ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαίδευση- ευαισθητοποίηση στελεχών ΤΟΜΥ από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση-στελεχώ-565433

Για θέματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Στις 27 και 28 Μαρτίου υλοποιήθηκε με επιτυχία από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης-ευαισθητοποίησης σε θέματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων για τα στελέχη των νεοσύστατων ΤΟΜΥ Ιωλκού και Αγχιάλου, με τη συμμετοχή και στελεχών της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΘΕΑ και εντάσσεται σε έναν κύκλο αντίστοιχων σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Κύριος σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η συνεργασία αποφασίστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας με αποδέκτη το ΚΕΘΕΑ, σε συνέχεια του Α’ και Β’ κύκλου εκπαίδευσης που ήδη έχει διεξαχθεί, με σκοπό να προάγει τις αρχές της κοινοτικής εργασίας και διεργασίας ομάδων στην κοινότητα και να ενισχύσει την εκπαίδευση και δια βίου επιμόρφωση των επαγγελματιών στο χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας.

Οι εκπαιδευόμενοι ήταν γιατροί, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί και Διοικητικοί/οικονομικοί υπάλληλοι, καθώς και στελέχη της ΥΠΕ Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ και το φάσμα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στη Θεσσαλία, που εκτείνεται από την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου μέχρι και τη θεραπεία από ουσιοεξαρτήσεις, και κατανόησαν βιωματικά τον κύκλο της εξάρτησης και της αλλαγής καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες των εφήβων και νεαρών ενηλίκων οι οποίοι χρήζουν υποστήριξης.

Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι της διεπιστημονικής ομάδας είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν σε διαδικασίες που αφορούν στη διεργασία ομάδας, «φορώντας ο ένας τα παπούτσια του άλλου», με στόχο την αλληλοκατανόηση και την ανάπτυξη της συνεργασίας. Διαπραγματεύτηκαν ζητήματα όπως η σημασία, οι ρόλοι και η αξιοποίηση της διεπιστημονικής ομάδας, οι προστατευτικοί παράγοντες και η πρόκληση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με την αξιοποίηση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία και τους τρόπους ανάπτυξης της δικτύωσης των δομών τόσο με τις δομές συμβουλευτικής και απεξάρτησης ανά περιφέρεια όσο και με το σύνολο των δομών ψυχικής και σωματικής υγείας, κάτι που θα συμβάλλει θετικά στη διεύρυνση και βελτίωση του έργου των ΤΟΜΥ.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και όπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες «ήταν πολύ λίγο» και θα επιθυμούσαν τη συνέχισή του και τη στενή συνεργασία των δομών τους με το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου