ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν εκτός δομών 9 ΑμεΑ

παραμένουν-εκτός-δομών-9-αμεα-338404

Ο ανάδοχος, που θα αναλάμβανε τη λειτουργία της, απέσυρε την προσφορά του

Τρία χρόνια εκτός δομών συμπληρώνουν εννέα άτομα με αναπηρίες στον Βόλο, από τη στιγμή που η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης διακόπηκε. Η «έξωσή» τους από το «σπίτι» τους μόλις το πρόγραμμα ΕΣΠΑ εξέπνευσε παρατείνεται, καθώς ο ανάδοχος που θα αναλάμβανε τη λειτουργία της δομής «οικογένειας» για τα εννέα ΑμεΑ απέσυρε την προσφορά του.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπου εννέα ΑμεΑ φιλοξενούνταν όλο το 24ωρο και μάθαιναν πώς να επιβιώνουν μόνοι τους, σταμάτησε να λειτουργεί από το 2016, οπότε και εξέπνευσε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούσε τη δομή. Ατομα με αναπηρίες φιλοξενούνται σε ακατάλληλο περιβάλλον, σε συγγενείς ή ακόμη και σε ιδρύματα, περιμένοντας να ανοίξει και πάλι η Στέγη, που θεωρείται το «σπίτι» τους.

Για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε κτίριο της πρώην Παιδόπολης, ο Δήμος Βόλου προχώρησε στη διενέργεια ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού, από τον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος.

Πρόκειται για την εταιρεία DRASIS CAMP ΙΚΕ, με συνολική τιμή προσφοράς 265.791,57€. Η απόφαση εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή της σύμβασης απαιτήθηκε να διενεργηθεί προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τον ανάδοχο η ανανέωση του χρόνου ισχύος της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και η παράταση ισχύος της οικονομικής προσφοράς του.

Η ανάδοχος εταιρεία με επιστολή της ενημέρωσε ότι «καθώς παρήλθε ο χρόνος ισχύος της προσφοράς μας (Αριθ. Πρωτ. 71/23-11-2018) πριν την ολοκλήρωση της εν λόγω διαγωνιστικής διαδικασίας, δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε ανανέωση της προσφοράς μας».

Χθες στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αποφασίστηκε η έκπτωση του αναδόχου και η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει εκ νέου η Στέγη. Ηταν λάθος, όταν το 2016 δεν διατέθηκαν 180.000 ευρώ για να γίνει πρόγραμμα –«γέφυρα» στο ΕΣΠΑ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της δομής», σημείωσε ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσονας Αποστολάκης.

Επιχορήγηση ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ

Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας εγκρίθηκε η επιχορήγηση του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ με το ποσό των 300.000 ευρώ, εκ των οποίων 250.000 ευρώ θα διατεθούν για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και 50.000 ευρώ για αθλητικές υποδομές.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Στέργιος Φάτσης μίλησε για λάθος προγραμματισμό, που φέρνει τον ΔΟΕΠΑΠ στη συγκεκριμένη οικονομική θέση, ενώ ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι «κάτι δεν πήγε καλά» και πρόσθεσε ότι περισσότερα χρήματα έπρεπε να διατεθούν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, που δεν είναι προβλέψιμες, ενώ ανέβηκε και η μισθοδοσία του προσωπικού. Φέτος πάντως ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις, που έχουν γίνει ποτέ και γι’ αυτό αυξήθηκαν τα έξοδα. Οσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι παρεμβάσεις είναι καθημερινές», απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας.

Σημειώνεται ότι κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο διαγωνισμός ύψους 74.400 ευρώ για την προβολή του Βόλου ως τουριστικού προορισμού τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Επιχορηγήσεις συλλόγων

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση συλλόγων της πόλης μέσα από τα δημοτικά ταμεία.

Ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία επιχορηγείται με το ποσό των 3.000 € για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και την ευαισθητοποίηση της για τη μεσογειακή αναιμία και τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η Ενωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας επιχορηγείται με το ποσό των 2.950,00 € για μια θεατρική παράσταση, που αναφέρεται στην Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου κι έχει τίτλο «Το σύνδρομο του επιζήσαντα» και θα ανεβεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 8μ.μ. στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Ο Μορφωτικός, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, Εθελοντικής Πυρόσβεσης και Δασοπροστασίας Αγίου Βλασίου Πηλίου επιχορηγείται με το ποσό 3.000,00 €, προκειμένου να διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, το Πανελλήνιο Σωματείο με επωνυμία Φίλοι Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου Διακονία Αγάπης επιχορηγείται με το ποσό 3.000 €, προκειμένου να εκδώσει 20.000 ημερολόγια του έτους 2020 της ιεράς μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, με σκοπό την πνευματική ενίσχυση και τόνωση του χριστιανικού φρονήματος των επισκεπτών της μονής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου