ΤΟΠΙΚΑ

Μόλις 4 δότες ανά ένα εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα

μόλις-4-δότες-ανά-ένα-εκατ-πληθυσμού-στ-595944

Διημερίδα για τις μεταμοσχεύσεις 14 και 15 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Βόλου, με πρωτοβουλία των στελεχών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Διημερίδα του Νοσοκομείου για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων διοργανώνει το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου το ιατρικό επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείο Βόλου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Βόλο γίνεται πρώτη φορά διημερίδα με επιστημονικά δεδομένα για τις μεταμοσχεύσεις, με τους διοργανωτές να προσδοκούν πως θα λειτουργήσει ως καμπανάκι ευαισθητοποίησης, ώστε να αυξηθούν οι δωρεές οργάνων.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μάνθος Δραμητινός, αναφερόμενος στη διημερίδα υπογράμμισε ότι θα συμμετέχουν σ’ αυτή και θα μιλήσουν στελέχη της Εθνικής Ομάδας Μετομοσχεύσεων, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η παρέμβαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα μιλήσει για τις δωρεές οργάνων.

Σημειώνεται πως στη Μαγνησία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική καμπή στον αριθμό των δωρεών, ενώ μέσα στο 2018 καταγράφηκαν μόνο δύο μεταμοσχεύσεις.

Προσδοκίες, ωστόσο, αύξησης των δωρητών οργάνων, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΜΕΘ Αντιγόνη Καραθάνου, δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2018.

Η κ. Καραθάνου ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καταγράφονται 4 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που σε Πορτογαλία και Κροατία ο αριθμός αυτός αυξάνεται στους 30 δότες ανά ένα εκατομμύριο πολιτών. «Στόχος μας είναι και στην Ελλάδα να φτάσουμε τους 14 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού», πρόσθεσε η διευθύντρια της ΜΕΘ.

Για ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα έκανε λόγο στην τοποθέτησή της, η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και υπεύθυνη του γραφείου εκπαίδευσης του Νοσοκομείου Κατερίνα Χαρανά, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι η διημερίδα θα συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Η διημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα της 5ης ΥΠΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου