Διαστημικές αποστολές από τον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-25, 17:16:36
Διαστημικές αποστολές από τον Βόλο

Ξεκίνησε σήμερα στο αμφιθέατρο «Σαράτση» ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τις ιδέες, που θα ταξιδέψουν με πύραυλο στη στρατόσφαιρα

 

Εκπρόσωποι της Πρεσβείας των ΗΠΑ, αλλά και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών θα δώσουν το σήμα της εκκίνησης των διαστημικών αποστολών που θα εμπνευστούν μαθητές οι οποίοι θα εκτοξεύσουν τις ιδέες τους στο διάστημα, στο πλαίσιο πανελλήνιου διαγωνισμού που ξεκίνησε σήμερα στον Βόλο και θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.

Μαθητές από τον Βόλο και τη Λάρισα όπως και από την υπόλοιπη Ελλάδα, καλούνται στο πλαίσιο του διαγωνισμού να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα το 2020.

Η πειραματική διάταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Η πειραματική διάταξη που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της BLUEORIGIN.

Ο πύραυλος NEWSHEPARD Θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη. Η ομάδα μαθητών που θα παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα για το τι πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας ενώ αυτή θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα θα έχει την ευκαιρία να κατασκευάσει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της ΕΕΦ.

Πρόκειται για μία μοναδική διαθεματική δράση που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. Απώτερος σκοπός της είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών και την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχόμενου στην επιστήμη και την τεχνολογία (π.χ. τομέας Ρομποτικής και Ηλεκτροκίνησης), η Μηχανική και ο Μηχανολογικός Σχεδιασμός και τα Μαθηματικά.

«Διαστημικές αποστολές: Εκτοξεύστε την ιδέα σας στο διάστημα» είναι ο τίτλος του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Σαράτση».

Τους μαθητές, αλλά και επιστήμονες που δίνουν το «παρών» υποδέχθηκαν σήμερα, στις 10 το πρωί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Λουκάς Ζαχείλας, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΕΕΦ Παναγιώτη Φιλντίση, την εκπρόσωπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ Μαρκέλα Καράγιωργα και κεντρικές ομιλίες από τους Σεραφείμ Σπανό, Χρήστο Ξενάκη, Γιώργο Πρώια, Γιώργο Κουτσουμπό και Ευστάθιο Ζαφρατζά.

Το κύριο μέρος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή, με τη συγκρότηση των σχολικών ομάδων και συζήτηση για τη δημιουργία των διαστημικών αποστολών.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=