ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται πράσινο

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-γίνεται-πρ-481290

Εγκρίθηκε και θα λειτουργήσει το μοναδικό στην Κεντρική Ελλάδα μεταπτυχιακό «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον»

Πράσινο σε όλα τα επίπεδα ξεκινά να γίνεται από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φοιτητών και μελών ΔΕΠ για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και μία έρευνα για το πώς την αντιλαμβάνονται, έναρξη ανακύκλωσης που σήμερα δεν γίνεται, αλλά και αποτύπωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ενεργοποίηση τμημάτων όπως των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, προκειμένου έως τέλος της χρονιάς να υπάρχει σαφές σχέδιο για τις διορθωτικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός μετατροπής του ιδρύματος σε ένα πράσινο ΑΕΙ, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Στέφανο Παρασκευόπουλο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του πρυτανικού συμβουλίου του κτιρίου «Παπαστράτος», ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε τον σχεδιασμό για το πράσινο Π.Θ. που όμως δεν θα περιοριστεί σε δράσεις. Το ίδρυμα θέλει να δημιουργήσει ολόκληρη κουλτούρα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της σύγχρονης πρόκλησης που συνιστά σε παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η έναρξη λειτουργίας του τμήματος Περιβάλλοντος στη Λάρισα, αλλά και το διετές πρόγραμμα σπουδών στα Τρίκαλα για αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα δίνει έμφαση στον οικοτουρισμό και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Το μοναδικό μεταπτυχιακό για το περιβάλλον στην Κεντρική Ελλάδα

Η πλέον όμως καινοτόμα παρέμβαση είναι η λειτουργία ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, που θα είναι το μοναδικό σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας.

Πρόκειται για το μεταπτυχιακό με θέμα «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον». Είναι ένα διατμηματικό πρόγραμμα στο οποίο συναντώνται δύο εντελώς διαφορετικά Τμήματα, το Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Ειδικής Αγωγής. Τα δύο Τμήματα ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινό σκοπό να εκπαιδεύσουν ανθρώπους πάνω στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Στεριανή Ματσιώρη δεν θα είναι απλώς ένα μεταπτυχιακό που θα παρέχει γνώσεις. «Στόχος είναι να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κοινωνία του Βόλου και να διαμορφώσει συνειδήσεις γύρω από το περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ματσιώρη αναφέροντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθούν θερινά σχολεία, εργαστήρια, δράσεις ευαισθητοποίησης, ανοιχτές ημερίδες και διαλέξεις που θα κάνουν όλη την πόλη κομμάτι αυτού του προγράμματος. Το καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρίζει το μέλος ΕΔΙΠ του Π.Θ., Σοφοκλής Δρίτσας.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η σύγχρονη παγκόσμια πρόκληση και το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς έρχεται να «απαντήσει» στην ανάγκη προστασία του περιβάλλοντος», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Χαρ. Καραγιαννίδης.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον» θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

Είναι διάρκειας ενός έτους (δύο εξαμήνων) και το κόστος παρακολούθησής του ανέρχεται στο ποσό των 2.500 ευρώ.

Στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτοί μετά από αξιολόγηση πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρώτη περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει έως 31 Ιουλίου, ενώ η δεύτερη περίοδος θα ισχύσει από 26 Αυγούστου έως και 30 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο https://www.dpmseap.diae.uth.gr ή να απευθύνονται στο γραφείο του προγράμματος (δρ. Σοφοκλή Δρίτσα, τηλ. 24210-93242, 24210-93521).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου