ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης δημιούργησε μόνος του ολόκληρο δάσος!

βολιώτης-δημιούργησε-μόνος-του-ολόκλ-322766

Μετέτρεψε 4,5 στρέμματα ξερής γης σε αλσύλλιο, αλλάζοντας όλο το μικροκλίμα σε περιοχή της Ανακασιάς – Αρχισαν να εμφανίζονται ζωάκια

Ενα ολόκληρο δασάκι σε έκταση 4,5 στρεμμάτων στην περιοχή της Ανακασιάς δημιούργησε μόνος του πασίγνωστος Βολιώτης επαγγελματίας με αγάπη για το περιβάλλον. Επί 15 χρόνια φύτευε δέντρα, μετατρέποντας ολόκληρη έκταση ξερής γης σε πράσινο παράδεισο, όπου πλέον έχουν αρχίσει να δίνουν σημεία ζωής πουλιά, χελώνες και μικρά ζώα του δάσους. Τουλάχιστον 400 (!) δέντρα έχει φυτέψει μέχρι σήμερα ο 58χρονος, δαπανώντας προσωπικό χρόνο και χρήματα και συνεχίζει την «πράσινη» δράση του, αλλάζοντας όλο το μικροκλίμα της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για μία από τις ιστορίες, που σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας διεθνώς, ακριβώς γιατί όσοι επιχειρούν να αφήσουν το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους στον τόπο όπου ζουν οι ίδιοι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους δεν το κάνουν για προσωπική προβολή. Στο ίδιο πλαίσιο και ο 58χρονος Βολιώτης δέχθηκε να μοιραστεί εικόνες της φύσης, που δημιούργησε μόνος του, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία του.

Παγκοσμίως είναι γνωστές δύο αντίστοιχες ιστορίες, που αφορούν βεβαίως σε πολύχρονες προσπάθειες και κατά πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις.

Ο Sebastiao και η Lelia αποφάσισαν να δώσουν ξανά ζωή στην πατρίδα τους τη Βραζιλία που καταστρεφόταν. Μόλις το 0,5% της γης ήταν καλυμμένο από δέντρα, όταν οι ίδιοι ξεκίνησαν να αναδημιουργούν το δάσος. Εχουν φυτέψει μαζί με τα μέλη της οργάνωσης που δημιούργησαν τέσσερα εκατομμύρια φυτά και έφεραν πίσω το δάσος από την ανυπαρξία. Μαζί με τα δέντρα επέστρεψαν περίπου 172 είδη πτηνών, 33 είδη θηλαστικών, 15 είδη ερπετών και 15 είδη αμφιβίων.

Αλλά και ο Ινδός Jadav Payeng έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Πριν από περίπου 40 χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να φυτεύει ένα δέντρο κάθε μέρα. Αποτέλεσμα να καταφέρει να δημιουργήσει στο Ασάμ της Ινδίας ένα δάσος μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, κατακτώντας τον τίτλο «Ο άντρας του δάσους της Ινδίας» που έχει εμπνεύσει ακόμα και ένα μίνι ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του.

Στα χνάρια τους Βολιώτης

Στα… χνάρια τους βαδίζει πολύ γνωστός Βολιώτης επαγγελματίας, ξεκινώντας την προσπάθεια από τον δικό του χώρο, με σκοπό στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης.

Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, όταν το 2005 αγόραζε έκταση 4,5 στρεμμάτων στην Ανακασιά ήταν… κρανίου τόπος. Αποφάσισε να μεταμορφώσει το ερημικό τοπίο σε επίγειο παράδεισο και μέσα σε μία 15ετία το έχει πετύχει.

Αγόραζε δέντρα από παλιό και γνωστό φυτώριο στις Αλυκές και άρχισε να φυτεύει. Αρχικά περιμετρικά της έκτασης, στη συνέχεια και στο εσωτερικό της. Από τη στιγμή που δεν είχε γνώσεις ειδικού έκανε, όπως παραδέχεται, πολλά λάθη και έχασε αρκετά δέντρα. Δεν σταμάτησε ποτέ όμως την προσπάθεια και κάθε μέρα που βλέπει τα δέντρα να μεγαλώνουν νιώθει δικαιωμένος από το αποτέλεσμα.

Σε διάστημα 15 ετών έχει φυτέψει περισσότερα από 400 δέντρα δημιουργώντας ένα μικρό δάσος. Αειθαλή και φυλλοβόλα, αλλά και μεγάλοι θάμνοι συνθέτουν το τοπίο, πλατάνια, μουριές, κέδροι, πεύκα, κουκουναριές.

Ακόμη και έλατα που έπαιρνε για τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να στολίσει το σπίτι του, με το πέρας της εορταστικής περιόδου, τους χάριζε τη ζωή, με μία θέση στο δασάκι του.

Αλλαξε το μικροκλίμα

Πλέον έχει αλλάξει όλο το μικροκλίμα. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι αισθητά πιο χαμηλή, έχει αρχίσει μέχρι και αεράκι να φυσάει μέσα από τις φυλλωσιές των δέντρων και να δημιουργείται ένα μικρό οικοσύστημα. Μέλισσες, πουλιά, χελώνες και μικρά ζώα του δάσους κάνουν την εμφάνισή τους, αποζημιώνοντας τον 58χρονο για την επίμονη προσπάθεια, που συνεχίζεται και σε κοινόχρηστο χώρο.

«Ακόμη κι όταν πέφτει κατακλυσμιαία βροχή, οι ρίζες των δέντρων είναι αυτές που αποτρέπουν καταστροφές», παρατηρεί ο 58χρονος επαγγελματίας.

Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη επέκτασης τέτοιων δράσεων αν θέλουμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. «Από μικρός είχα αγάπη για τα δέντρα, για το δάσος. Το δάσος είναι ολόκληρη η ζωή μας. Είναι αυτό που μας δίνει το οξυγόνο για να ζήσουμε. Αν χαθεί το δάσος, χάνονται τα πάντα», δίνει το περιβαλλοντικό μήνυμά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου