ΤΟΠΙΚΑ

Σε ενωτικό κλίμα δόθηκε η εκκίνηση

σε-ενωτικό-κλίμα-δόθηκε-η-εκκίνηση-851206

Ο Γ. Παπανδρέου «άναψε» το πράσινο φως τονίζοντας «είμαι έτοιμος να κυβερνήσω» και πέτυχε αυτό που ήταν προφανές από την αρχή -όταν εξαγγέλθηκε το προγραμματικό συνέδριο- να δημιουργήσει ενωτικό κλίμα.
Η χθεσινή βέβαια μέρα και πριν τη δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κύλησε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους να επιχειρούν κατά κύριο λόγο να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του όσον αφορά στην επόμενη μέρα, αλλά και την πορεία προς τις εκλογές, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει και μία άλλη «μάχη» για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Την αφορμή για αυτή τη συζήτηση που πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να προκαλέσει νέες τριβές στο εσωτερικό- κάτι που απεύχεται το επιτελείο του Γ.Α.Π- έδωσαν χθες τα δημοσιεύματα των περισσοτέρων αθηναϊκών εφημερίδων, που εμμέσως πλην σαφώς έκοβαν και έραβαν παίζοντας με την επετηρίδα του κόμματος, αλλά και οι έμμεσες αναφορές του ίδιου του προέδρου που ερμηνεύθηκαν ως μήνυμα ένθεν και ένθεν.
«Είναι υπερβολικά όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται…» δήλωνε χθες στον «Ταχυδρόμο» κορυφαίος υπουργός των Κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη, εμφανώς ενοχλημένος για όσα γράφονται.
Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του επιτελείου του προέδρου στον «πρωινό καφέ» στο Κέντρο Τύπου διατείνονταν στους δημοσιογράφους ότι τέτοιες κρίσεις για «αποστρατεύσεις» δεν απηχούν τις απόψεις του προέδρου και δεν ωφελούν σε μία περίοδο που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την πανστρατιά σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να δώσει τη μάχη των εκλογών συντεταγμένα, ενωτικά και χωρίς εσωστρέφεια.

«Σήκωσε το γάντι…»
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόσο στην πρωτομιλία του όσο και στη δευτερολογία του σήκωσε το γάντι στον πρωθυπουργό μετά και την τελευταία μονομαχία τους στη Βουλή.
Η επιλογή των πολλών προσωπικών δεσμεύσεων και της ομιλίας σε πρώτο ενικό, έλεγαν χθες συνεργάτες του, είχε διπλό στόχο.
Αφενός να ενισχύει το πρωθυπουργικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στον Κώστα Καραμανλή και αφετέρου να διαμηνύσει και προς το εσωτερικό του κόμματος αυτό που ζητούσαν το τελευταίο διάστημα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο: «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».
Το περιβάλλον του προέδρου εκτιμά ότι το κλίμα από τις δημοσκοπήσεις που έφερναν τον Γ.Α.Π. πίσω από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αποτελεί πλέον παρελθόν μετά τις δύο ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι παράλληλα δίνεται απάντηση σε όλους εκείνους μέσα στο ΠΑΣΟΚ που υποστήριζαν ότι η υστέρηση αυτή θα κρίνει και τις εκλογές.
«Ο Γιώργος δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τον Κ. Καραμανλή», τόνιζε με νόημα χθες στον «Ταχυδρόμο» στενός του συνεργάτης συμπληρώνοντας ότι «περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνει, απευθυνόμενος κυρίως προς την κοινωνία και όχι μόνο σε ένα κομματικό ακροατήριο.»
Μπορεί βέβαια το προγραμματικό συνέδριο να αποτελεί ένα κομματικό ακροατήριο, όμως οι βασικές πτυχές της ομιλίας του ήταν ένα καθαρό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για το πώς θα κυβερνήσει ή τι θα έκανε εάν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός σε αντιδιαστολή με το τι πράττει σήμερα ο κ. Καραμανλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου