ΤΟΠΙΚΑ

Τις πληγές του επουλώνει το Πήλιο

τις-πληγές-του-επουλώνει-το-πήλιο-126433

Δημοτικά συνεργεία απομακρύνουν βράχους από κατολισθήσεις και επιδιορθώνουν ζημιές – Καλούν μηχανικούς για αυτοψία στα επικίνδυνα σπίτια σε Προμύρι και Πουρί

Μηχανικούς, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες στα 8 συνολικά σπίτια, τέσσερα στο Προμύρι και ισάριθμα στο Πουρί, που είτε βρίσκονται στον αέρα, είτε κινδυνεύουν από όγκους χωμάτων και βράχων εξαιτίας των κατολισθήσεων, καλούν οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς –Μουρεσίου.

Εως και χθες οι ιδιοκτήτες των οκτώ σπιτιών παρέμεναν στις κατοικίες τους, ωστόσο η κατάσταση των κτιρίων έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη και ήδη από τις δημοτικές αρχές έχει απευθυνθεί αίτημα διενέργειας αυτοψιών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό, στο Προμύρι έχει γίνει πρόχειρη αποκατάσταση της πρόσβασης στον οικισμό, τέσσερα σπίτια όμως εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

Επιπλέον έξι οικογένειες βρίσκονται αποκλεισμένες στα σπίτια τους στην Πάλτση, όπου έχει αποκοπεί η πρόσβαση εξαιτίας του χειμάρρου που έχει «φουσκώσει». Μη προσβάσιμα στον ίδιο οικισμό είναι εξαιτίας του χειμάρρου επιπλέον 15 σπίτια, τα οποία όμως είναι κενά. «Είμαστε σε επαφή με τις έξι οικογένειες προκειμένου ό,τι χρειαστούν να παρέμβουμε εγκαίρως τόσο με τις δυνάμεις μας ως Δήμος, όσο κι αν χρειαστεί μέσω της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής», ανέφερε ο κ. Μιτζικός.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό σε όλους σχεδόν τους οικισμούς υπάρχουν οδικώς αποκλεισμένα σπίτια που είτε κατοικούνται είτε όχι, αλλά η κίνηση των πολιτών μπορεί να γίνει πεζή.

Χθες, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, το ξημέρωμα της νέας ημέρας και το σταμάτημα της βροχής, βρήκε τα δημοτικά συνεργεία στους δρόμους να επιχειρούν αποκαταστάσεις. «Απομακρύνουμε όγκους χωμάτων και βράχων που έχουν κατολισθήσει θέτοντας σε προτεραιότητα να υπάρχει πρόσβαση σε όλους τους οικισμούς. Προτεραιότητά μας είναι το δημοτικό και κυρίως το αγροτικό δίκτυο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ολο το βάρος μάλιστα των προσπαθειών μας θα πέσει το επόμενο διάστημα στο αγροτικό δίκτυο προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους. Το αγροτικό εισόδημα θα είναι το μόνο που υπάρχει μετά το πλήγμα που θα υποστούμε ως τουριστικός Δήμος εξαιτίας του κορονοϊού», ανέφερε ο κ. Μιτζικός.

Παράλληλα, εξειδικεύονται τα τεχνικά δελτία για τις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία του φράγματος Παναγιώτικο. «Αυτή τη στιγμή έχουν αποκαλυφθεί αγωγοί ύδρευσης με κίνδυνο να σπάσουν και να μείνουν οικισμοί χωρίς νερό», τόνισε ο κ. Μιτζικός.

Σπίτια έμειναν χωρίς αυλές και μπαλκόνια

Στο Πουρί του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου τέσσερα σπίτια, που έχουν κριθεί επικίνδυνα, έχουν μείνει χωρίς μπαλκόνια και αυλές, που παρασύρθηκαν κατά τη διάρκεια των κατολισθήσεων ενώ έχουν αποκαλυφθεί τα θεμέλια. «Εχουμε απευθύνει αίτημα στην Περιφέρεια και το Υπουργείο για τη διενέργεια αυτοψιών από μηχανικούς», είπε ο αντιδήμαρχος Απ. Κοντογιώργος, όπως ωστόσο διευκρίνισε και σε αυτή την περίπτωση οι οικογένειες παραμένουν στις οικίες τους.

Χθες εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που ανέλαβε τα τεχνικά έργα οριστικής επίλυσης των προβλημάτων από Καράβωμα έως Πουρί συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ περίπου και εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Παράλληλα δημοτικά συνεργεία επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις κατολισθήσεις στο δίκτυο από Μούρεσι προς Αη Γιάννη και στη Ζαγορά.

Συνεργεία κάνουν εργασίες για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Χορευτό και Μακρυράχη με συνδέσεις by pass μετά την παράσυρση των δικτύων, ενώ επί τόπου βρίσκονται και συνεργεία της ΔΕΗ για στύλους που έγειραν ή παρασύρθηκαν με κίνδυνο να παραμείνουν ολόκληρες περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου