ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣ: Εξόντωση χιλιάδων αμπελουργών θα φέρει ο ειδικός φόρος στο τσίπουρο

λασ-εξόντωση-χιλιάδων-αμπελουργών-θα-398305

Εξόντωση 6.000 αμβυκούχων – διήμερων αποσταγματοποιών και περαιτέρω συμπίεση στο εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών θα επιφέρει σύμφωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας η εφαρμογή των οδηγών 92/83 και 92/84 για το συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ επειδή προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, η Ελλάδα απειλείται με κυρώσεις εάν δεν εφαρμόσει τι εν λόγω οδηγίες.

Ομως, η εφαρμογή των οδηγιών αυτών τονίζει ότι συνεπάγεται τον εννιαπλασιασμό, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον ισχύσει έκπτωση 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, της φορολόγησης των αποσταγμάτων.

Σε περίπτωση δε που δεν ισχύσει η έκπτωση ο επιβαλλόμενος φόρος θα αυξηθεί κατά 18 φορές, στο ποσό των 10,2 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Βαρύ πλήγμα θα δεχτούν και τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του επιβαλλόμενου σε αυτά διπλασιασμού του ισχύοντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα τους», επισημαίνει ακόμη και ζητά τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής και του ΔΕΕ, με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες που αυτές θα επιφέρουν σε μικρομεσαίους αποσταγματοποιούς, αμπελουργούς και στην κατανάλωση των λαϊκών οικογενειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου