ΤΟΠΙΚΑ

Εργασιακό «μπλακ άουτ» στη Μαγνησία λόγω κορονοϊού;

εργασιακό-μπλακ-άουτ-στη-μαγνησία-λ-65815

Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι στον εποχικό τουρισμό και την εστίαση -Πώς τοποθετούνται οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι στον εποχικό τουρισμό και την εστίαση, δύο κλάδοι οι οποίοι έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. Το αυριανό άνοιγμα της εστίασης και η σταδιακά επανεκκίνηση του τουρισμού από την 1η Ιουνίου προκαλούν σε εργαζόμενους και συνδικάτα έντονο προβληματισμό, καθώς εκτιμάται πως το μέλλον της απασχόλησης στον τουρισμό και την εστίαση είναι άδηλο για τους εργαζόμενους στην μετακορονοϊό εποχή. Εκτιμάται μάλιστα πως η περίοδος που «ανοίγει» θα είναι μία από τις δυσκολότερες σ’ όλα τα επίπεδα και ότι από τους 5.000 περίπου εργαζόμενους στη Μαγνησία σ’ αυτούς τους κλάδους οι μισοί και πλέον είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν.

Τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων στους παραπάνω κλάδους, καθώς εκφράζεται ανοιχτά ο φόβος ότι αποτελούν προάγγελο περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Εκτιμούν ότι η επιδότηση εργασίας ουσιαστικά συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού) και ότι αποτελεί προάγγελο επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση λένε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πλήττουν τους εργαζομένους στον τουρισμό και τον επισιτισμό και ζητούν μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στον κλάδο βάσει των συλλογικών συμβάσεων, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί υπάλληλοι και να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σκεπτικισμός επικρατεί και στις «κεφαλές» των συνδικάτων που εκτιμούν πως η νέα ρύθμιση για την επιδότηση της απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία, θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και ενδεχομένως σε απολύσεις.

Όπως αναφέρουν ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση τζίρου πάνω από 20%, να θέτουν το προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασίας μέχρι και για μισό χρόνο, αν και η κρατική πρόνοια σε αυτό το ζήτημα είναι διττή. Αφενός, το κράτος θα καλύψει το 60% των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων που τίθενται σε εκ περιτροπής εργασία. Αφετέρου, απαγορεύεται ο εργοδότης να προβεί σε καταγγελία σύμβασης ή μείωσης μισθού του εργαζομένου.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τα παραπάνω μέτρα είναι προσωρινά, έκτακτα και δεν θα επεκταθούν στη μετά κορονοϊού εποχή. «Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη να γίνεται» ανταπαντούν οι εργαζόμενοι.

«Καμία παγίωση ευελιξίας»

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα εργασιακά, επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια και να διαλυθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις.

«Δεν γίνεται αποδεκτό να παγιωθεί μία κατάσταση με αναστολή συμβάσεων εργασίας, που ουσιαστικά θα επιδοτεί την ανεργία και θα ωθεί τους εργαζόμενους στην αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή διαφορετικά στην απόλυση», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει άμεσα το υπουργείο Εργασίας να προβεί και σε νέες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ», διότι ο κίνδυνος παρερμηνειών και στρεβλώσεων μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός για την απασχόληση.

«Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται μέσα από την επιδότηση εργασίας να ανεχτούμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε βέβαια πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια», προσθέτει ο ίδιος.

«Κανένα πρόσχημα για αλλαγές»

Τους τόνους ανεβάζει ο Κώστας Στεργίου, επικεφαλής των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον Βόλο. Εκτιμά πως η κυβέρνηση ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, «με το πρόσχημα της «δίκαιης κατανομής των βαρών», για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων», όπως λέει.

Για τον τουρισμό τονίζει ότι το σχέδιο αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων, «θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων» και βλέπει ότι οι επιδοτήσεις θα καταλήξουν μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ξενοδοχειακούς ομίλους και «θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», όπως λέει.

«Τα μέτρα δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη», προβλέπει ο Κων. Στεργίου, ενώ αντίστοιχη εκτίμηση κάνει και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι όπως λέει «δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ουσιαστικό από τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν.

Στην κάθετη πτώση των εποχικών προσλήψεων τον Απρίλιο, μήνα που κατ’ εξοχήν καταγράφεται σημαντική αύξηση, οδήγησε το lockdown με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποιήθηκαν στη Μαγνησία 2.885 προσλήψεις και 1.050 στις Σποράδες, φέτος, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», καταγράφηκαν μόλις 572 προσλήψεις στη Μαγνησία και 32 στις Σποράδες την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα η απαγόρευση των απολύσεων συγκράτησε κάπως τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων να παραμείνει θετικό, με μόλις όμως 38 νέες θέσεις εργασίας, όταν αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2019 το θετικό ισοζύγιο ήταν της τάξης των 1.400 νέων θέσεων εργασίας.

Οι ελάχιστες, σε σχέση με το παρελθόν, προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο ήταν σε ποσοστό 66,82% με όρους πλήρους απασχόλησης.

Μετατροπές συμβάσεων

Στον αντίποδα, ανησυχία προκαλούν –κυρίως για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, όταν θα αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το υπουργείο Εργασίας– τα στοιχεία για τις μετατροπές συμβάσεων, όπου καταγράφεται αύξηση στις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη αλλά και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, με τα στοιχεία να αναμένεται ανά νομό να δημοσιευτούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά τις προσλήψεις, οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού, που μέχρι πρότινος ήταν πρωταθλητές στις προσλήψεις κατά τους μήνες έναρξης της τουριστικής περιόδου, φέτος απείχαν καθολικά. Αναγγελίες προσλήψεων έγιναν από κλάδους που ασχολούνται με τις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και ακολουθεί το λιανικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις τροφίμων.

Η «ταυτότητα» του φετινού Απρίλη

Ετσι ειδικότερα για τον μήνα Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας , καταγράφηκαν συνολικά στην ηπειρωτική Μαγνησία 572 προσλήψεις. Την ίδια ώρα βέβαια το «καλεντάρι» του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε 258 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 89 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 195 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ενώ συνολικά το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 30 θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίοδο στις Βόρειες Σποράδες δηλώθηκαν 32 προσλήψεις, 16 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 4 αορίστου χρόνου συμβάσεις καταγγέλθηκαν και 4 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 8 θέσεις εργασίας.

Σε επίπεδο 4μηνου, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΓΑΝΗ η κατάσταση στη Μαγνησία έχει ως εξής:

Συνολικά από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Απριλίου δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 7.866 προσλήψεις. Την ίδια περίοδο όμως 8.655 άτομα, είτε οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν καταγγέλθηκαν , είτε βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας, με οικειοθελή αποχώρηση. Ειδικότερα έχουν δηλωθεί στο σύστημα 3.624 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.647 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 3.384 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.

Αντίστοιχα στις Σποράδες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, 259 προσλήψεις, 83 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 108 άτομα έχασαν τη δουλειά τους καθώς καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνταν ενώ 48 άτομα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου