ΤΟΠΙΚΑ

Συγκίνηση για τη Ρίτσα Φράγγου – Κικίλια

συγκίνηση-για-τη-ρίτσα-φράγγου-κικίλ-390551

Μνημόσυνο τέλεσαν στον Βόλο 12 συμμαθήτριές της

Μνημόσυνο για τη Βολιώτισσα καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ρίτσας Φράγκου – Κικίλια, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, τέλεσαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο, παρουσία της κόρης της, 12 συμμαθήτριές της, με τις οποίες μοιράστηκε τα μαθητικά της χρόνια στη Γαλλική Σχολή «Αγιος Ιωσήφ». Η Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια έφυγε από τη ζωή στις 12 Μαρτίου 2019.

Πτυχιούχος τριών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, του Τμήματος Φιλολογίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, εργάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας από το 1970 μέχρι το 2007, όταν αφυπηρέτησε στη βαθμίδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας με γνωστικό αντικείμενο Νεοελληνική φιλολογία (19ος – 20ός αιώνας).

Για δεκαετίες προσέφερε έργο επιστημονικό που γονιμοποίησε τη σύγχρονη φιλολογική έρευνα, όπως και πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο. Ειδικεύτηκε στη μελέτη του έργου του Αγγελου Σικελιανού, πεδίο που η συμβολή της είναι πολύ σημαντική.

Είχε τιμηθεί παλαιότερα για το έργο της από τον Δήμο Βόλου σε ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και στην έρευνα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με κορυφαίο το έργο της για τον Σικελιανό.

Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ελένη Σεφεριάδου – Πρίντζου, μία από τις αγαπημένες της συμμαθήτριες, «η ζωή των μαθητών της και όσων συναδέλφων πανεπιστημιακών είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της, είναι φτωχότερη από την ημέρα που έφυγε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου