ΤΟΠΙΚΑ

«Εσβησε» συνολικά οφειλή δανειολήπτριας

εσβησε-συνολικά-οφειλή-δανειολήπτ-421757

Γραμμή διαγραφής σε οφειλές άνεργης προς τράπεζα τράβηξε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Λάρισας. Η δικαστική απόφαση με την οποία διαγράφεται το σύνολο των χρεών, ύψους 26.179,65 ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδίδεται και προβλέπει τη συνολική διαγραφή του χρέους.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών που ήθελαν τη δανειολήπτρια να μην προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης της, παρ’ όλο που στο δικόγραφο της αίτησης εμπεριέχονται τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία για πολίτες που ζητούν την δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία εξωδικαστικού συμβιβασμού ολοένα και πληθαίνουν.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι θετικές και πετυχαίνουν την διαγραφή του χρέους από 50% – 60%. Για πρώτη φορά όμως δικαστική απόφαση προβλέπει τη συνολική διαγραφή του χρέους.

Με κοινή τους ανακοίνωση η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου με την οποία διαγράφονται εξ ολοκλήρου τα χρέη άνεργης δανειολήπτριας.

Οι δύο καταναλωτικές οργανώσεις με βάση την απόφαση που εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 επισημαίνουν ως σημαντικό σημείο: Σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας, αδυναμίας, ανεπαρκούς εισοδήματος για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του, αδυναμία καταβολής και ελαχίστου ακόμη ποσού, προσδιορίζονται μηδενικές καταβολές προς τους πιστωτές, όπως έγινε για τη συγκεκριμένη δανειολήπτρια.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου