ΤΟΠΙΚΑ

Υπήρχε πλούσιο παρασκήνιο στο Επιμελητήριο

υπήρχε-πλούσιο-παρασκήνιο-στο-επιμελ-851206

«Πράματα και θάματα» καταμαρτυρεί ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας  Στάθης Πλαστάρας για τη δεύτερη θητεία προεδρίας τού πρώην προέδρου Γ. Σπηλιόπουλου στο Επιμελητήριο, αποκαλύπτοντας ένα πλούσιο παρασκήνιο ειδικά για τα δύο τελευταία χρόνια που «σφραγίστηκαν» με την έκπτωση και την παραίτηση του πρώην προέδρου, αφήνοντας όμως μπροστά αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Σε μία συνέντευξη – ποταμό ο Στάθης Πλαστάρας,  που ήταν από τους πρωτεργάτες της συγκρότησης του ενιαίου ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Γ. Σπηλιόπουλο και συμπορεύτηκε μαζί του σε αυτά τα χρόνια, επέλεξε να μιλήσει για να απαντήσει ουσιαστικά βήμα προς βήμα σε αυτά που υποστήριξε, όπως λέει, ο κ. Σπηλιόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα και τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο όχι απλά δεν ευσταθούν, αλλά επιχειρείται να ωραιοποιήσουν μία κατάσταση που άρχισε να ξεφεύγει…
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
 
Ο κ. Πλαστάρας, που ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις νέες εκλογές, υποστηριζόμενος μάλιστα από 28 σωματεία και επαγγελματικούς κλάδους, εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει ότι τα τρία τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο διοικούνταν στη λογική «ενός ανδρός αρχή», η ενημέρωση ήταν ελλιπής και περιστασιακή και πάντα για τα επουσιώδη. Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο  πρώην πρόεδρος απαιτούσε από τα μέλη του Συμβουλίου να υπογράψουν δήλωση εμπιστευτικότητας (δημοσιεύεται παρακάτω), όπως την είχε ονομάσει, με την οποία ουσιαστικά υπέγραφαν και δεσμεύονταν ενώπιον του κ. Σπηλιόπουλου ότι θα «τηρούν εχεμύθεια επί γεγονότων και πληροφοριών εμπιστευτικής φύσεως του Επιμελητηρίου», πρωτοβουλία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τα μέλη, που θεώρησαν ότι «χειραγωγούνται». Ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας καταγγέλλει επίσης παρατυπίες και καταστρατήγηση αποφάσεων στην Αναπτυξιακή, τον Ιάσονα, το ΔΕΚΑΜ , χορηγίες σε αθλητικά σωματεία αλλά και τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, αμοιβές δημοσιογράφων που ωστόσο δεν παρέδωσαν ποτέ κανένα έργο για το οποίο εμφανίζονται να απασχολήθηκαν. Τέλος αφήνει σοβαρές αιχμές εναντίον όσων όπως λέει «βυσσοδομούν μέσω μερίδας του Τύπου  κατά της Μαγνησιακής Πίστης», αν και έχουν εξυπηρετηθεί και αποκαλύπτει ότι ήδη υπάρχουν τρεις προτάσεις από ιδιώτες τις οποίες ωστόσο η διοίκηση δεν συζητά, αφού παραμένει ο στόχος της συγκέντρωσης του μετοχικού κεφαλαίου των 6 εκ. ευρώ για να μετεξελιχθεί σε Συνεταιριστική Τράπεζα του Βόλου.

«Ολέθρια σχέση…»

Ο Στάθης Πλαστάρας εμφανίζεται ενοχλημένος με όσους επιχειρούν να τον «ταυτίσουν» με ομόφωνες αποφάσεις του Επιμελητηρίου Μαγνησίας την εποχή Σπηλιόπουλου. Ξεκαθαρίζει μάλιστα σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σε συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά θέματα η διαφοροποίησή του στα όργανα ήταν κατηγορηματική, όταν του επισημαίνεται ότι του καταλογίζουν ορισμένοι «συνυπευθυνότητα». «Δεν είναι έτσι όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι. Ήρθαμε σε σύγκρουση αρκετές φορές και αυτό με αποκλειστική ευθύνη του κ. Σπηλιόπουλου. Καταρχήν για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, διότι δεν κράτησε το λόγο του ο κ. Σπηλιόπουλος και έτσι ουσιαστικά ξεκίνησε η «σύγκρουση» σχεδόν στην αρχή της δεύτερης θητείας μας. Επιπλέον υπήρξε ασυμφωνία στην εκλογή αντιπροέδρου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, όταν προτάθηκε για τη θέση ο κ. Σαμαλέκος, παρ’ ότι είχα κάνει γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή την πρόταση. Έτσι προτάθηκε από εμάς ο κ. Πούλιος, κίνηση που ορισμένοι τότε τη χλεύασαν, αλλά τώρα έρχονται και παραδέχονται ότι έπρεπε όταν προέκυψε η διαφωνία να κάνουν την υπέρβασή τους. Η πρωτοβουλία για το ενωτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον κ. Σπηλιόπουλο  είχε στόχο να εκπροσωπηθούν όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής, μακριά από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Καταφέραμε μάλιστα να συγκεντρώσουμε μία πολύ ισχυρή πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη θα έλεγα σε Επιμελητήριο ποτέ. Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί το εγχείρημα δοκιμάστηκε από πολλές συμπληγάδες, όμως ήταν ο μόνος δρόμος για να είμαστε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συγκυρίες που είχαμε προβλέψει από τότε ότι θα έρθουν. Δυστυχώς ο κ. Σπηλιόπουλος  έχασε την ευκαιρία στη δεύτερη θητεία του ότι μπορεί να τιμήσει αυτή την επιλογή και την εμπιστοσύνη των μελών του Επιμελητηρίου μας. Δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι λυπηρό ότι ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις, ενώ κλήθηκε στη Διοικούσα, απαξίωσε τόσο τα μέλη, όσο και το θεσμό που τον ανέδειξε, θα σημειώσει με νόημα ο κ. Πλαστάρας».
 
Ο διορισμός ξεχείλισε το ποτήρι…
Για αρκετούς μήνες σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα και εξαιτίας της καθυστέρησης του αρμόδιου Υπουργείου να αποφανθεί οριστικά  ο διορισμός ή όχι του πρώην προέδρου κρατούσε επιφυλακτικούς τους περισσότερους. «Επέμενε συνεχώς  πεισματικά ότι δεν έχει γίνει δημόσιος υπάλληλος μέχρι που έφτασε στα χέρια μου το ΦΕΚ που έλεγε ότι στα 45 του χρόνια έγινε δημόσιος υπάλληλος. Ακόμη και με το ΦΕΚ όμως στα αλλεπάλληλα ερωτήματά μου επέμενε να αρνείται, λέγοντας ότι δεν αποδέχτηκε τη θέση. Τότε ανέλαβα την πρωτοβουλία να κάνω ερώτημα επίσημα πλέον στην Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,   που αρχικά δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει.  Όταν όμως έγινε καταγγελία εναντίον του στο Επιμελητήριο από ομοϊδεάτη του και συνέχιζε να επιμένει τόσο ο ίδιος, όσο και ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα, άρχισε να σοβαρεύει η κατάσταση. Τη λύση τελικά έδωσε το ίδιο το Υπουργείο, έστω και με καθυστέρηση, για να γνωστοποιήσει ότι είναι defacto δημόσιος υπάλληλος και έτσι ελήφθη απόφαση να κηρυχθεί έκπτωτος από τη θέση του προέδρου, αλλά και να διαγραφεί και από μέλος του Επιμελητηρίου. Από εκεί και πέρα πολλά στελέχη του Επιμελητηρίου ζητούσαν πλέον να γίνουν αποκαλύψεις και να χυθεί άπλετο φως στα πεπραγμένα αυτής της περιόδου, για την οποία η ενημέρωση όλων μας ήταν επιλεκτική» θα πει ο κ. Πλαστάρας, που αντικρούει τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σπηλιόπουλος για το ταμείο που άφησε αποχωρώντας από το Επιμελητήριο Μαγνησίας. «Οι υποχρεώσεις που είχαμε να πληρώσουμε ήταν 300.000 ευρώ. Από τις άλλες 800.000 οι 400.000 σύμφωνα με το γραμματέα του Επιμελητηρίου είναι το Ταμείο Αρωγής που είναι οι εισφορές των μελών και ουσιαστικά στο ταμείο υπήρχε ένα ποσό 300.000 ευρώ και πλέον».
 
Φύλλο και φτερό…
Η αποχώρηση Σπηλιόπουλου συνοδεύτηκε σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα από το καθολικό αίτημα να γίνει έρευνα σε βάθος για την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με το Γραμματέα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές και για τον ίδιο, καθώς στην Αναπτυξιακή Εταιρεία βρέθηκαν αποδείξεις για οικονομική ενίσχυση τοπικών αθλητικών σωματείων αλλά και της ΔΑΠ –  ΝΔΦΚ που οι υπόλοιποι αγνοούσαν. «Ό,τι δεν μπορούσε να περάσει από το Επιμελητήριο ο κ. Σπηλιόπουλος το περνούσε από την Αναπτυξιακή και αυτά τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας» σημείωσε στον «Τ», αποκαλύπτοντας επίσης πληρωμές μελετών για το Πανθεσσαλικό και τον Ιάσονα σε υψηλά ποσά των 40.000 ευρώ η κάθε μία, όταν ανάλογες μελέτες σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα είχαν παλαιότερα πληρωθεί μόνο για 5.000 ευρώ. Για την  απασχόληση εξάλλου  πολλών δημοσιογράφων χωρίς αντικείμενο μέσω του Επιμελητηρίου ο κ. Πλαστάρας δηλώνει ότι «η απασχόληση αυτή αφορούσε στην προσωπική προβολή του ίδιου του πρώην προέδρου και όχι στην ανάδειξη του έργου του φορέα». Ο έλεγχος που συνεχίζεται στην εταιρεία Ιάσονα σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα επίσης κατέδειξε ότι η εταιρεία οφείλει χρήματα στην Εφορία για Φόρο Ακίνητης Μεγάλης Περιουσίας και ότι όλα όσα δηλώνονταν περί αξιοποίησης ήταν απλά γράμμα κενό. «Οι οφειλές στην Εφορία οδήγησαν τον κ. Σπηλιόπουλο στην παραίτηση από τον Ιάσονα και, όχι τίποτα άλλο, για όλα αυτά που έλεγε ότι θα φτιάξουν πολυκαταστήματα και εμπορικό κέντρο στην περιφερειακή αγορά ανακαλύψαμε ότι η χρήση είναι μόνο για υπερτοπική αγορά και τίποτα παραπάνω» σημειώνει ο γραμματέας του Επιμελητηρίου. Στο ΔΕΚΚΑΜ σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα, παρ’ ότι είχε ληφθεί απόφαση να απενεργοποιηθεί η εταιρεία, μετά από 3 μήνες ο κ. Σπηλιώπουλος ζητούσε από τη Διοικητική να επιχορηγηθεί το ΔΕΚΚΑΜ για να καλυφθούν όπως υποστήριζε διάφορα λειτουργικά έξοδα. «Ο έλεγχος που γίνεται τώρα -τονίζει ο γραμματέας- έδειξε ότι υπάρχουν τιμολόγια για τραπεζώματα που έκανε προεκλογικά ο κ. Σπηλιόπουλος, αλλά και προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών που δόθηκαν σε άλλο φορέα και αμοιβές σε λογιστή, που ενώ είχε αποφασιστεί να αμείβεται με 300 ευρώ φέρεται να έχει εισπράξει ποσό 2.200 ευρώ».  Όσον αφορά στο περιβόητο πρόγραμμα ηλεκτρονικού εμπορίου που τελικά χάρη στην παρέμβαση της σημερινής διοίκησης σώζεται τελικά και θα υλοποιηθεί ο κ. Πλαστάρας είναι κατηγορηματικός ότι η ευθύνη για όσα έγιναν ανήκει αποκλειστικά στον κ. Σπηλιόπουλο και σημειώνει «Μας απένταξαν από το πρόγραμμα διότι δεν είχε γίνει τίποτα και έρχεται το 2010 ο κ. Σπηλιόπουλος να ζητήσει να κάνει μήνυση κατά του κράτους μόνο και μόνο για να θολώσει τα νερά, όταν δεκάδες επιχειρηματίες περίμεναν επί δύο χρόνια την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εμπορίου», ενώ για το «θρίλερ» που παίχτηκε με το αυτοκίνητο που αγοράστηκε με leasing ο ίδιος με καυστικό χιούμορ αρκέστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να αναφέρει ότι «χρεώθηκε η αναπτυξιακή με 43.000 ευρώ για 193.000 χιλιόμετρα που διένυσε το Ι.Χ. που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος για τις επαφές του Επιμελητηρίου».
 
Κάτω τα χέρια  από τη Μαγνησιακή Πίστη
Για το Στάθη Πλαστάρα η Μαγνησιακή Πίστη  είναι το «άλλο του παιδί». Είναι ένα όνειρο ζωής που ο ίδιος θέλει να δει να ορθοποδεί με τη μετεξέλιξή της σε Συνεταιριστική Τράπεζα, γι’ αυτό και δεν διστάζει σήμερα μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ να στείλει -όπως λέει- μήνυμα προς όλους όσους ασκούν κριτική. Προαναγγέλλει μάλιστα  ότι η πρώτη του προτεραιότητα μόλις εκλεγεί πρόεδρος στο Επιμελητήριο Μαγνησίας θα είναι η δημιουργία της Τράπεζας. «Οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες της περιοχής μας έχουν ανάγκες και η Μαγνησιακή Πίστη είναι πάντα δίπλα τους στο μέτρο του δυνατού. Και αυτοί που λένε ή γράφουν διάφορα κακόβουλα για την Μ. Π. το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, γιατί έχουν εξυπηρετηθεί πολλές φορές, όμως μετά απέσυραν τα μερίσματά τους εντελώς ξαφνικά. Είναι απαράδεκτες τέτοιες τακτικές από μερίδα του τοπικού Τύπου, που υποτίθεται ότι θέλει μάλιστα να βοηθήσει τον τόπο. Εάν όλοι οι επιχειρηματίες είχαν βάλει από 500 ευρώ, σήμερα θα είχε φτάσει το μετοχικό κεφάλαιο στα 6 εκ. και ο στόχος θα είχε επιτευχθεί. Όσο υπάρχει Στάθης Πλαστάρας να γνωρίζουν όλοι ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, γιατί το οφείλουμε στους ντόπιους επιχειρηματίες. Δεν θα επιτρέψω ποτέ αυτό το δημιούργημα να περάσει σε ιδιώτες, για να τρέχουν μετά οι επαγγελματίες να παρακαλάνε στην ουρά… για οικονομική στήριξη» τονίζει με αποφασιστικότητα ο ίδιος, κλείνοντας αυτή την εκ βαθέων συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου