ΤΟΠΙΚΑ

Η πανδημία ενίσχυσε τη φιλανθρωπία

η-πανδημία-ενίσχυσε-τη-φιλανθρωπία-784484

Παρά την οικονομική δυσχέρεια, ο κόσμος δεν ξέχασε τα ιδρύματα της πόλης, τα οποία το 2020 χρειάστηκαν τη βοήθεια όλων, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά

Κάθε ανθρωπιστική κρίση αφήνει πίσω της αποτύπωμα. Η παρούσα υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά την ίδια ώρα φέρνει στην επιφάνεια έννοιες, που ήταν ξεχασμένες από καιρό, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Μπορεί βγαίνοντας από όλο αυτό να μετρήσουμε «πληγές», όμως, σίγουρα θα έχουμε γίνει περισσότερο αλληλέγγυοι, χωρίς να κλείνουμε πια τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει δίπλα μας.

Ρεπορτάζ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται βαθιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προσφέροντας απλόχερα από το υστέρημά τους, τα Χριστούγεννα του 2020 έγιναν μια γροθιά και στήριξαν τα Ιδρύματα της πόλης, αποδεικνύοντας πως όσο υπάρχουν άνθρωποι, κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί.

Το Ορφανοτροφείο Βόλου, το Γηροκομείο Βόλου και η Κιβωτός του Κόσμου είναι μερικά μόνο από τα Ιδρύματα της πόλης που με τη σειρά τους επλήγησαν από την πανδημία, αφού αναγκάστηκαν να αναβάλλουν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές τους και άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που κάθε χρόνο τους εξασφαλίζουν σεβαστά ποσά για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Παρ’ όλα αυτά το κενό προσπάθησαν να καλύψουν οι φιλανθρωπίες και η αγάπη του κόσμου, που την ύστατη στιγμή δεν άφησαν τα Ιδρύματα αβοήθητα.

Στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Το Ορφανοτροφείο Βόλου εξασφαλίζει κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος για την κάλυψη των εξόδων του τόσο από την Χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιεί στον χώρο του όσο και από την υποστήριξη του Δήμου με τις συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Η απώλεια σημαντικού ποσού από τις δύο αυτές εκδηλώσεις ήταν δεδομένη. Εντούτοις, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη ώστε το Ίδρυμα να καταφέρει να αγγίξει το 50% στην αύξηση των δωρεών σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, παρά την υφιστάμενη κρίση. «Λάβαμε τεράστια υποστήριξη τόσο από μεμονωμένο κόσμο που προσέφερε στο Ίδρυμα από το υστέρημά του όσο και από επιχειρήσεις παρ’ όλο που πλήγονται. Είμαστε παραπάνω από ευχαριστημένοι από την αγάπη και την ανταπόκριση του κόσμου τόσο με χρηματικές δωρεές όσο και με δωρεές σε είδος όπως τρόφιμα, ρούχα, είδη ιματισμού κ.λπ. Δεν λείπει τίποτα πλέον από το σπίτι μας. Το 2020 ήταν μια χρονιά που αναμφίβολα έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά στην ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Κι αυτό σίγουρα έκανε τα παιδιά μας χαρούμενα και πιο αισιόδοξα. Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά όλο τον κόσμο που μας στήριξε με την αγάπη του, αλλά και τον γνωστό εφοπλιστή, Πάρη Δράγνη, ο οποίος σαν σύγχρονος Άγιος Βασίλης, προσέφερε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τα παιδιά μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Θεοδώρου.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ακόμη και αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλα τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος. Φόροι εισοδήματος και ιδιοκτησίας ακινήτων, αποτελούν βραχνά τόσο για το Ορφανοτροφείο Βόλου όσο και για όλα τα Ιδρύματα, από τον οποίο έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την πολιτεία να απαλλαχθούν. «Εμείς θέλουμε όλα τα χρήματα να μένουν στα παιδιά μας για να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε το θέμα των σπουδών τους, να είμαστε συνεπείς απέναντι στο προσωπικό κ.ο.κ. Όσο τα Ιδρύματα έχουν τέτοια έξοδα που είναι δύσκολο να καλυφθούν, δεν μπορούμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα», καταλήγει ο κ. Θεοδώρου.

Στο Γηροκομείο Βόλου

Το Γηροκομείο Βόλου, κατάφερε, χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου το 2020, να καλύψει για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια, όλα τα λειτουργικά του έξοδα, αλλά και να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατόν για τους ηλικιωμένους που φιλοξενεί. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλος Πάνος, οι δωρεές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε χρήματα, αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

«Η αλληλεγγύη, η αγάπη και η κινητοποίηση των συμπολιτών μας ήταν τεράστια. Το πιο σημαντικό όμως για εμάς ήταν ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πολλά και ποιοτικά γεύματα. Ως Ίδρυμα παροτρύνουμε τον κόσμο να προσφέρει γεύματα αγάπης αντί χρημάτων τα οποία πιθανώς να διατίθεντο για την κάλυψη άλλων λειτουργικών εξόδων. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 2020, δεχθήκαμε 10 τέτοια γεύματα, αναβαθμίζοντας κατά πολύ την ποιότητα των γευμάτων για τους ηλικιωμένους μας. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσει για το γιορτινό τραπέζι κατσίκι που είναι πιο ακριβό και θα αγόραζε αντ’ αυτού χοιρινό. Παρ’ όλα αυτά, με την ανταπόκριση του κόσμου εξασφαλίσαμε τις καλύτερες πρώτες ύλες, καταφέραμε το καλύτερο. Οι δωρεές δηλαδή που λάβαμε δεν ήταν μόνο ποσοτικές αλλά και ποιοτικές.

Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε ότι με όλα αυτά τα τρόφιμα που λάβαμε τον Δεκέμβριο, έχουμε εξασφαλίσει απόθεμα τροφίμων για ολόκληρο τον Ιανουάριο. Καλύφθηκε δηλαδή μια χρηματική δαπάνη τουλάχιστον 7.000 ευρώ για τον μήνα αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πάνος.

Στην Κιβωτό του Κόσμου

Από τον Νοέμβριο του 2016 που ξεκίνησε την λειτουργία της η Κιβωτός του Κόσμου, μεγάλο μέρος των λειτουργικών της εξόδων καλύπτεται από τις επισκέψεις σχολείων και φορέων στην δομή, από τα φιλανθρωπικά bazaar που διοργανώνει αλλά και από τελετές στις οποίες τοποθετείται το χαρακτηριστικό κουτί χρηματικών δωρεών. Το 2020 τίποτα από αυτά δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί δημιουργώντας έτσι τεράστιες χρηματικές απώλειες για τη δομή που είναι αδύνατο να καλυφθούν. Εντούτοις, η αγάπη του κόσμου που δεν ξέχασε τα παιδιά της Κιβωτού, ήταν ικανοποιητική, όπως αναφέρει η διευθύντρια της δομής, Εύα Καραβοσιάνη. «Το 2020 σε σχέση με άλλες χρονιές τα πράγματα σίγουρα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τη δομή μας. Όμως, εάν συγκρίνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων με αυτή του Πάσχα που επίσης βρισκόμασταν σε lockdown και τα πράγματα ήταν εξίσου δύσκολα, στο τωρινό lockdown ο κόσμος ανταποκρίθηκε περισσότερο. Πολλοί ήταν οι άνθρωποι που προσπάθησαν και κατάφεραν να φέρουν πράγματα στη δομή μας. Υπήρξε μεγαλύτερη ευαισθησία από πλευράς του κόσμου σε σύγκριση με το Πάσχα. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κινητοποίηση που έγινε από τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος πραγματικά έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια και μέσα από κανάλια και τηλεοπτικές εκπομπές, πράγμα που βοήθησε πολύ, αλλά και ο τύπος που στάθηκε αρωγός, προωθώντας τις ανάγκες μας και κάνοντάς τες γνωστές στον κόσμο, με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθούν τις γιορτινές μέρες λίγο περισσότερο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως δεν είναι αρκετό να προσφέρουμε μόνο την περίοδο των εορτών. Χρειάζεται να γίνεται σε καθημερινή βάση μια προσπάθεια ενίσχυσης για να μπορούμε κι εμείς να συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας. Οι ανάγκες είναι πολλές και καθημερινές και τώρα, λόγω της κατάστασης, είναι και τα έξοδα περισσότερα. Τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο, χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά, εθελοντές δεν μπορούμε να έχουμε για να μας βοηθάνε με διάφορες δουλειές όπως γινόταν πριν. Οπότε χρειαστήκαμε και επιπλέον προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Οι δωρεές των Χριστουγέννων, λοιπόν, ήταν σίγουρα ικανοποιητικές αλλά δυστυχώς όχι αρκετές για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της δομής», καταλήγει η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου