ΤΟΠΙΚΑ

Μελλοντικοί πλοίαρχοι και μηχανικοί

μελλοντικοί-πλοίαρχοι-και-μηχανικοί-683136

Μαθητές, στη διάρκεια εκπαιδευτικών επισκέψεων, είδαν από κοντά τις δουλειές που τους περιμένουν…

Εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με τα μαθήματα θεωρητικής, εργαστηριακής και πρακτικής εφαρμογής.

Η ειδικότητα των πλοιάρχων πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο λιμάνι του Βόλου στις 14-12-2018 συνοδεία των εκπαιδευτικών Ανδρέα Κριντήρα και Δημήτρη Παρίση. Κατά την επίσκεψή τους στο λιμάνι του Βόλου οι «μελλοντικοί πλοίαρχοι» ενημερώθηκαν από την πλωτάρχη Λ.Σ. Αθηνά Κυρίτση για τη διάρθρωση, τις αρμοδιότητες, την περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Σώματος, καθώς και θέματα Ναυτικού Δικαίου. Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τον κλάδο της ναυτιλίας, όσον αφορά σε ασφάλεια ναυσιπλοΐας, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, ναυτικής εργασίας, ποντοπόρου ναυτιλίας. Ο ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Σταμούλης Ζουρμπαδέλος τούς ξενάγησε στον χώρο των επικοινωνιών και ενημέρωσε για τις επιθεωρήσεις πλοίων και την έκδοση των πιστοποιητικών. Στο πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη γέφυρα από τον κυβερνήτη του Απόστολο Δημόπουλο υποπλοίαρχο Λ.Σ. Τους παρουσίασε τα ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοίας και επικοινωνίας και απάντησε σε όλες τις απορίες των μαθητών.

Η ειδικότητα των μηχανικών επισκέφθηκε στις 7-12-2018 το μηχανουργείο του Παναγιώτη Ματσούκα, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα διάφορα μέρη μιας μηχανής ενός πλοίου (έμβολα, χιτώνια, διωστήρες, ψυγεία) σε διαδικασία επισκευής. Ο υπεύθυνος του μηχανουργείου κ. Ματσούκας εξήγησε στους μαθητές τις διάφορες εργασίες που πραγματοποιούνται στην επισκευή ή την αντικατάσταση των εξαρτημάτων της μηχανής. Πραγματοποιήθηκαν και μετρήσεις για να δουν οι μαθητές τις αποκλίσεις από τις διαστάσεις που δίνει ο κατασκευαστής.

Η δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας των μηχανικών πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «Πρωτέας» στις 14-12-2018, το οποίο πραγματοποιεί ένα μέρος της επισκευής του στο λιμάνι του Βόλου. Στο πλοίο τούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε ο αρχιμηχανικός της εταιρείας Αναστάσιος Μαραβέλιας. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες είδαν την επισκευή των κύριων μηχανών του πλοίου, την αλλαγή φθαρμένων σωληνώσεων, τον καθαρισμό ενός τούρμπο, τις εργασίες στο ηλεκτροστάσιο και στις αντλίες του πλοίου. Ο κ. Μαραβέλιας εξήγησε τη διαδικασία των επισκευών στον χώρο του πλοίου και έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών. Οι μαθητές βίωσαν έναν πραγματικό χώρο εργασίας, στον οποίο θα βρεθούν ως μηχανικοί στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Συνοδοί καθηγητές των εκπαιδευτικών επισκέψεων των μηχανικών ήταν οι καθηγητές Στέφανος Μπαντώλας, Ευάγγελος Παρασκευάς, Νικόλαος Λεφάκης και Ιωάννης Τσοκανάκης.

«Μαθητές και καθηγητές ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον λιμενάρχη Βόλου πλοίαρχο κ. Κανάκη Χρήστο, τους αξιωματικούς του Λ.Σ., τον Ο.Λ.Β., τον υπεύθυνο του μηχανουργείου κ. Παναγιώτη Ματσούκα, την εταιρεία ΑΝΕΣ, τον κ. Γεώργιο Αντωνίου καπετάνιο του Ο/Γ «Πρωτέας» και τον αρχιμηχανικό της εταιρείας κ. Αναστάσιο Μαραβέλια, οι οποίοι συντέλεσαν για την πληρέστερη μάθηση των μαθητών μας. Τους ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου