ΤΟΠΙΚΑ

«Γονάτισαν» την αγορά του Βόλου οι ακυρώσεις γάμων

γονάτισαν-την-αγορά-του-βόλου-οι-ακυ-850719

Σε τροχιά προσφορών τοπικά καταστήματα, με τους εμπόρους να κάνουν λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις

Τεράστιες οικονομικές απώλειες υφίσταται η τοπική αγορά, που έχει «γονατίσει» λόγω των διαδοχικών ακυρώσεων γάμων από την πανδημία και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα, με αιχμή του δόρατος το πλαφόν στους καλεσμένους. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί τα ανθοπωλεία και άλλοι συναφείς κλάδοι, με την πτώση τζίρου να αγγίζει το 80%.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες μελλόνυμφα ζευγάρια έμειναν κυριολεκτικά με τα προσκλητήρια στο χέρι, καθώς αποφάσισαν να ακυρώσουν το Μυστήριο λόγω της πανδημίας, επιλέγοντας είτε την ερχόμενη χρονιά, είτε τον πολιτικό γάμο.

«Ο λόγος που δεν πήγαν καλά οι θερινές εκπτώσεις και γενικότερα η αρνητική πορεία του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι κυρίως η αναβολή γάμων» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος.

Αναφερόμενος στις απώλειες τζίρου, υπογράμμισε ότι «τα ανθοπωλεία είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από όλους στη θερινή περίοδο λόγω των γάμων».

Ανάλογη ζημιά υπέστησαν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης γάμων και βαπτίσεων, καθώς επίσης οι τομείς της ένδυσης και της υπόδησης, παράλληλα με τα ζαχαροπλαστεία. «Οι συγγενείς των μελλονύμφων αγοράζουν ρούχα για τον γάμο ή τη βάπτιση. Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας οι γάμοι. Τα χρήματα, που θα διαθέτονταν υπό άλλες συνθήκες στο πλαίσιο της τέλεσης γάμων και βαπτίσεων, έχουν λείψει από την αγορά», τόνισε ο πρόεδρος.

Με τον Σεπτέμβριο να χαρακτηρίζεται μήνας με μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και την αγορά να κινείται σε ρυθμούς προσφορών μετά τις εκπτώσεις, ο πρόεδρος επισήμανε ότι «τα χρήματα που χάνονται, σίγουρα επηρεάζουν τη μετέπειτα πορεία των επιχειρήσεων».

Πτώση τζίρου 80% στα ανθοπωλεία

Πλήγμα έχουν υποστεί, όπως προαναφέρθηκε, τα ανθοπωλεία λόγω των ακυρώσεων σε δεκάδες γάμους, με τον Μάξιμο Ζάντζο, που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο, να κάνει λόγο για πτώση τζίρου της τάξης του 80% στις τοπικές επιχειρήσεις.

«Ορισμένοι ακύρωσαν τον γάμο και άλλοι μελλόνυμφοι που προέρχονται από το εξωτερικό έχουν μεταθέσει τους γάμους για την ερχόμενη χρονιά, αλλά είναι και πάλι αβέβαια τα πράγματα» σημείωσε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει ότι «είναι τεράστια η ζημιά που έχει υποστεί η λιανική. Χάθηκαν και οι γάμοι που στηρίζουν τα ανθοπωλεία το καλοκαίρι και δίνουν και κάτι παραπάνω για τον χειμώνα. Είναι μεγάλη η ζημιά στον κλάδο και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε αποστείλει επιστολές στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αντίστοιχων θεσμικών μας οργάνων, για να ενταχθούμε κι εμείς στα πληττόμενα επαγγέλματα».

«Πονοκέφαλος» για τους διοργανωτές

Αντίστοιχο πλήγμα έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση γάμων και βαπτίσεων, με την Ιωάννα Μιχελή, η οποία διατηρεί επιχείρηση με τον σύζυγό της Θωμά Μιχελή, να επισημαίνει ότι ακυρώθηκαν οι γάμοι με μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων, 400 ή 500 άτομα, διότι οι μελλόνυμφοι επιθυμούν να τελέσουν σε ανοιχτό κύκλο το Μυστήριο και δεν συμβιβάζονται με 50 προσκεκλημένους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα.

«Οσοι έχουν μικρότερο αριθμό ατόμων, 100 ή 200 αντίστοιχα, βρίσκονται σε αναμονή. Πολλοί έχουν μεταθέσει τους γάμους για την ερχόμενη χρονιά και μετά το Πάσχα κατά κύριο λόγο, ενώ άλλοι προχωρούν στην τέλεση του Μυστηρίου γιατί δεν θέλουν να μπουν ξανά στην ίδια διαδικασία και προσαρμόζονται στα μέτρα. Η πανδημία έχει προκαλέσει ανατροπές και οι οικονομικές επιπτώσεις επηρεάζουν πολλούς κλάδους» ανέφερε η κ. Μιχελή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου