ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκκρεμότητα αιτήσεις για τις 120 δόσεις

σε-εκκρεμότητα-αιτήσεις-για-τις-120-δόσε-481224

Ηλεκτρονικοί φάκελοι ασφαλισμένων με ελλείψεις στην ενημέρωσή τους

Στην αναμονή επί μέρες για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων βρίσκονται αρκετοί οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία. Στη διαδικασία ένταξής τους στη ρύθμιση φαίνεται ότι ο ηλεκτρονικός τους φάκελος στο ΚΕΑΟ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις τους να είναι σε εκκρεμότητα.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς λέει ότι παρατηρείται καθυστέρηση σε ορισμένες αιτήσεις, χωρίς να φέρουν ευθύνη οι ασφαλισμένοι.

Μεταξύ των παλιών ασφαλιστικών ταμείων δεν υπάρχει απόλυτος συντονισμός, ενώ στους ηλεκτρονικούς φακέλους καταγράφονται ελλείψεις.

«Στο καθεστώς έως το 2016 υπήρχε ένα σύστημα σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο και το κάθε ταμείο είχε εντελώς τον δικό του τρόπο για να ενημερωθεί. Σήμερα για να γίνει η ενημέρωση αυτή στο ΚΕΑΟ παρατηρείται καθυστέρηση. Τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία έχουν αφήσει ελλείψεις στους ηλεκτρονικούς φακέλους, καθώς δεν είχαν ολοκληρωμένη μηχανογράφηση για τα έτη πριν από το 2017», αναφέρει ο ίδιος.

Ετσι υπάρχουν οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση με την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας στις 22 Μαΐου 2019 και ωστόσο ακόμη και σήμερα αναμένουν την πορεία της αίτησής τους.

Η πλατφόρμα του ΚΕΑΟ είναι δυσκίνητη. «Θέλει προσοχή στην υποβολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι απόλυτα συνεργάσιμα και για να συντονιστούν υπάρχουν θέματα», προσθέτει ο ίδιος ακόμη.

Αντίθετα στην πλατφόρμα του Taxis δεν προκύπτουν τέτοια προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Με την ένταξη του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα έχουν αυτόματα μια εικόνα για το ύψος της οφειλής τους που θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο των εισφορών και τις προσαυξήσεις.

Παράλληλα θα ενημερώνονται αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει επανυπολογισμός της βασικής οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ).

Όσοι μπορούν να επιλέξουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους θα ευεργετηθούν με κούρεμα 55% στη βασική οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Ανάλογα με τον χρόνο και το ύψος της οφειλής το συνολικό κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 69,9% του συνολικού ποσού. Η κατώτερη δόση θα είναι 50 ευρώ και για τους αγρότες 30 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου