ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία εμπόρων του Βόλου στην αφετηρία του φθινοπώρου

ανησυχία-εμπόρων-του-βόλου-στην-αφετη-730374

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον παλμό της αγοράς στον απόηχο των θερινών εκπτώσεων

Διάχυτη η ανησυχία στον απόηχο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, με την εμπορική αγορά να κινείται στην τροχιά της αβεβαιότητας ενόψει φθινοπώρου και πολύ περισσότερο του ερχόμενου χειμώνα. Με τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις να μετρούν απώλειες σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατάγραψε τον παλμό της τοπικής εμπορικής αγοράς και τον έντονο προβληματισμό, που επικρατεί για την επόμενη μέρα, με φόντο την πανδημία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προβληματισμός και απογοήτευση, ανάμεικτα με προσμονή, τα κυρίαρχα συναισθήματα του εμπορικού κόσμου, με τους επαγγελματίες που κατέθεσαν την άποψή τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επώνυμα ή ανώνυμα, να επισημαίνουν ότι ο φετινός χειμώνας διαγράφεται αβέβαιος για όλους τους εμπορικούς κλάδους.

«Οι θερινές εκπτώσεις δεν έφεραν την αναμενόμενη κίνηση, παρά τις αρχικές προσδοκίες μας. Μετά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου καταγράφηκε τραγική πτώση στα ταμεία μας» αναφέρει ο Αντώνης Ηλιόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος βρεφικών ειδών. «Περιμέναμε να κινηθούμε μετά τα προβλήματα που είχαμε στην αγορά, αλλά δυστυχώς η κίνηση ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας. Τώρα που βρισκόμαστε στην αφετηρία του Σεπτεμβρίου προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά, αλλά πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος και λόγω της πανδημίας, αλλά και της οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί», τονίζει, για να προσθέσει ότι το σημείο αιχμής για όλους τους εμπόρους είναι η επαγγελματική τους επιβίωση.

Εντονα προβληματισμένος δηλώνει, ταυτόχρονα, ο Βασίλης Γκιλομανάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, επισημαίνοντας ότι η πανδημία προκάλεσε διαδοχικά προβλήματα στο εμπόριο, στη λειτουργία της αγοράς γενικότερα, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα δεκάδων επαγγελματιών. «Οι εκπτώσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικό, θα έλεγα, επίπεδο, αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τον χειμώνα. Φαίνεται ότι θα είναι ένας από τους δυσκολότερους χειμώνες που έχουμε περάσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και τη δεκαετία της κρίσης. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου, πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ολοι είμαστε διστακτικοί, θέλουμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πλέον με αυτά που συμβαίνουν» επισημαίνει.

Την πεποίθηση ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι καθοριστικός για πολλές επιχειρήσεις εκφράζει ο Κωνσταντίνος Γούλας, ιδιόκτητης καταστήματος υποδημάτων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εχουμε φτάσει όλοι στα όριά μας και δεν υπάρχουν οικονομικά αποθέματα. Θέλω να πιστεύω ότι αν κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενδεχομένως θα βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας το 2021, για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Μένουμε με την ελπίδα και δεν παύουμε να ελπίζουμε». Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, επισημαίνει ότι «πρέπει να βοηθήσει η κυβέρνηση τα καταστήματα προκειμένου να ορθοποδήσουν, γιατί είμαστε αλυσίδα, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές. Εάν καταστραφεί το μαγαζάκι, θα καταστραφεί και η μεγάλη επιχείρηση».

Με ψυχραιμία και συντονισμένες προσπάθειες αντιμετωπίζει την κατάσταση ο Αλέξανδρος Τέντης, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ρευστότητα. Βασιζόμενος στον ανθρώπινο παράγοντα «και τη γνώση της δουλειάς, κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις, διαθέτοντας το εμπόρευμα σε χαμηλές τιμές κι έτσι βγήκαμε αλώβητοι σε έναν βαθμό», αναφέρει. Εχοντας ήδη εφοδιαστεί με το φθινοπωρινό εμπόρευμα, τονίζει ότι «χρειάζεται υπομονή μέχρι και να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση εκείνο που φοβάμαι είναι η μειωμένη κίνηση λόγω ενδεχόμενων νέων εξαγγελιών της κυβέρνησης για τον κορονοϊό. Αν, δηλαδή, περιοριστούμε στο ότι όλοι θα φορούν μάσκες παντού και στο ότι θα υπάρχει φόβος για την εξάπλωση του κορονοϊού, σίγουρα θα επηρεαστούν όλες οι επιχειρήσεις. Πάλι θα φανεί ποιος έμπορος είναι ευέλικτος για να μπορέσει να βγει νικητής στη νέα κατάσταση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου