ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για τις καταλήψεις στο Βόλο

εισαγγελέας-για-τις-καταλήψεις-στο-βό-421175

Παραγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τα υπό κατάληψη Γυμνάσια και Λύκεια στο νομό έδωσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκη Μπόλλη. Χθες στη Μαγνησία υπό κατάληψη τελούσαν έξι Γυμνάσια και Λύκεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε άμεσα με τη λήψη της εγκυκλίου που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες και εστάλη μέσω του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας με εντολή διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα κατειλημμένα σχολεία της χώρας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, σύμφωνα με το παραπεμπτικό της εισαγγελικής παραγγελίας, καλείται να ερευνήσει εάν διαπράττονται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης φθοράς και κλοπής και εάν διαπράττεται σε περιπτώσεις παρατεταμένης εγκληματικής συμπεριφοράς από νέους το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων από τους γονείς τους.

Στο ενδεχόμενο που διαπιστωθεί η πρόκληση φθορών στα σχολεία, η εισαγγελική κατεύθυνση είναι η παραπομπή στο αυτόφωρο των εξωσχολικών ανήλικων δραστών. Αντίθετα όμως ζητείται να αποφεύγεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών.

Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει ως αυτονόητη την επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε περιπτώσεις που διαπράττονται αδικήματα σε υπό κατάληψη σχολεία.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας ζητείται επίσης από τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν σε όποιες έρευνες γίνουν σε σχολεία.

Στην περίπτωση των απλών καταλήψεων, χωρίς υπόνοια φθορών, αρκεί η απλή δήλωση του διευθυντή κάθε σχολείου για την επέμβαση των αστυνομικών αρχών τονίζεται στην εγκύκλιο.

Σε περιπτώσεις εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς, όπως κλοπών και καταστροφών από ανήλικους μαθητές, θα γίνεται έρευνα σε βάρος των γονέων τους, αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου