ΤΟΠΙΚΑ

Τραυματίας σε καρότσα αγροτικού!

τραυματίας-σε-καρότσα-αγροτικού-417288

Στην ανοικτή καρότσα αγροτικού, υπό βροχή, τοποθετήθηκε το φορείο με 45χρονο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε προχθές το πρωί, ένα χιλιόμετρο μετά την Αργαλαστή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ηταν το μοναδικό όχημα που μπορούσε να προστρέξει εκείνη την ώρα στο σημείο του τροχαίου, προκειμένου ο τραυματίας δικυκλιστής να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας παρέμεινε ακινητοποιημένο λόγω της ακάλυπτης πρωινής βάρδιας, εξαιτίας απαράλλακτης επί χρόνια δραματικής έλλειψης οδηγών.

Είχε ήδη κινητοποιηθεί μονάδα του ΕΚΑΒ και κατευθύνονταν στην Αργαλαστή, όμως απαιτούνταν χρόνος τουλάχιστον 40-50 λεπτών για την άφιξή του, με δεδομένη τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Η παραμονή του δικυκλιστή με σοβαρότατο τραύμα στο πόδι, όταν πιθανότατα εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, ήταν αδύνατη και μάλιστα κάτω από ακατάπαυστη βροχόπτωση.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής -όπως σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας έχουν μάθει πλέον λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό να «παλεύουν» με δικά τους μέσα- αποφασίστηκε να προστρέξει στον τραυματία η διευθύντρια του Κ.Υ. και γενική γιατρός με το ιδιωτικό της όχημα, καθώς και ο εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο, ο οποίος κατευθύνθηκε στο σημείο με το ιδιωτικό του φορτηγάκι.

Στην καρότσα του φορτηγού τοποθετήθηκε το φορείο με τον 45χρονο τραυματία για τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας. Η μονάδα του ΕΚΑΒ μόλις αφίχθηκε παρέλαβε τον τραυματία για τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Βόλου. Κρίθηκε αναγκαία η υποβολή του σε χειρουργείου, ενώ απαιτήθηκαν δεκάδες φιάλες αίματος, λόγω της αιμορραγίας.

Παρόμοια περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται, με ό,τι μέσο και ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει διαθέσιμο, έχουν μετατραπεί σε δυσάρεστη καθημερινότητα για τα Κέντρα Υγείας.

Στην Αργαλαστή, το ασθενοφόρο παραμένει κάθε πρωί ακινητοποιημένο, καθώς δεν υπάρχει οδηγός για να καλύψει τη βάρδια. Με τρεις οδηγούς από τις 90 βάρδιες το μήνα, οι 30 παραμένουν ακάλυπτες.

Τα κενά των πρωινών καλείται να καλύψει το ΕΚΑΒ. Όταν όμως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την αναμονή μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, όπως στην περίπτωση του δικυκλιστή που αιμορραγούσε στο δρόμο, τότε κινητοποιείται οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας. Και οι εκτιμήσεις τους μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι…

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με συνεχείς περικοπές, δεν περιμένουμε «φως» για προσλήψεις και κάλυψη των σοβαρών κενών σε προσωπικό, για το οποίο έχουμε προβεί σε δεκάδες αναφορές. Απεναντίας, φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με τις συνταξιοδοτήσεις και τις εφεδρείες εργαζομένων. Θα δούμε πολλά παράξενα ακόμη…», δήλωσε στον «Τ» η πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Νέλη Χονδρογιάννη.

Οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με «μπαλώματα» στα Κέντρα Υγείας και η μία μονάδα βοηθά την άλλη στο νομό. Οι διαρκείς δεσμεύσεις για αναβάθμιση του τομέα πρωτοβάθμιας υγείας παραμένουν σε κάθε περίπτωση «κενές». Αντίθετα η λειτουργία των Κ.Υ. υποβαθμίζεται.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου