ΤΟΠΙΚΑ

Στον πάγο… οι μεταγωγές από τις φυλακές Βόλου

στον-πάγο-οι-μεταγωγές-από-τις-φυλακέ-432769

Οι αλλαγές αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων μπλόκαραν τη λειτουργία των φυλακών Βόλου

Με δεμένα χέρια οι φυλακές. Μπορεί το ΦΕΚ της κυβέρνησης να μετέφερε τις αρμοδιότητές τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά στον παρόντα χρόνο εκκρεμεί η έκδοση σειράς νόμων, υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων ώστε το προσωπικό να μπορεί να εκτελεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν καν μεταγωγές αφού δεν λειτουργεί η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Ειδικά στις φυλακές Βόλου που επικρατεί συνωστισμός το μείγμα είναι πλέον εκρηκτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία ακόμη και για την αγορά στοιχειωδών πραγμάτων. Ενδεικτικά ακόμη και για τα τρόφιμα για τα οποία απαιτείται η έκδοση τιμολογίων οι φυλακές έχουν το ΑΦΜ που είχαν όταν ανήκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ τώρα το ΑΦΜ πρέπει να αλλάξει.

Στα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας, στην αποστολή ενός εγγράφου, η σφραγίδα των καταστημάτων αναγράφει υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όλα γύρω από τις αρμοδιότητες περιβάλλονται από ένα θολό τοπίο, ενώ το προσωπικό που είναι αποσπασμένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι.

Απασχολεί έντονα πώς θα ξεπεραστούν αυτά τα τεχνικά τα προβλήματα που όμως κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων των φυλακών σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μέχρι το επίμαχο ΦΕΚ να έχει πραγματική εφαρμογή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σημαντικά εμπόδια ακόμη και για την εφαρμογή μίας πειθαρχικής μεταγωγής. Την περασμένη εβδομάδα αλλοδαπός που είχε καταστρέψει δύο καρτοτηλέφωνα στις φυλακές Βόλου είχε τιμωρηθεί με ποινή βαθμών. Όμως, εις βάρος του εκκρεμούσαν ήδη δύο πειθαρχικές μεταγωγές οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Ειδικά για τους κρατούμενους στους οποίους εκκρεμεί μία πειθαρχική μεταγωγή τα πράγματα φαίνεται ότι περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς αυτό το δομικό πρόβλημα μπορεί να καταστήσει προβληματική την κατάσταση διαβίωσης στις φυλακές.

Ο κρατούμενος γνωρίζει ότι έχει δεχθεί ποινή και αναμένει τη μεταγωγή του οπότε μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα ένα πρόβλημα σε ένα κατάστημα όπου οι υπάλληλοι τον έχουν καταγγείλει.

Όλα αυτά τα ζητήματα προκαλούν προβληματισμό γύρω από την εφαρμογή του ΦΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαιτείται να λάβει αποφάσεις και είτε να εκδώσει γρήγορα νόμους και αποφάσεις για την εφαρμογή του ΦΕΚ είτε να ορίσει ένα μεταβατικό στάδιο και οι φυλακές να λειτουργούν με το παλιό καθεστώς μέχρι να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος.

Η μεταφορά της αντεγκληματικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, η οποία εμπεριέχει και τη σωφρονιστική πολιτική, αποτελεί ούτως ή άλλως ένα θέμα που είναι πολυπαραγοντικό και πολύ δύσκολο να συμβεί πρακτικά.

Συνωστισμός στις φυλακές Βόλου

Την ίδια στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Βόλου είναι αφόρητη. Στις φυλακές Βόλου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 105 κρατούμενοι αριθμός δηλαδή που είναι διπλάσιος από τον προβλεπόμενο. Κανονικά ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να κρατηθούν στις φυλακές είναι 54. Μάλιστα ο συνωστισμός υπάρχει ενώ στις φυλακές υπάρχει αυξημένος αριθμός αλλοδαπών κρατούμενων που φθάσει στο 80% του συνόλου των κρατούμενων με αποτέλεσμα ανά τακτά διαστήματα να προκαλούνται εντάσεις λόγω εθνοτικών διαφορών.

Έτσι οι κρατούμενοι κρατούνται σε μικρούς χώρους με υψηλές θερμοκρασίες ενώ δεν έχουν πολλές ώρες προαυλισμού και όλα αυτά φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η ατμόσφαιρα μυρίζει καλοκαίρι του 2018, τότε δηλαδή που υπήρχαν επεισόδια με στάσεις κρατουμένων, τσακωμοί μεταξύ ομάδων κρατουμένων διαφορετικών εθνικοτήτων.

Σε κάθε έναν από τους τέσσερις θαλάμους φιλοξενούνται περί τα 20 με 23 άτομα με τον αριθμό αυτό να αυξομειώνεται ανάλογα με τις μεταγωγές ή τις νέα φυλακίσεις. Όμως, κανονικά σε κάθε θάλαμο εκτιμάται ότι δεν θα έπρεπε να φιλοξενούνται περισσότεροι από δέκα κρατούμενοι με βάση τη δυναμικότητα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου.

Επισημαίνεται ότι το κτίριο των φυλακών είναι κατασκευής του ’70. Είναι δηλαδή ένα παλιό γερασμένο κτίριο στο οποίο απαιτείται να γίνουν πολλά πράγματα παρά τις συντηρήσεις που γίνονται κατά περιόδους. Οι εξωτερικοί φρουροί του που ανέρχονται στους 39 στεγάζονται σε λυόμενο.

Πιο οικείο πάντως το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Η εφαρμογή του ΦΕΚ με τη μεταφορών των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να είναι πιο οικείο για το προσωπικό σε σχέση με τα καθήκοντά του.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος των εξωτερικών φρουρών φυλακής Βόλου Κωνσταντίνος Παληοκαρύτης είπε ότι «αν και είμαστε πολιτικό δημόσιο προσωπικό και όχι αστυνομικό προσωπικό ωστόσο τα καθήκοντά μας είναι όμοια βάσει Νόμου με αυτά της αστυνομίας. Είμαστε αμιγώς ένστολοι και ένοπλοι. Δουλειά μας είναι να μετάγουμε τους κρατούμενους, να τους φυλάμε στα Νοσοκομεία, να προσέχουμε εξωτερικά τα καταστήματα κράτησης για τυχόν αποδράσεις κρατουμένων ή για την προσβολή από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και άλλα καθήκοντα που λόγω του μικρού αριθμού μας δεν μας έχουν αποδοθεί πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε ότι «οι διοικητές μας της Εξωτερικής Φρουράς είναι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Και οι εκπαιδεύσεις που κάνουμε γίνονται από τους εκπαιδευτές και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Οπότε σε εμάς είναι πιο οικείο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μην παραγκωνιστούμε σαν Υπηρεσία και να παραμείνουμε στα καθήκοντα αναλαμβάνοντας και νέα με παράλληλη ενίσχυση του προσωπικού».

Οι εξωτερικοί φρουροί είναι θετικοί και με την προοπτική για τη δημιουργία του καταστήματος κράτησης Γ’ Τύπου το οποίο εκτιμάται ότι θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο σύνολο των φυλακών.

«Τα καταστήματα κράτησης είναι ασφαλή ως προς την κοινωνία έξω αλλά δεν είναι ασφαλή ως προς την κοινωνία που έχουν μέσα καθώς πρόκειται για κοινωνικά σύνολα που δεν είναι αγγελικά πλασμένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου