ΤΟΠΙΚΑ

«Μάγνητες Τυφλοί»: «Μείζον πρόβλημα η προσβασιμότητα»

μάγνητες-τυφλοί-μείζον-πρόβλημα-η-282417

Ο οργανωτικός γραμματέας του συλλόγου μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Βελτίωση της προσβασιμότητας και αλλαγή νοοτροπίας είναι τα δύο βασικά αιτήματα που προτάσσει ο οργανωτικός γραμματέας του συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί», απαριθμώντας τα καθημερινά προβλήματα και τους σκοπέλους που συναντούν τα άτομα με αναπηρία όρασης. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα των ατόμων με αναπηρία, ο Γιώργος Κονιδάρης παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ βασικά προβλήματα, κοινά σε πολλές περιπτώσεις, τα οποία ζητούν επειγόντως λύση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ιεραρχώντας τα ζητήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, και κυρίως όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ο κ. Κονιδάρης υπογράμμισε ότι πρέπει να σέβονται τις ράμπες, αλλά και τις ειδικές θέσεις στάθμευσης, που έχουν δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος, προκειμένου να απομακρυνθούν τα από τα πεζοδρόμια, τροχοφόρα, μηχανάκια, ποδήλατα και πάσης φύσεως εμπόδια που υπάρχουν. Υπάρχουν ορισμένοι καταστηματάρχες που τοποθετούν διαφημιστικές ταμπέλες, καρέκλες, ή μια ζαρντινιέρα με λουλούδια. Ολα τα παραπάνω, αποσυντονίζουν όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Οταν παρεκκλίνουν από την διαδρομή που γνωρίζουν, δεν είναι εύκολο να βρουν τον προσανατολισμό τους», είπε.

Αναλύοντας τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έχοντες προβλήματα όρασης, ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί», επικεντρώθηκε με έμφαση στα «στενά πεζοδρόμια», που «καθιστούν δύσκολη τη διέλευση των ατόμων με αναπηρία», διατυπώνοντας, ωστόσο, μια εναλλακτική πρόταση, που αφορά στη δημιουργία ειδικής διαδρομής δίπλα από τα ρείθρα των πεζοδρομίων, που θα διευκολύνει την καθημερινότητα δεκάδων ατόμων με αναπηρία. «Πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός διάδρομος, για να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία, τα οποία καλούνται να διανύσουν μεγάλη διαδρομή, πολλές φορές, για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης. Πώς θα διανύσουν αυτή τη διαδρομή, στη μέση του δρόμου;» αναρωτήθηκε.

Η αλλαγή νοοτροπίας, στην οποία αναφέρθηκε με έμφαση ο κ. Κονιδάρης, περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, ουσιαστικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι καταλαμβάνουν ακόμη και τις στάσεις λεωφορείων. Ορισμένοι παρκάρουν μπροστά στη στάση του λεωφορείου, δυσχεραίνοντας την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, είτε κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο» υπογράμμισε.

Οι δράσεις εξωστρέφειας, που πραγματοποιεί ο Σύλλογος «Μάγνητες Τυφλοί», έχουν ως στόχο να καταστήσουν γνωστά, στο ευρύ κοινό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης, με τον Γιώργο Κονιδάρη να επισημαίνει ότι «πρωταρχικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία με τον ανάλογο σεβασμό», καθώς αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Πλήρης σεβασμός στα δικαιώματα των ΑμεΑ

Διεκδίκηση του Συλλόγου Γονέων ατόμων με αναπηρίες, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα

Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία διεκδικεί ο Σύλλογος Γονέων –Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με αναπηρία, εστιάζει «στις συστάσεις του ΟΗΕ στη χώρα μας για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες. Είναι μια προσπάθεια να φτάσει η ενημέρωση σε κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, στις οικογένειές τους, σε κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη σε όλη τη χώρα. Οι συστάσεις του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες αποτελούν ισχυρή εντολή για τη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμο εργαλείο για το αναπηρικό κίνημα. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το αναπηρικό κίνημα να θέσει τις ερωτήσεις του προς την Κυβέρνηση και η τελευταία να απαντήσει, για το πώς θα ενσωματώσει τις Συστάσεις του ΟΗΕ, πώς θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της χώρας και εν τέλει, πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγυρίσματα»

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

«Η αναπηρία δεν έχει χρώμα ή κόμμα ή φυλή και διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας» τονίζει σε δήλωσή του με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οπως τονίζει μεταξύ άλλων, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης, κινούμενος μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, προσπάθησε και πέτυχε να δώσει έναν οδικό χάρτη ώστε να μην υφίστανται την άνιση μεταχείριση και τον αποκλεισμό σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Έτσι, θέσπισε το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται για το Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ να πηγαίνει σε ΑμεΑ και μέλη των οικογενειών τους.

Αναγνώρισε τη γραφή Braille, ως επίσημη γλώσσα και θέσπισε τη σταδιακή ενσωμάτωσή της στη δημόσια διοίκηση.

Επιπλέον έφερε νόμο-πλαίσιο για την αναπηρία και Συντονιστικό Μηχανισμό για την εφαρμογή του.

Θέσπισε τη δωρεάν μεταφορά ανέργων και ΑμεΑ στα ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έτρεξε Πρόγραμμα για να τοποθετηθούν σε πάνω από 300 παραλίες της χώρας μηχανισμοί για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα.

Ηδη στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και με πρόβλεψη να επεκταθεί σε όλη την χώρα ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας. Έτσι, θα διευκολύνονται πλήρως οι συμπολίτες μας με αναπηρία, καθώς όσοι κάνουν αίτηση και εντάσσονται στον ηλεκτρονικό φάκελο δεν θα επιβαρύνονται με την καταβολή του παραβόλου των 46€ και δεν θα απαιτείται η επικύρωση του γνησίου υπογραφής του θεράποντα γιατρού, αφού όλα τα στοιχεία υπάρχουν στον ηλεκτρονικό φάκελο.

Πιστεύω ότι ως Κυβέρνηση κινηθήκαμε προς τη σωστή κατεύθυνση και υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας. Κάναμε βήματα μπροστά αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά μπροστά μας. Δεν μπορούν να γίνουν πισωγυρίσματα! Τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία δεν είναι δικά τους προβλήματα. Μας αφορούν όλους. Είναι προβλήματα της κοινωνίας μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου