ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσίασε η πηλιορείτικη κουζίνα στην 7η Expotrof

εντυπωσίασε-η-πηλιορείτικη-κουζίνα-σ-223968

Πρώτη εμφάνιση της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου, με τη διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου να εκθειάζει την προσπάθεια

Τοπικές παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα της περιοχής πλαισίωσαν την πρώτη εμφάνιση της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου στη διάρκεια της 7ης έκθεσης Expotrof, που άνοιξε χθες τις πύλες της στην Αθήνα, στον χώρο της Helexpo στο Μαρούσι, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αρωμα πηλιορείτικης κουζίνας στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του φιλόδοξου προγράμματος δράσης στον χώρο της γαστρονομίας και του τουρισμού, Γαστρονομικές Κοινότητες, με τη διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου να εκθειάζει την προσπάθεια.

Παραδοσιακές γεύσεις, όπως το σπετζοφάι, το μπομπάρι, ο τραχανάς, τα τσιτσίραβλα και μια πεντανόστιμη σπανακόπιτα συνέθεσαν την εντυπωσιακή παρθενική εμφάνιση της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου, μιας από τις δέκα που έχουν δημιουργηθεί πανελλαδικά, με την Ελένη Καραΐσκου του ξενοδοχείου – εστιατορίου «Κρίτσα» να ξεδιπλώνει με τέχνη και μαεστρία τα μυστικά της Πηλιορείτικης κουζίνας, στους παριστάμενους.

Τα παραδοσιακά πηλιορείτικα εδέσματα παρουσιάστηκαν στη γαστρονομική σκηνή του «Μαγειρεύουμε Ελλαδα» στον χώρο της έκθεσης, με παρουσιαστές τον Κωνσταντίνο Μπουγιούρη, την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και την Εύα Παρακεντάκη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Εμπνευστής και δημιουργός της προσπάθειας ο Γιώργος Πίττας, γνωστός από το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και το συγγραφικό του έργο στον χώρο της γαστρονομίας. Ο ίδιος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα και δυναμική, υπό σύσταση ομάδα, επαγγελματιών του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας, που συνδέει τον αγροτικό τομέα, την μεταποίηση, την εστίαση και την φιλοξενία, με στόχο την προβολή και την προώθηση διαφόρων περιοχών, όπως το Πήλιο, με στόχο την ανάδειξή τους σε γαστρονομικό και οινικό προορισμό.

Εντυπωσιακή προσπάθεια

Οι τοπικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έκθεση, παρουσιάζοντας στο κοινό γαστρονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, εντυπωσιάζουν το κοινό που επισκέπτεται το περίπτερο με την πηλιορείτικη αύρα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στο κοινό τα τυροκομικά προϊόντα του Παναγιώτη Καρακάνα, το τσίπουρο Τοκαλή, το περίφημο μαύρο σκόρδο της Down Village, προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, τα λουκάνικα Στράκας, το ελαιόλαδο του Απόστολου Βολιώτη, τα κρασιά της οικογένειας Πατιστή, ζυμαρικά από το Πήλιο, η ΕΨΑ, ο χαλβάς Παπαγιαννόπουλου και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην γαστρονομία και τον τουρισμό, πλαισιώνοντας την ομάδα που βρίσκεται υπό σύσταση, όπως ανέφερε ο κ. Πίττας.

Ο εμπνευστής του προγράμματος έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα για να αναπτυχθεί ο τουρισμός, σε σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις και την γαστρονομία». Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν όλες οι τοπικές επιχειρήσεις, όλοι οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ στο μεταξύ, δημιουργείται έντυπος και ηλεκτρονικός οδηγός, που θα προβάλλει την περιοχή με επίκεντρο την παραδοσιακή γαστρονομία.

«Το βασικό είναι να καταγραφούν οι συνταγές, τα τοπικά προϊόντα, προκειμένου ο επισκέπτης του Πηλίου να έχει στη διάθεσή του έναν οδηγό, που θα τον οδηγήσει στις 30 καλύτερες μονάδες που συνεργάζονται με το πρόγραμμά μας», υπογράμμισε.

Αναδεικνύει την ντόπια κουζίνα

Ουσιαστικός στόχος της προσπάθειας είναι οι περιοχές που έχουν συγκροτήσει Γαστρονομικές Κοινότητες, να αναδειχθούν σε γαστρονομικούς τουριστικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, σε σύνδεση με τον αγροτουρισμό.

Αναφερόμενος στην καινούργια προσπάθεια, ο Παναγιώτης Καρακάνας, από τα ιδρυτικά μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου, υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για την περιοχή, αναδεικνύοντας όλο το φάσμα της γαστρονομίας, από το χωράφι μέχρι το κατάστημα. «Είναι ένας οδηγός που θα βοηθήσει τον επισκέπτη να βρει τα αντιπροσωπευτικά σημεία της περιοχής στον κόσμο της γαστρονομίας, από την πώληση προϊόντων, μέχρι τις παραδοσιακές βιοτεχνίες και τα εστιατόρια που σερβίρουν ντόπιες γεύσεις, με τοπικές πρώτες ύλες», είπε.

Τα θετικά σχόλια των επισκεπτών της 7ης πανελλήνιας έκθεσης Expotrof και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα Πηλιορείτικα εδέσματα και παραδοσιακά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την συνέχιση της προσπάθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου