των λαϊκών αγορών στην λογική, για το πως θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Η πρόταση της Κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, δε δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα προβλήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου