ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση για επικίνδυνα δέντρα από Δήμο και Δασαρχείο στη Γορίτσα

επιχείρηση-για-επικίνδυνα-δέντρα-από-689675

Ακρως επικίνδυνα έχουν χαρακτηριστεί 65 δέντρα στον λόφο της Γορίτσας. Εχουν μεγάλες κλίσεις και κινδυνεύουν να σπάσουν ή εφάπτονται σε οικίες στις παρυφές της Ν. Δημητριάδος, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι ιδιοκτήτες επί σειρά ετών ζητούν να ληφθεί μέριμνα για τα δέντρα, η φονική πυρκαγιά όμως στο Μάτι ήταν εκείνη που κινητοποίησε τελικώς τον κρατικό μηχανισμό και εκδόθηκαν οι απαιτούμενες άδειες.

Από την περασμένη Παρασκευή, στον λόφο της Γορίτσας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση συνεργείων του Δήμου Βόλου με εναερίτες, που προχωρούν σε κοπές πεύκων και κυπαρισσιών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή δασάρχη Βόλου Ζαχαρία Χάνο, από την Υπηρεσία έγινε καταγραφή των επικίνδυνων δέντρων και εγκρίθηκε άδεια για την εγκατάσταση συνεργείων του Δήμου, προκειμένου να κοπούν τα άκρως επικίνδυνα. Όπως ανέφερε ο κ. Χάνος υπάρχουν δέντρα σε απόσταση μικρότερη των 5 – 10 μέτρων από την περίφραξη που στην κυριολεξία κρέμονται πάνω από σπίτια και είναι επικίνδυνα τόσο λόγω της μεγάλης κλίσης τους να πέσουν πάνω σε σπίτια και δρόμους προκαλώντας κίνδυνο για την ασφάλεια κατοίκων και οδηγών, όσο και σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη μετάδοση της φωτιάς και στην κατοικημένη περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Βόλου Αποστόλης Μαλαματίνης ανέφερε ότι εκτός από τα πεύκα και κυπαρίσσια με μεγάλη κλίση υπάρχουν επίσης άρρωστα ή ξερά που επίσης θα κοπούν. Συγκεκριμένα 65 δέντρα θα κοπούν και όπως υπολογίζεται θα δώσουν 67 χωρικά κυβικά ξυλείας που θα διανεμηθεί σε άπορους μέσα από τις καταστάσεις της Πρόνοιας.

Στη διανομή των καυσόξυλων θα συμμετέχει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου. Όπως ανέφερε ο κ. Μαλαματίνης ήδη οι δικαιούχοι έχουν ξεκινήσει και καταθέτουν αιτήσεις στην Πρόνοια για να πάρουν καυσόξυλα που θα κρατήσουν ζεστά τα σπίτια τους για τον χειμώνα.

«Παγίδες» και μέσα στον Βόλο

Στην κοπή τριών δέντρων, ενός πεύκου και δύο ακακιών, μέσα στον Βόλο, που έχουν κριθεί επικίνδυνα θα προχωρήσει εξάλλου, η Διεύθυνση Πρασίνου, μετά από ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το πεύκο βρίσκεται στη συμβολή των οδών 54ου Συντ. ΕΛΑΣ με Στρατηγού Μακρυγιάννη και όπως έχει διαπιστώσει η Υπηρεσία Πρασίνου, ο κορμός του απέχει μόλις 5 εκατοστά από την οροφή σπιτιού. «Σε περίπτωση ανέμων μεγάλης ένταση είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιές και ενδεχόμενο ατύχημα από τυχόν πτώση του πάνω στο σπίτι, ενώ κίνδυνοι προκαλούνται και για την ασφαλή διέλευση πεζών και τροχοφόρων», επισημαίνει η Υπηρεσία.

Οι ακακίες βρίσκονται επί της οδού Τρικούπη και 28ης Οκτωβρίου. «Τα δέντρα παρουσιάζουν αλλοιώσεις του εσωτερικού μέρους του κορμού τους (σαπίσματα) σε όλο το μήκος, κουνιούνται με μικρή προσπάθεια από τη βάση του κορμού τους, είναι ημίξηρα και ενέχουν κίνδυνο άμεσης πτώσης», καταγράφει η Υπηρεσία για τα μεγάλης ηλικίας και ύψους τεσσάρων μέτρων δέντρα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου