ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει αυλαία στον Βόλο η Ναυτική Εβδομάδα

ανοίγει-αυλαία-στον-βόλο-η-ναυτική-εβδ-484522

Την έναρξη θα κηρύξει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, που θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βόλου

Ιδιαίτερα τιμητική για τον Βόλο και την περιοχή ευρύτερα είναι η σημερινή άφιξη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου Β’, με αφορμή την πανήγυρη της Αναλήψεως, αλλά και την έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας, με τιμώμενη πόλη την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα ανακηρυχτεί σήμερα στις 6 το απόγευμα επίτιμος δημότης Βόλου και αύριο θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας, που αποτελεί θεσμό με πολυεπίπεδη σημασία για την περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Ναυτική Εβδομάδα, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, φέρνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον Βόλο και την ναυτική παράδοση αιώνων, διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από τη «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος και τη σημαντική συμπαράσταση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, με τη συνεργασία 43 φορέων της περιοχής.

Το κύριο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, στον προαύλειο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους.

Με αφορμή τη σημερινή άφιξη του Πατριάρχη και την έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του ΟΛΒ.

Στην ιδιαίτερη σημασία του θεσμού και της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι ξεχωριστή ευλογία και τιμή να κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Το τι σημαίνει η πόλη της Αλεξάνδρειας για τον Βόλο είναι γνωστό, αλλά θα γίνει πιο γνωστό με δράσεις που θα επεκταθούν και σε ολόκληρη τη χρονιά» είπε. Παράλληλα επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την «υποδοχή του καλοκαιριού σε έναν τόπο που φημίζεται για τη φιλοξενία του, που θέλει να είναι πάντοτε συνδεδεμένος με τη θάλασσα, με παράδοση και αξίες όπως προκύπτουν από τη διαχρονική ιστορία του τόπου μας».

Παίρνοντας τον λόγο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε μεταξύ άλλων ότι «η Ναυτική Εβδομάδα είναι πλέον θεσμός και το αφιέρωμα στην πόλη της Αλεξάνδρειας ας ευχηθούμε να μεταλαμπαδεύσει σε αυτή την πόλη φώτιση, τέχνες, γράμματα, πολιτισμό, παιδεία και ας είναι αφορμή η Ναυτική Εβδομάδα να γίνει για άλλη μια φορά η πόλη μας γνωστή μόνο για το καλό». Επίσης χαρακτήρισε «σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια τη Ναυτική Εβδομάδα, ένα στολίδι που ενώνει όλο τον κόσμο».

Στη σημασία της διοργάνωσης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΒ, καθηγητής Παντελής Σκάγιαννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι σημαντική η Ναυτική Εβδομάδα για μια χώρα που θέλει και μπορεί να βασιστεί στην μπλε ανάπτυξη, τη θάλασσα που είναι πηγή πλούτου και συγκριτικό πλεονέκτημα». Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι εύστοχη η επιλογή της Αλεξάνδρειας ως τιμώμενης πόλης, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις αυτή την περίοδο και συμβολίζει πολλά» είπε.

Επίσκεψη του Πατριάρχη

Επίσημη επίσκεψη στον Βόλο και την τοπική Εκκλησία θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β΄ σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Ο Μακαριώτατος κ. Θεόδωρος θα αφιχθεί στο Δημαρχείο του Βόλου σήμερα στις 6 το απόγευμα και σε επίσημη τελετή θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βόλου από τον δήμαρχο της πόλης κ. Αχιλλέα Μπέο.

Στις 7 μ.μ. θα προεξάρχει του Μεγάλου Πατριαρχικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα του απονεμηθεί η ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, ο Χρυσός Σταυρός μετά Διπλώματος.

Αύριο Πέμπτη, ανήμερα της εορτής της Αναλήψεως, ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Στις 7 μ.μ. θα μεταβεί στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο», όπου θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης και αμέσως μετά θα μεταβεί στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, όπου θα κηρύξει την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας 2019.

Πρόγραμμα Ναυτικής Εβδομάδας

Η επίσημη πρώτη πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 20.00 στον προαύλειο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’.

Μια ώρα πριν στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Παύλου – Grossman για τα ιερά προσκυνήματα στην Αίγυπτο από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β’.

Στη συνέχεια ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων στην παραλία του Βόλου, με χαιρετισμούς των επισήμων, προσφώνηση του κ. Ιγνατίου, κήρυξη των εκδηλώσεων από τον Πατριάρχη και συναυλία της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Βασίλη Τασούδη. Παράλληλα στις 20.00 στον γυναικωνίτη του Αγίου Κωνσταντίνου εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τη Volos Lens ΑΜΚΕ Καλλιτεχνική – Φωτογραφική Εταιρεία Βόλου, που θέμα «Οδοιπορικό στη Μεσόγειο».

Επίσης στις 20.00 στην παραλία του Βόλου στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου εγκαινιάζεται η 24η έκθεση βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών και Εκδοτών Μαγνησίας.

Μεθαύριο Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 15.00 στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου εγκαινιάζεται έκθεση οικολογικών προϊόντων με θέμα τα σιτηρά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Μαγνησίας «Φιλοικό».

Στις 18.00 στην παραλία του Βόλου προγραμματίζεται «Γνωριμία με την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας» σε συνεργασία με τον Ι.Ο.Β.Α.Θ. Στις 19.30 προγραμματίζεται έκθεση εικαστικών στο νέο τέρμιναλ του λιμανιού με έργα των Μιλτιάδη Τζιότζιου και Γιάννη Χριστάκη και στις 20.00 στη παραλία του Βόλου μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο θα γίνει βράβευση του ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερου για την προσφορά του στον αθλητισμό.

Στις 20.15 στον ίδιο χώρο προγραμματίζεται χορευτική εκδήλωση με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και από 19.00 έως 23.30 θα λειτουργεί η γιορτή βιβλίου.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου διοργανώνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων ανοιχτής θάλασσας στις εγκαταστάσεις ΝΟΒ – Αργοναύτες Βόλος, με τη συμμετοχή 30 σωματείων και 170 αθλητών, από 07.00 έως 13.00 και 16.30 έως 20.00.

Στις 09.30 συνεχίζεται η έκθεση οικολογικών προϊόντων στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στις 19.00 έως 23.30 η γιορτή βιβλίου στην παραλία και στις 19.00 εγκαινιάζεται στο κτίριο Τσικρίκη η έκθεση «Ο έναστρος ουρανός και οι αστερισμοί με ιδιαίτερη αναφορά στην αστρονομία της αλεξανδρινής ελληνιστικής περιόδου». Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και του Παγκόσμιου Σωματείου «Το Κοινόν των Μαγνήτων». Κατόπιν στις 20.00 στην αίθουσα α’ ορόφου του κτιρίου Τσικρίκη γίνεται παρουσίαση της ενότητας «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω» από τον δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 07.00 έως 11.30 π.μ. στις εγκαταστάσεις του ΝΟΒ – Αργοναύτες συνεχίζονται οι αγώνες κολύμβησης και στις 11.30 θα γίνουν οι απονομές των νικητών.

Στις 07.00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Αγιο Κωνσταντίνο χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου, στις 09.00 θα ψαλεί μνημόσυνο υπέρ του άγνωστου ναυτικού και στις 11 π.μ. εγκαινιάζεται η παρουσίαση των προϊόντων των γυναικείων συνεταιρισμών της Μαγνησίας.

Επίσης στις 11.00 συνεχίζεται η οικολογική έκθεση στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, στις 12.00 προγραμματίζεται εργαστήριο παρασκευής αλεύρων και ψωμιού από τον Σάββα Χατζησαββίδη.

Στις 20.00 διοργανώνεται συναυλία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Οσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» με τη σύμπραξη της ορχήστρας «Ιωνία» και στις 19.00 έως 23.30 συνεχίζεται η γιορτή βιβλίου.

Η δεύτερη εβδομάδα

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 18.00 στην παραλία του Βόλου συνεχίζεται η «Γνωριμία με την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης».

Στις 18.00 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας Βόλου «Βασίλης Πολύμερος» σε συνεργασία με τον Ομιλο Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας διοργανώνεται εκμάθηση – επίδειξη κολύμβησης, κατόπιν επικοινωνίας με τη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 6976776772.

Στις 19.00 έως 23.30 συνεχίζει η γιορτή βιβλίου στην παραλία του Βόλου.

Στις 20.00 στην παραλία του Βόλου στον χώρο μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο διοργανώνεται συναυλία με τον Στέφανο Κορκολή με τίτλο «Τραγουδάμε τους ποιητές μας». Συμμετέχει η χορωδία «Ιωνία» υπό τη διεύθυνση της Κορνηλίας Φραγκογιάννη.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 18.00 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Βασίλειος Πολύμερος» διοργανώνεται εκμάθηση – επίδειξη κολύμβησης. Στις 19.00 έως 23.30 συνεχίζεται η γιορτή βιβλίου στην παραλία του Βόλου, ενώ στις 20.00 στην παραλία του Βόλου μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο διοργανώνεται συναυλία της κιθαριστικής ορχήστρας Βόλου με τίτλο «Αλεξάνδρεια» σε μουσική του Γιώργου Φουντούλη και άλλων συνθετών.

Στις 21.30 στην παραλία του Βόλου μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο διοργανώνεται συναυλία της Βολιώτικης Χορωδίας με μαέστρο την Στάσα Τζάλλα.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 18.00 στην παραλία του Βόλου διοργανώνεται δράση γνωριμίας με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας. Την ίδια ώρα πραγματοποιείται δράση εκμάθησης κολύμβησης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας «Βασίλης Πολύμερος» και στις 19.00 έως 23.30 συνεχίζεται η γιορτή βιβλίου στην παραλία.

Στις 19.00 πραγματοποιείται εκδήλωση για τον Αγιο Λουκά στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου από τον Σύλλογο «Εσταυρωμένος» και στις 21.00 διοργανώνεται περίπλους του Παγασητικού με το «Εξπρές Σκιάθος». Προσφορά της Attica Group.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 18.00 στο κολυμβητήριο Ν. Ιωνίας διοργανώνεται δράση κολύμβησης. Στις 09.00 έως 23.30 στην παραλία συνεχίζεται η γιορτή βιβλίου.

Στις 20.00 στην παραλία του Βόλου μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο διοργανώνεται νησιώτικο γλέντι με εδέσματα, μουσική και χορευτικά.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 18.00 διοργανώνεται κολυμβητική δράση στο «Βασίλειος Πολύμερος», στις 19.00 έως 23.30 συνεχίζεται η γιορτή βιβλίου στην παραλία. Στις 20.00 στον παραλιακό χώρο μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο διοργανώνεται συναυλία από τη χορωδία και την ορχήστρα του Δημοτικού Σχολείου «Αγιος Ιωσήφ» και στις 20.30 ακολουθεί στον ίδιο χώρο συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Συμμετέχει το σύνολο «Νίκος Ξυλούρης» και η Χορωδία Σύγχρονης Μουσικής που κλείνει τις εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 09.00 στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο διοργανώνονται αθλητικοί αγώνες σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών και τον Αθλητικό Σύλλογο «Δημητριάς» της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου