ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις εξωστρέφειας από τους «Μάγνητες Τυφλούς»

δράσεις-εξωστρέφειας-από-τους-μάγνη-326061

Παρουσίαση των προβλημάτων ατόμων με προβλήματα όρασης στο Πανεπιστήμιο και σχολεία της Μαγνησίας

Δυναμική δράση και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας αναπτύσσει το Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ενηλίκων και παιδιών, και την βελτίωση της καθημερινότητας των μελών.

Ισχυροί δεσμοί συνεργασίας αναπτύσσονται, στο μεταξύ, με όλες τις δομές εκπαίδευσης, με το Σωματείο να δέχεται πρόσκληση από τη δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας Ρούλα Κίτσιου να πραγματοποιήσουν σήμερα διάλεξη στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η σημερινή πρόσκληση έχει ως στόχο την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης και τις δυνατότητες που έχουν, με έμφαση στην γραφή Braille. Θα παρευρεθούν η υπεύθυνη διδάσκουσα και εκπαιδεύτρια Braille Σοφία Χαμονικολάου, φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός Μ.Εd, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την παρουσίαση της γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, ο Γιώργος Κονιδάρης οργανωτικός γραμματέας του σωματείου ατόμων με αναπηρία όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» και ο ιδρυτής και τακτικό μέλος του σωματείου Λάμπρος Παρασκευάς.

Η παραπάνω δράση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών του σωματείου για εξωστρέφεια και ισότιμη συμμετοχή στην καθημερινότητα της πόλης. Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κονιδάρης «το πρώτο μέλημά μας είναι να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη ως προς την προσβασιμότητα είτε σε υπηρεσίες είτε στην καθημερινότητά μας, στην κίνηση στους δρόμους, που εκεί πάσχουμε πάρα πολύ, και όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών. Πάσχουμε και από την αδιαφορία ή την αναλγησία ορισμένων. Οσες δομές να γίνουν, είτε ράμπες, είτε θέσεις στάθμευσης, είτε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητά μας, όταν δεν τη σέβεται ο άλλος, είναι δώρο άδωρο» είπε.

Νέο ΔΣ και καινούργιοι στόχοι

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο ΔΣ, μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, θέτοντας καινούργιους στόχους, με επίκεντρο το επιχειρούμενο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα καθημερινά προβλήματα των μελών.

Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Αθανάσιος Φράντζης, αντιπρόεδρος η Πέρσα Πετρά, γενικός γραμματέας ο Αργύρης Τριανταφύλλου, ταμίας ο Σταμάτης Αλεξάνογλου και γραμματέας οργανωτικού για τις δομές ο Γιώργος Κονιδάρης.

Το Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί» καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας η γραφή Braille, διευρύνοντας τον κύκλο των μαθημάτων και εκτός των μελών του συλλόγου, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί. «Λειτουργεί τμήμα με 35 άτομα που μαθαίνουν και κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, είναι μέλη του συλλόγου αλλά και εξωτερικοί όπως φοιτητές που ενδιαφέρονται να μάθουν τη γραφή Braille» είπε ο κ. Κονιδάρης.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκτύπωσης καταλόγων σε γραφή Braille για τοπικές επιχειρήσεις, ενώ στον κύκλο των δράσεων εξωστρέφειας καταγράφονται επίσης μαθήματα υπολογιστών και βιωματικές παρεμβάσεις σε σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν τις καθημερινές ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου