ΤΟΠΙΚΑ

Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο

ναυτική-εβδομάδα-στον-βόλο-491449

Ο κύκλος ανοίγει στις 6 Ιουνίου παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου – Επανέρχεται η γιορτή βιβλίου

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Ναυτική Εβδομάδα, που αποτελεί σημαντικό θεσμό για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή και φέτος συνδυάζεται με τη γιορτή βιβλίου που επανέρχεται με αξιώσεις στην παραλία του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι φετινές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Ιουνίου με σημεία συνάντησης τον προαύλειο χώρο του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, την κεντρική προβλήτα του λιμένος Βόλου και τις εγκαταστάσεις ΝΟΒ – Αργοναύτες.

Η επίσημη πρώτη πραγματοποιείται την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 20.00 στον προαύλειο χώρο του ναού Αγίου Κωνσταντίνου παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’.

Μια ώρα πριν, στις 19.00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Παύλου – Grossman για τα ιερά προσκυνήματα στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Στη συνέχεια ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων στην παραλία του Βόλου με συναυλία της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου.

Ακολουθεί προσφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ από την Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες», ως εκπρόσωπος των Μικρασιατικών Σωματίων της περιοχής, επίδοση αναμνηστικού δώρου και προσφορά στους παρευρισκόμενους αφεψημάτων της Αλεξάνδρειας, από το Θεσσαλικό ΙΕΚ.

Παράλληλα στις 20.00 στον γυναικωνίτη του ναού Αγίου Κωνσταντίνου εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με την Volos Lens ΑΜΚΕ καλλιτεχνική – φωτογραφική εταιρεία Βόλου, που αποτελεί «Οδοιπορικό στη Μεσόγειο».

Η Ναυτική Εβδομάδα είναι καρπός συνεργασίας ανάμεσα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, τον ΟΛΒ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου και πολλούς τοπικούς φορείς.

Γιορτή βιβλίου

Η έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας πλαισιώνεται από τα εγκαίνια της έκθεσης βιβλίου στις 20.00 στην παραλία του Βόλου και συγκεκριμένα στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών και Εκδοτών Νομού Μαγνησίας.

Τα τοπικά βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν την ετήσια βιβλιοπαραγωγή, αλλά και βιβλία αφιερωμένα στη θάλασσα και την τιμώμενη πόλη Αλεξάνδρεια.

Η γιορτή βιβλίου του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Ν. Μαγνησίας, θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία, μετρά τέσσερις δεκαετίες ζωής. Ξεκίνησε στην πλατεία του Δημαρχείου στα τέλη του ’70 και μεταφέρθηκε στα «κύματα» τις αρχές του ’90.

Από τότε και κάθε καλοκαίρι μέσα από τους πάγκους των ντόπιων βιβλιοπωλείων – μελών του συλλόγου παρουσιάζονταν κάθε χρόνο η ετήσια βιβλιοπαραγωγή του έτους αλλά και «κλασικά» αναγνώσματα για όλες τις ηλικίες. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθιερώθηκαν δράσεις και συνεργασίες με φορείς της πόλης και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μετά από «διάλειμμα» τριών ετών η γιορτή βιβλίου ξανακατεβαίνει από φέτος στη παραλία, πιο κοντά στην αυλή του ναού Αγ. Κωνσταντίνου και μαζί με την «Μαγνήτων Κιβωτός» συνδιοργανώνεται ένα εννιαήμερο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, αφιερωμένο στη θάλασσα και την Αλεξάνδρεια, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας.

Κάθε απόγευμα από τις 7.00 μέχρι αργά το βράδυ παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μπροστά από τον ναό Αγ. Κωνσταντίνου θα μπορούν όλοι να χαρούν και να ξεφυλλίσουν τα βιβλία αλλά και να παρακολουθήσουν τα δρώμενα. «Η γιορτή βιβλίου επιστρέφει ανανεωμένη και μαζί με την «Μαγνήτων Κιβωτό» ξεκινούν ένα ταξίδι για τη διάσωση και ανανέωση του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας. Πρώτο μέλημα της γιορτής βιβλίου είναι η άμεση επαφή με το πολιτιστικό αγαθό που λέγεται βιβλίο αλλά και η συνομιλία με τους αναγνώστες. Η πολυμορφική αυτή γιορτή είναι η πρώτη στην πόλη μας και όλοι φιλοδοξούμε να τύχει της εύνοιας όλων των συμπολιτών μας» υπογραμμίζει ο Χρήστος Αγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Ν. Μαγνησίας, αναφερόμενος στον θεσμό που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου