ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητούν στον Βόλο τους απογόνους ενός ήρωα

αναζητούν-στον-βόλο-τους-απογόνους-εν-364184

Αναζητούν στον Βόλο τους απογόνους του αεροπόρου Σπύρου Κοβατζή, που έχασε τη ζωή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Τα ίχνη των απογόνων ενός ήρωα του ελληνοϊταλικού πολέμου, που πιθανότατα ζουν στον Βόλο, αναζητεί η Αεροπορική Ακαδημία (Κοινωφελής Σύλλογος). Αφορμή αποτέλεσε η έρευνα που έχει ξεκινήσει η Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης Συλλογής και Διανομής Ιστορικών Στοιχείων «Κηρύκειον» προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι σοροί μαχητών του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής τότε Βασιλικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ηπειρο Αλβανίας, κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940 -1941.

Μεταξύ των αεροπόρων που έπεσαν τότε ηρωικά πάνω στο καθήκον και ο έφεδρος ανθυποσμηναγός πολυβολητής βομβαρδιστής Σπυρίδων Κοβατζής (ή Κουβατζής).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η οικογένειά του κατά τη διάρκεια της κατοχής και μετά, εγκαταστάθηκε στον Βόλο.

Πλέον, 79 χρόνια μετά τον ηρωικό του θάνατο, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Συλλογής & Διανομής Ιστορικών Στοιχείων Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» αναζητεί τους απογόνους του προκειμένου να ταυτοποιηθεί η σορός του, που κείτεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η έρευνα αυτή γίνεται στο πλαίσιο παροχής βοηθείας και συνδρομής, στην εθνική προσπάθεια, του «Διακλαδικού Κέντρου Μοριακής Βιολογίας Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», του ΓΕΕΘΑ, για την δημιουργία βάσης δεδομένων, προκειμένου να ταυτοποιηθούν όλοι οι σοροί όλων των μαχητών – ηρώων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που πολέμησαν στη Βόρεια Ήπειρο Αλβανίας, κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-1941.

Επεσε…στο καθήκον

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ερευνητές, ο Σπυρίδων Κοβατζής (ή Κουβατζής) του Συμεών και της Τριάδος ήταν αεροπόρος, έφεδρος Ανθυποσμηναγός Πολυβολητής-Βομβαρδιστής και γεννήθηκε το 1918 στο Σουφλί Έβρου.

Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1940 με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπασπιστού (ΠΖ). Τον Ιούλιο του ίδιου έτους μετατάχθηκε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία ως Έφεδρος Αρχισμηνίας Πολυβολητής-Βομβαρδιστής, τοποθετούμενους στην 31η Μοίρα Βομβαρδισμού.
Σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνώρισης βομβαρδισμού στόχων, στη Βόρεια Ήπειρο Αλβανίας, όταν το αεροπλάνο Potez 63, της 31ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, χτυπήθηκε από φίλια αντιαεροπορικά πυρά και φλεγόμενο κατέπεσε νότια του χωρίου Μεσοχωρίου. Ήταν τότε 22 χρόνων. Η σορός τους, δεν γύρισε ποτέ στην πατρίδα.

Ο Σπυρίδων Κοβατζής είναι ένας από τους εκατοντάδες ήρωες, που όμως η ελληνική σύγχρονη ιστορία, δεν έχει αφιερώσει μεγάλο χώρο.

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ, ημέρα μνήμης για όλο τον ελληνικό λαό, η Διεύθυνση Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας το 2012 μέσω του λευκώματος που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπόρων, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα των 51 ηρωϊκών αεροπόρων που πέθαναν στην εκτέλεση του καθήκοντος στο μέτωπο. Μεταξύ αυτών γίνεται αναφορά και στον Σπύρο Κοβατζή.

Η Αεροπορική Ακαδημία και ο πρόεδρός της Γιώργος Μέρμηγκας που ξεκίνησαν την έρευνα, με αφορμή τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, απευθύνουν μέσω της έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για εκείνους ή κάποια πληροφορία σχετικά με τον ήρωα αεροπόρο, να επικοινωνήσει στο 698 7 224178 ή στο [email protected].

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου