ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στηρίζει έμπρακτα την οδική ασφάλεια

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-στηρίζει-έ-337286

Ενημερωτική δράση για την οδική ασφάλεια και την αποφυγή της χρήσης αλκοόλ, που ευθύνεται για 1 στους 4 θανάτους στην άσφαλτο, διοργανώνεται το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ σε κεντρικό σημείο της πόλης, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δράση υλοποιείται με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η δράση, που θα πραγματοποιηθεί από πολυμελή ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έξω από το τσιπουράδικο «Τα κύματα», Ι. Καρτάλη – Αργοναυτών, στην παραλία του Βόλου, εντάσσεται στο πλαίσιο της 13ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα, που διοργανώνεται σε 32 πόλεις πανελλαδικά.

Η δράση φέρει τη διοργανωτική σφραγίδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το στοιχείο που αξίζει επισήμανσης είναι η συμμετοχή 37 χώρων διασκέδασης πανελλαδικά, σε μία βραδιά – θεσμό, που πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής και των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στην παραπάνω δράση, με συντονίζουσα τη Χριστίνα Ρούσση, επίκουρη καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο παιδαγωγικό τμήμα ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι συμμετέχουν τριάντα, περίπου, φοιτητές, ενώ τόνισε ότι «η προώθηση της δράσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το αλκοόλ εξακολουθεί και στη χώρα μας να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά τροχαίων που σημειώνονται μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, στα οποία εμπλέκονται κυρίως νεαρά άτομα».

Βιωματική ενημέρωση

Η συντονίστρια της δράσης και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βρίσκονται το βράδυ του Σαββάτου έξω από το προαναφερθέν τσιπουράδικο, διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια για τη σημασία της οδήγησης χωρίς αλκοόλ, ενώ η δράση θα πλαισιωθεί από δρώμενο, σχετικό με το θέμα της καμπάνιας.

«Θα αναζητήσουμε παρέες, που θέλουν να συνεργαστούν. Ο οδηγός της παρέας θα φορέσει ειδικό βραχιολάκι και θα δεσμευτεί, εάν το επιθυμεί, ότι δεν θα καταναλώσει αλκοόλ. Εάν τηρήσει τη δέσμευσή του, επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα» είπε η κ. Ρούσση.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να κάνει χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή να καλέσει ταξί, ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του.

Το μήνυμα της πανευρωπαϊκής δράσης, που εστιάζεται στη φράση «οδήγηση χωρίς αλκοόλ», με τη συντονίζουσα τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ασύμβατα η κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση».

Ανησυχητικά στοιχεία

Ανησυχία προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC).

Στην Ελλάδα το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των πολιτών απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ, με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στον δρόμο, ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου