ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος λουκέτου σε κοινωνικές δομές

κίνδυνος-λουκέτου-σε-κοινωνικές-δομέ-350174

Στον Δήμο Βόλου στον αέρα είναι το κοινωνικό φαρμακείο, όχι, όμως, και το κοινωνικό παντοπωλείο, που αποτελεί μόνιμη δομή και εξυπηρετεί 200 οικογένειες

Στον… αέρα από τις αρχές του 2020 θα βρίσκονται 280 κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά φαρμακεία στους Δήμους της χώρας, καθώς από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν δόθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας Δημήτρη Κνη, παράταση στη λειτουργία τους.

Μεταξύ των δομών που απειλούνται με… λουκέτο και το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Βόλου, που λειτουργεί στο κτίριο της οδού Τοπάλη και εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση περισσότερα από 100 άτομα, εκ των οποίων και χρόνια πάσχοντες, που λαμβάνουν σταθερές φαρμακευτικές αγωγές, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν, επειδή είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο κοινωνικό φαρμακείο έχουν βρει αποκούμπι εξάλλου και μεμονωμένοι πολίτες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όποτε τη χρειάζονται.

Η απειλή του… λουκέτου δεν είναι άμεση για το κοινωνικό φαρμακείο Βόλου, καθώς η τρέχουσα τριετής παράτασή του λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Ωστόσο, σε έλεγχο που έγινε στη δομή από τη διαχειριστική αρχή τις προηγούμενες ημέρες οι δύο υπάλληλοι που απασχολούνται με ανανεώσεις των συμβάσεών τους ανά έτος ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και τον κίνδυνο κλεισίματος της δομής, αν δεν λειτουργήσει υπό την «ομπρέλα» του Δήμου Βόλου ή αν δεν δοθεί νέα παράταση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Οι υπάλληλοι που έδωσαν αγώνα για το στήσιμο της δομής αγωνιούν. Βαρόμετρο θα αποτελέσει η περίπτωση των κοινωνικών δομών στον Δήμο Τρικκαίων, που θα είναι ο πρώτος σε επίπεδο Θεσσαλίας που θα έρθει αντιμέτωπος με την απειλή του λουκέτου σε κοινωνικές δομές του.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βόλου, που λειτουργεί ως μόνιμη δομή του, με δύο άτομα μόνιμο προσωπικό, η μόνη παρενέργεια αφορά σε δύο θέσεις εργασίας που έχουν καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Η λειτουργία του όμως δεν φαίνεται να απειλείται και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύουν ούτε οι 200 οικογένειες, περίπου 700 άτομα εκ των οποίων 170 παιδιά, που μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο καλύπτουν βασικές τους ανάγκες τόσο σε είδη διατροφής, όσο και ρουχισμού.

Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τη νέα υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Για το θέμα των δομών έχει ήδη ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειακών Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα το θέσει σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου