ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επισκέψιμα αρχαία ναυάγια σε Αλόννησο και Παγασητικό

επισκέψιμα-αρχαία-ναυάγια-σε-αλόννησ-556834

Προτεραιότητα οι θησαυροί σε Αλόννησο και Παγασητικό ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής – Κέντρο ενημέρωσης θα λειτουργήσει το καλοκαίρι στην Αλόννησο

Στην πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να καταστούν επισκέψιμοι ενάλιοι θησαυροί της Μαγνησίας αναφέρθηκε από την Αλόννησο ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στη διάρκεια διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο νησί. Με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε από την Αλόννησο ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στις απαραίτητες θεσμικές υποδομές, που είναι απαραίτητες για τον μεγάλο στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το διήμερο δημοσιοποίησης των δράσεων του προγράμματος BLUEMED πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Απριλίου στην Αλόννησο, όπου βρίσκεται το ναυάγιο της Περιστέρας στη Στενή Βάλα, το οποίο έχει επιλεγεί ως ένας από τους πιλοτικούς χώρους του προγράμματος BLUEMED μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση. Παράλληλα μέσα στο καλοκαίρι θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Γνώσης στον χώρο του Παλιού Σχολείου στη Χώρα Αλοννήσου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ηδη βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως επισκέψιμων τεσσάρων νέων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο, δηλαδή τα Σκάντζουρα, τον Αγιο Πέτρο, τη Φαγκρού και τον Τσέλιο, που θα προστεθούν στην ήδη χαρακτηρισμένη ως επισκέψιμη Περιστέρα, ενώ στον Παγασητικό υπάρχουν άλλοι τρεις επισκέψιμοι χώροι, η Κίκυνθος, ο Τηλέγραφος και η Ακρα Γλάρος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τεθεί για ψήφιση στη Βουλή η επικαιροποίηση «του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να το καταστήσουμε περισσότερο λειτουργικό και εφαρμόσιμο. Πεποίθησή μας είναι ότι η ύπαρξη τέτοιων οργανωμένων επισκέψιμων χώρων μπορεί να συνδυαστεί με την κατάλληλη εποπτεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποτελεσματική προστασία των υποβρύχιων αρχαιοτήτων, αξιοποιώντας τις εξελίξεις σε διάφορες υποστηρικτικές τεχνολογίες που σημειώνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια».

Σπουδαίο ναυάγιο

Το βραβευμένο έργο BLUEMED στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει τη βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου, μέσω του σχεδιασμού, του συντονισμού και της πιλοτικής λειτουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και Κέντρων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Γνώσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της παραπάνω διημερίδας η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε υποβρύχιες ξεναγήσεις στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας με επαγγελματίες της κατάδυσης καθώς και με ερασιτέχνες αυτοδύτες, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν το ναυάγιο και να καταθέσουν τις εντυπώσεις τους.

Οπως υπογραμμίστηκε, εξάλλου, στη διημερίδα της Αλοννήσου, η διερεύνηση του εντυπωσιακού ναυαγίου, το οποίο ανάγεται στη εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου και μετέφερε περισσότερους από 3.000 αμφορείς, έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες για το εμπόριο και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες κατά την αρχαιότητα, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου φορτίου πριν τη Ρωμαϊκή Περίοδο.

Οι δύτες κινήθηκαν περιμετρικά του αρχαίου ναυαγίου και του πολύτιμου φορτίου το οποίο διασώθηκε επί 2.500 χρόνια περίπου στον πυθμένα της θάλασσας, καλύπτοντας μεγάλη ακτίνα διαστάσεων 25Χ12 μέτρα περίπου. Παρατήρησαν με ενδιαφέρον τα ευρήματα και τις πληροφοριακές πινακίδες που τα πλαισίωναν, διατυπώνοντας παράλληλα τις απόψεις τους για τη βελτίωση των επιμέρους σημείων του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Προχωρά το καταδυτικό πλάνο

Ενα από τα σημεία που υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της διημερίδας ήταν η σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάδειξη και ενίσχυση των καταδυτικών δράσεων, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη να επισημαίνει τη σημασία των παραπάνω πρωτοβουλιών για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι αν πρέπει η κατάδυση στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος να πλαισιώνεται από αρχαιολόγο ή εξειδικευμένους δύτες, ενώ υπογραμμίστηκε παράλληλα ότι για να αποδώσει τα αναμενόμενα το πρόγραμμα ανάπτυξης των οργανωμένων καταδύσεων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο το καταδυτικό «πακέτο».

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής, ο δήμαρχος Αλοννήσου Κ. Πέτρος Βαφίνης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός. Στη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από την αρχαιολόγο που διενήργησε την ανασκαφή του συγκεκριμένου ναυαγίου Ελπίδα Χατζηδάκη, την προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά, τη συντονίστρια του προγράμματος BLUEMED Αγγελική Βενέτη, την προϊσταμένη της μονάδας Α΄ της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Πολυτίμη Γραβάνη, καθώς και από άλλους ειδικούς επιστήμονες που παραβρέθηκαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου