ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιος για κορυφαίο Βραβείο ο π. Αντώνιος

υποψήφιος-για-κορυφαίο-βραβείο-ο-π-αντ-738574

Μεγάλη διάκριση για τον π. Αντώνιο Παπανικολάου και την «Κιβωτό του Κόσμου» κατ’ επέκταση. Η «ψυχή» της δομής, που έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε δεκάδες παιδιά που δεν είχαν στον «ήλιο μοίρα» και τώρα απέκτησαν μία οικογένεια, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών νικητών που προτείνουν οι Ελληνες για να πάρουν το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται από ευρωβουλευτές. Η φετινή απονομή θα γίνει σήμερα 9 και αύριο 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες.

Το βραβείο διεκδικούν συνολικά 50 πρόσωπα και οργανώσεις, ανάμεσα σε αυτά, είναι τρεις οργανώσεις από την Ελλάδα, η «Κιβωτός του Κόσμου», η «HOPEgenesis» και ο «Άνεμος Ανανέωσης».

Στόχος του βραβείου είναι να επιβραβεύσει άτομα και οργανώσεις των οποίων οι δράσεις προάγουν τη αλληλοκατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την ευρωπαϊκή συνεργασία, προάγουν την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού πνεύματος μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών, σχετίζονται με το θέμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους, ή/και προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «ψυχή» της Κιβωτού

O π. Αντώνιος Παπανικολάου ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό στην Αθήνα. Ο ίδιος, παρατηρούσε καθημερινά παιδιά, που ενώ θα έπρεπε να ήταν στο σχολείο σύχναζαν σε πλατείες ή παιδιά που αποτελούσαν μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ πάντα τα ίδια και οι οικογένειές τους βρίσκονταν σε ανάγκη.

Σιγά σιγά, τα πλησίασε μέσω του μπάσκετ και της αποδοχής, ανθρώπινα, προσπαθώντας να μιλήσει μαζί τους για τους προβληματισμούς τους, για την καθημερινότητά τους, προσπαθώντας να τους μιλήσει ως ίσος προς ίσον, χωρίς να τους κρίνει και χωρίς να τους νουθετεί και κυρίως να βρει τον τρόπο να σταθεί στο πλάι τους και να τα βοηθήσει στις ανάγκες τους. Έτσι αποφάσισε να ιδρύσει την «Κιβωτό του Κόσμου», μια οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

«Το καράβι της αγάπης» στον Βόλο

Με τον καιρό κέρδισε την αποδοχή και σταδιακά και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Σήμερα διαθέτει δομές στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στον Βόλο στην περιοχή Διμηνίου, στην κατοικία που δώρισε στην «Κιβωτό» ο γνωστός Βολιώτης βιομήχανος Κώστας Λούλης.

Η έναρξη της δομής στον Βόλο έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2016. Στο σπίτι φιλοξενούνται αποκλειστικά αγόρια από τη νηπιακή ηλικία έως και την ενηλικίωση τους. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν είκοσι επτά 27 αγόρια ενώ η δυναμικότητα του σπιτιού μπορεί να φτάσει μέχρι και 35 παιδιά. Κύριο μέλημα είναι τα παιδιά να μεγαλώσουν σε μια όμορφη και γεμάτη αγάπη οικογένεια μέσα από την οποία θα νιώσουν την ασφάλεια, την στοργή, την γαλήνη, την προστασία και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής με αξιοπρέπεια. Μεγάλο βάρος δίνεται στην ανατροφή των παιδιών, στην ψυχοκοινωνική τους φροντίδα καθώς και στην εκπαίδευση τους ώστε να εξελιχθούν σε ανθρώπους ενάρετους, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής και να είναι χρήσιμοι στον πλησίον τους.

Στις εγκαταστάσεις του σπιτιού των παιδιών βρίσκεται το γεωργικό σχολείο με 13 εργαστήρια. Το γεωργικό σχολείο έχει δυο βασικούς στόχους. Αφενός, να προσφέρει στα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τα ζωάκια και την φύση την ηρεμία που χρειάζονται ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην καθημερινότητά τους. Μέσα από αυτή τη θεραπευτική διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να νιώθουν το αίσθημα της προσφοράς και να αποκτούν σημαντικές αρετές όπως είναι ο σεβασμός, η υπομονή, η επιμονή και η εργατικότητα.

Παράλληλα τα παιδιά μέσα από την εκπαίδευσή τους κατευθύνονται σε επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, μαθαίνοντας ευχάριστα και δημιουργικά βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής, τα οποία τους προσφέρουν την δυνατότητα να λάβουν σημαντικά ερεθίσματα και δεξιότητες, ώστε να επιλέξουν ένα επάγγελμα και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου