Οξύνονται συνεχώς τα προβλήματα των αγροτών της Μαγνησίας

Τελευταία ενημέρωση: 2021-02-24, 20:42:58
Οξύνονται συνεχώς τα προβλήματα των αγροτών της Μαγνησίας

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας μετά από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης συγκέντρωσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγροτικά νοικοκυριά, όπως διαπιστώθηκε, είναι πολλά και χρόνο με τον χρόνο οξύνονται.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι η αποπληρωμή της περσινής οφειλής από τον ΕΛΓΑ από τις χαλαζοπτώσεις και την ξηρασία σε πολλές περιοχές δεν έχει δοθεί, οι ζημιές του 2020 ήταν πολλές και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί και ειδικότερα διότι δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τις ελιές και για το λάδι τους και είχε φτάσει σε εξευτελιστικές τιμές, ήρθε και τον χιονιά που έκανε μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα. Το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού και τους παραπέμπει στα ΚΟΑ πρώην ΨΕΑ, αποζημιώσεις τις οποίες τις χαρακτηρίζουν ως «ψίχουλα» και ότι τις λαμβάνουν μετά από τρία χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα δέντρα ήταν σε ανθοφορία ροδακινιές, βερίκοκες, αμύγδαλιες και κεράσιες. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες κηπευτικών και πολλοί μελισσοκόμοι στα μελίσσια τους.   

Το αγροτικό κίνημα της Μαγνησίας, δεδομένων αυτών, διεκδικεί:

  1. Να δοθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνει συμψηφισμός των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
  2. Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Επίσης ζητούν άμεση κρατική χρηματοδότηση ανά στρέμμα σε όσους επλήγησαν από την χιονόπτωση της Μήδειας.
  1. Διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  2. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.
  3. Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, οι ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τον καταρροϊκό πυρετό, σε όσους παραγωγούς που τα προϊόντα τους μένουν απούλητα.
  4. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή τους.
  5. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών στα κέντρα υγείας του νομού μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που είναι υπό κατάρρευση όπως του κέντρου υγείας Ζαγοράς. Εξοπλισμός των κέντρων υγείας με όλα τα απαραίτητα μέσα.
  6. Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
  7. Απαιτούν να μην φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τις λαϊκές αγορές, καθώς με το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να στήνουν πάγκους στις λαϊκές.
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=