ΤΟΠΙΚΑ

Κινδύνεψε στη θάλασσα 38χρονη

κινδύνεψε-στη-θάλασσα-38χρονη-409172

Απανωτά περιστατικά παρ’ ολίγον πνιγμών τις τελευταίες ημέρες στις παραλίες της Μαγνησίας από «θαρραλέους» που αψηφούν τα κύματα

Μάχη με τα μεγάλα κύματα έδωσε προχθές το μεσημέρι 38χρονη, που επέλεξε την παραλία «Παπά Νερό» για να κάνει την καλοκαιρινή της βουτιά. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως έως και πέντε μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, ο κυματισμός ήταν έντονος και η λουόμενη που αψήφησε τα κύματα και μπήκε στη θάλασσα, παρασύρθηκε.

Κατά την προσπάθειά της να βγει στην ακτή χτυπήθηκε από κύμα, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί στον αριστερό της ώμο.

Αμεσα της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστρια, στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και έπειτα στο «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Για το περιστατικό προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Δεν ήταν όμως το μοναδικό περιστατικό παρ’ ολίγον πνιγμού που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα παράλια του Πηλίου από την πλευρά του Αιγαίου.

Από την περασμένη Κυριακή οπότε και η θάλασσα άρχισε να «αγριεύει» έως και προχθές Τρίτη, τα περιστατικά ήταν απανωτά. Μόνο την Κυριακή σημειώθηκαν έξι περιστατικά με λουόμενους που αψήφησαν τα μεγάλα κύματα και μπήκαν στη θάλασσα βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους αλλά και τις ζωές των διασωστών τους. Σύμφωνα με τον ναυαγοσώστη Λάμπρο Λιάρο της εταιρείας Lifeguard Volos που έχει αναλάβει τη ναυαγισωστική κάλυψη των ακτών στον Δήμο Βόλου και στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν κινδυνέψει στα κύματα και έχουν διασωθεί είτε από ναυαγοσώστες που αναγκάστηκαν να παίξουν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα για να τους σώσουν είτε από καταστηματάρχες που πλέον μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό φροντίζουν να υπάρχει πάντα διαθέσιμο ένα σωσίβιο με μακρύ σχοινί για να μπορούν να τραβούν στην ακτή, λουόμενους που… δοκιμάζουν την τύχη τους απέναντι στη μανία της θάλασσας.

«Μόνο μέσα σε μία ημέρα είχαμε έξι περιστατικά. Τέσσερα στους Αγιους Σαράντα, στο Παπά Νερό, στον Μυλοπόταμο», αναφέρει ο κ. Λιάρος.

Οπως εξηγεί, σε περιπτώσεις θαλασσοταραχής ο ναυαγοσώστης είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει κίτρινη ή κόκκινη σημαία κατά περίπτωση στην ακτή, που υποδεικνύει ότι οι λουόμενοι δεν πρέπει να μπουν στη θάλασσα. «Πολλοί είναι εκείνοι που είτε αγνοούν τις σημαίες, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους, είτε αγνοούν τον κίνδυνο, είτε απλώς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει και μπαίνουν στη θάλασσα με κίνδυνο για τη ζωή τους», αναφέρει ο κ. Λιάρος: «Αν υπάρχει κόκκινη σημαία ο ναυαγοσώστης έχει δικαίωμα να μην μπει στη θάλασσα αν κρίνει ότι κινδυνεύει. Προέχει η ασφάλεια του διασώστη», σημειώνει εξηγώντας ότι πολλές φορές και ναυαγοσώστες έχουν κινδυνεύσει για να σώσουν συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στον Μυλοπόταμο, τους Αγίους Σαράντα και το Παπά Νερό κυρίως λόγω του ότι φυσούν βόρειοι άνεμοι που δημιουργούν πλαϊνό κυματισμό και παρασέρνουν τους κολυμβητές στα βράχια.

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ναυαγοσωστών. Να σέβονται τις σημαίες και τις οδηγίες που τους δίνονται. Δυστυχώς, κάποιοι συμμορφώνονται, κάποιοι όχι. Και μέχρι να ειδοποιήσεις από τη μία πλευρά, κάποιοι έχουν βουτήξει από την άλλη. Το κυριότερο είναι όμως να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Και επιπλέον ακόμη και οι καλοί κολυμβητές να σκέφτονται ότι, βουτώντας στη θάλασσα μπορούν να παρασύρουν κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, που όμως δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες», λέει ο κ. Λιάρος.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή και στους γονείς με μικρά παιδιά: «Συνηθίζουν να κρατάνε τα παιδιά τους στην ακτή και παίζουν περιμένοντας να τους χτυπήσει το κύμα. Εκεί είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσει από την αγκαλιά του γονιού και να παρασυρθεί από τα κύματα», αναφέρει, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα με το «παιχνίδι» κόντρα στη θάλασσα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου