ΤΟΠΙΚΑ

Στη διάθεση του Νοσοκομείου ιδιώτες γιατροί του Βόλου –Δηλώνουν «παρών» στη μάχη

στη-διάθεση-του-νοσοκομείου-ιδιώτες-γ-818595

Συνάντηση χθες αντιπροσωπείας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με τον διοικητή Ι. Ντόκο

Αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) επισκέφτηκε το Αχιλλοπούλειο και είχε συνάντηση προχθές με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννη Ντόκο για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στη συνάντηση, μετά από πρωτοβουλία του Ι.Σ.Μ. (η τρίτη που πραγματοποιείται το τελευταίο οκτάμηνο για τα προβλήματα του Νοσοκομείου σε σχέση με την πανδημία, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευθύμιος Τσάμης, η αντιπρόεδρος Αγγελική Γιοβάννη-Μπέη και ο γενικός γραμματέας Αντώνης Καρζής. Κυριάρχησε το πρόβλημα της υποστελέχωσης, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, με τον Ιατρικό Σύλλογο να επισημαίνει ότι «είναι αποδεκτό ότι εκτός των τεράστιων ευθυνών των αρμοδίων για τη δραματική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου, προέχει η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων εν μέσω της δίνης των γεγονότων, με ασφυκτικά τα περιθώρια για την εφαρμογή αυτών των λύσεων».

Ο Ι.Σ.Μ. υπενθύμισε ότι παγίως είναι υπέρ της κάλυψης όλων των προβλεπόμενων θέσεων των ιατρών στα Νοσοκομεία μας με μόνιμους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και καλά αμειβομένους, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης με ιατρούς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αρχικά με ανακατανομή των υφιστάμενων δυνάμεων των υπηρετούντων ιατρών του Νοσοκομείου, οι οποίοι ασχέτως ειδικότητας θα συνδράμουν στο βαρύτατο έργο των ιατρών των Παθολογικών κλινικών, κάτι που σύμφωνα με τον κο Ντόκο, έχει δρομολογηθεί.

Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Νοσοκομείο και μέρος των υπηρετούντων στα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας ειδικών ιατρών, χωρίς να καταργηθεί όμως η λειτουργία αυτών των δομών.

Σε τελικό στάδιο και αναλόγως των υπαρχόντων κενών, που θα καταγραφούν, μπορούν να ενσωματωθούν ιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην πρόσκληση, που είχε απευθύνει ο Ι.Σ.Μ. προς αυτούς αρκετές ημέρες πριν τη σημερινή αργοπορημένη πρόσκληση του Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. προς τους Ιατρικούς Συλλόγους και την πρόσφατη επίσης αργοπορημένη πρόταση του Υπουργείου Υγείας για σύναψη σύμβασης των ιατρών με την 5η Υ.ΠΕ. με σκοπό την ενδυνάμωση των Νοσοκομείων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Εκ μέρους του Ι.Σ.Μ. αποσαφηνίστηκε ότι η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών αποτελεί επικουρική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου και δεν είναι δυνατό να προκαθορισθεί ο αριθμός των επιθυμούντων να συμμετάσχουν σε αυτή, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

Να σημειωθεί ότι από ημερών καταρτίζεται κατάλογος εθελοντών ιατρών μελών του Ι.Σ.Μ., ο οποίος αριθμεί μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) 12 άτομα, εμπλουτίζεται με την πάροδο των ημερών και θα αποσταλεί σύντομα στην 5η Υ.ΠΕ. Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται ακόμη καθορισμένο πλαίσιο ενσωμάτωσης και ένταξης εθελοντών ιατρών στο δυναμικό του Νοσοκομείου Βόλου.

Μάλιστα εθελοντής ιατρός μέλος του Ι.Σ.Μ. που παρίστατο στην συνάντηση και εκδήλωσε την επιθυμία του να ενταχθεί αμισθί από αύριο στο δυναμικό του Νοσοκομείου Βόλου, έλαβε αρνητική απάντηση λόγω απουσίας του προαναφερθέντος πλαισίου.

Εκ μέρους του Ι.Σ.Μ. προτάθηκε η σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή της διοίκησης της 5ης Υ.ΠΕ. και του Νοσοκομείου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων της Μαγνησίας, των βουλευτών και λοιπών φορέων (Αστυνομίας, Στρατού κ.λπ.) προκειμένου να βοηθηθεί το Νοσοκομείο μας να ανταπεξέλθει στα γενικότερα προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα προτάθηκε στον κο Ντόκο να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία σύγκλησης αυτής της σύσκεψης.

Τέλος, για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία της οργάνωσης δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με ενεργοποίηση του Κέντρου Υγείας Βόλου και του Κέντρου Αναφοράς Εμπύρετων Νοσημάτων με επί πλέον στελέχωση του με ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ συγχρόνως μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο συμβεβλημένων ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών. Με αυτή την οργάνωση και σε συνδυασμό με αύξηση του αριθμού των εξετάσεων για κορωναϊό (PCR & Rapid test) στο Κέντρο Υγείας Βόλου είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οργανωμένα και αποτελεσματικά τα εμπύρετα περιστατικά εκτός Νοσοκομείου, προκειμένου η διαλογή αυτών να μην επιβαρύνει τους Νοσοκομειακούς ιατρούς.

«Ο Ι.Σ.Μ. θεωρεί ότι οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε απαιτούν συστράτευση όλων των δυνάμεων και φορέων, γρήγορες αποφάσεις και κοινή λογική.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι παρών για να βοηθήσει με τις δυνάμεις, που διαθέτει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε από την Πανδημία COVID-19», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τσάμης: «Βιάστηκε να αφήσει υπονοούμενα»

Στο μεταξύ, αιχμηρή απάντηση έδωσε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης σε ανάρτηση της βουλευτή Ζ. Μακρή στο fb, σύμφωνα με την οποία: «Μέχρι στιγμής, στην πρόσκληση του διοικητή της 5ης Υ. ΠΕ κ. Φώτη Σερέτη, που κοινοποίησα και εγώ πριν λίγες ώρες, έχουν ανταποκριθεί δεκατρείς (13) γιατροί από τη Λάρισα, τρεις (3) από τα Τρίκαλα και κανείς (!) από τον Βόλο! Άνευ άλλου σχολίου!».

«Βιάστηκε να αφήσει υπονοούμενα, αντί να μεριμνήσει για την ενίσχυση του Νοσοκομείου», επισημαίνει ο κ. Τσάμης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Χωρίς η κ. Μακρή να γνωρίζει η ίδια τι ακριβώς συμβαίνει, επειδή της το είπαν κάποιοι, έσπευσε να αφήσει υπονοούμενα για τους ιδιώτες γιατρούς της Μαγνησίας, ότι δεν επιθυμούν να στηρίξουν το ΕΣΥ. Αυτό όμως δεν ισχύει. Βιάστηκε πολύ να βγάλει συμπεράσματα. Αντί να τα βάζει με τους ιδιώτες γιατρούς, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να επιδείκνυε την ίδια και περισσότερη βιασύνη, ώστε να ενισχυθεί με γιατρούς και νοσηλευτές και επιπλέον κλίνες ΜΕΘ το Νοσοκομείο Βόλου, όπου η κατάσταση είναι οριακή. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πλειοδοσία ευαισθησίας και αλληλεγγύης, ούτε φυσικά έχουμε διάθεση να εμπλακούμε σε έναν «πόλεμο εντυπώσεων» όπως άλλοι. Δεν είναι ο ρόλος μας αυτός. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι στο ΕΣΥ σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη. Μάλιστα έχουν δηλώσει στον ΙΣΜ πως θα παρέχουν υπηρεσίες εθελοντικά στο Νοσοκομείο οι δύο βουλευτές της ΝΔ που είναι γιατροί, οι Θαν. Λιούπης και Κων. Μαραβέγιας. Ούτε αυτό δεν γνωρίζει η κ. Μακρή;».

Τόνισε ακόμη ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό και εκτίμησε πως είναι σε θετική κατεύθυνση το αίτημα που υπέβαλε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος για μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας στο Αχιλλοπούλειο, για να ενισχύσουν την προσπάθεια του προσωπικού του Νοσοκομείου. «Είναι μία θετική πρόταση η οποία εκτιμώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, διότι οι συνάδελφοί μας στο Νοσοκομείο έχουν φτάσει στα όριά τους», παρατήρησε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου