ΤΟΠΙΚΑ

«Εξαρση του ρατσισμού στην Ευρώπη»

εξαρση-του-ρατσισμού-στην-ευρώπη-728819

Τονίστηκε στην πανηγυρική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την επέτειο του ΄40 – «Τα παιδιά της ΑΡΣΙΣ, δικά μας παιδιά» ανέφερε η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου

«Αυτό που γιορτάζουμε όταν σηκώνουμε αυτές τις ημέρες τις σημαίες στα μπαλκόνια μας είναι η νίκη κατά του φασισμού και η επικράτηση των δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη, όπως η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη», τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, στη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Εθνος και αντιφασισμός» στην πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος», στον Βόλο.

Σύμφωνα με την κ. Λαλιώτου, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει καταγραφτεί στην ευρωπαϊκή ιστορία ως μία νίκη κατά του φασισμού και ως τέτοια έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα δεδομένης της ανόδου των φασιστικών κινημάτων και της αύξησης των κρουσμάτων ρατσισμού. «Σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καταγράφεται έξαρση των εκδηλώσεων ρατσιστικών ιδεολογιών και των νεοναζιστικών κινημάτων. Με αυτή τη σημασία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την επέτειο του ’40. Η εθνική μας ιστορία και η ευρωπαϊκή ιστορία ήταν μία συνεχής μάχη κατά του φασισμού την οποία θα πρέπει να δούμε με νέους σύγχρονους όρους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο θέμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα μας ιδίως από το 2015 και μετά. «Διαμορφώνεται μία κατάσταση κατά την οποία βρίσκονται στη χώρα μας παγιδευμένοι χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες για τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σε δομές και έχει συμβάλει στην ένταξή τους και στις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και στην ίδια την κοινωνία», είπε η κ. Λαλιώτου.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από γονείς ιδίως στην περίπτωση του Γυμνασίου Ιωλκού, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. «Χρειάζεται υπομονή χωρίς χαρακτηρισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς. Πρέπει να δούμε πιο είναι πραγματικά το θέμα και να καταλάβουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας να καλοδεχθεί αυτά τα παιδιά στα σχολεία γιατί η ένταξη στο σχολείο είναι ο μόνος τρόπος να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία με τις συνθήκες και με τους όρους που θέλουμε εμείς ως ευνομούμενη πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά. Ιδίως μάλιστα για τους πρόσφυγες της ΑΡΣΙΣ τόνισε ότι είναι «παιδιά» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Τα παιδιά της ΑΡΣΙΣ είναι φίλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εχουμε διοργανώσει μαζί πολλές δράσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις. Είναι και δικά μας παιδιά και η πόλη θα πρέπει να τα δει με αυτόν τον τρόπο».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας του ιδρύματος, που σήμερα βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης με στόχο να καταστεί ένα μεγάλο πανεπιστήμιο στο κέντρο του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. «Το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις και το Π.Θ. χρειάζεται την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας», το προσκλητήριο που απηύθυνε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου