ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ο προκριματικός του FameLab

στον-βόλο-ο-προκριματικός-του-famelab-696430

Νέοι και ταλαντούχοι επιστήμονες καλούνται να παρουσιάσουν θέμα της επιλογής τους με διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό τρόπο

Σε τρία μόλις λεπτά νέοι και ταλαντούχοι επιστήμονες καλούνται να αναπτύξουν με διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό τρόπο επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Είναι ο διαγωνισμός FameLab, που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το British Council τα τελευταία 14 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Στόχος του ελληνικού διαγωνισμού είναι ο νέος επιστήμονας που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό στη Βρετανία.

Φέτος για δεύτερη φορά διοργανώνεται στον Βόλο μια από τις προκριματικές διαδικασίες οι οποίες θα αναδείξουν αυτούς που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό. Οι προκριματικοί θα γίνουν διαδικτυακά.

H ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανίαο διαγωνισμός σε συνεργασία με το BritishCouncilάρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η διαδικασία

Ποια είναι όμως η διαδικασία; Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι την Τετάρτη 1η Μαρτίου στην ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε άτομα άνω των 18 ετών. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα για φοιτητές τόσο σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό επίπεδο, όσο και σε διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό επίπεδο αλλά όχι μόνο!

Τα θέματα δεν είναι μόνο από τις θετικές επιστήμες ή τις επιστήμες του μηχανικούμπορεί να αφορούν θέματα των ανθρωπιστικών, των κοινωνικών επιστημών κ.λπ.

Σημασία έχει να μοιραστούν τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις με το ευρύ κοινό. Η παρουσίαση είναι προφορική, μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ένα μόνο βοήθημα (αντικείμενο, εικόνα κλπ.)δεν γίνεται χρήση Powerpoint. Οι συμμετοχές είναι ατομικές.

Η προκριματική φάση στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 διαδικτυακά και είναι ανοικτή στο κοινό που μπορεί να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις.

Από την προκριματική φάση θα περάσουν δύο άτομα και ένας επιλαχών για τον μεγάλο ελληνικό τελικό.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2021 (θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση).

Βραβεία

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festivalστη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2021.

Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία από Βρετανούς experts. Οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής θα λάβουν κάποια δώρα.

Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για περισσότερα στοιχεία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν την σελίδα του famelab στο βρετανικό συμβούλιο αλλά και τη σελίδα στο facebook Famelab2021 – προκριματικός Βόλος (@famelab2021volos). Επίσης μπορούν να επικοινωνούν και με τους Θόδωρο Καρακασίδη καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (email: [email protected]) και τον Λουκά Ζαχείλα αν. καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ (email: [email protected]).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου