ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαίδευση στο ηλεκτρονιοκό εμπόριο

εκπαίδευση-στο-ηλεκτρονιοκό-εμπόριο-851206

Προχθές Κυριακή επέστρεψε από τη Ρώμη η αποστολή της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η οποία συμμετείχε στο σχέδιο «Εφαρμογές Ίντερνετ στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», με χρηματοδότηση του προγράμματος LEONARDO DA VINCI – ΕΚΤ. Η αποστολή των στελεχών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, αφού η Μαγνησιώτικη αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία στην Ιταλία να συναντηθεί με μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Επιμελητηρίων Ιταλίας που εκπροσωπεί 103 Τοπικά Επιμελητήρια και με αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου της Ρώμης που αριθμεί τριακόσιες χιλιάδες μέλη. Τα μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας επίσης συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας των Ιταλικών Επιμελητηρίων.

Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας συμμετείχαν σε εργαστήρια κατάρτισης διάρκειας μιας εβδομάδας (16-22/4/2007) σε άρτια οργανωμένους χώρους διδασκαλίας και εργασίας. Οι δικαιούχοι αποκόμισαν σημαντικότατη γνώση και εμπειρία, αφού ενημερώθηκαν για ένα σύγχρονο θέμα που αφορά στην Επιχειρηματικότητα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και γνώρισαν εναλλακτικές δομές εργασίας. Η Ιταλία είναι ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ε.Ε., με ολοκληρωμένες υποδομές στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης των διαφόρων υπηρεσιών της τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα αυτό συμβάλλει επίσης στη διάδοση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και στην ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμών εκπαίδευσης – κατάρτισης. Εκτός από τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ιταλικών Επιμελητηρίων, τα μέλη της Μαγνησιώτικης αντιπροσωπείας έκαναν και πρακτική άσκηση στη σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης για το «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν».

Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του σχεδίου.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων συντελούνται δραματικές αλλαγές στα ευρύτερα πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικά δρώμενα. Η διείσδυση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί εντυπωσιακά στην ΕΕ. Η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει φέρει μια επανάσταση στην καθημερινή ζωή και νέες μεθόδους στο επιχειρείν. Ο δημόσιος τομέας σε όλα τα κράτη μέλη εκμεταλλεύεται την τεχνολογική πρόοδο, αναπτύσσοντας εφαρμογές Διαδικτύου που απλοποιούν τον τρόπο πληροφόρησης και συναλλαγής με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να επεκτείνουν τις αγορές τους και να απλοποιήσουν την καθημερινή εργασία τους. Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται περισσότερο από αυτές τις αλλαγές είναι οι ΜΜΕ και ειδικά οι «οικογενειακές» και «μονοπρόσωπες» επιχειρήσεις.
Η ραγδαία εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και οι αλλαγές που επέφεραν οι νέες τεχνολογίες στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθιστούν αναγκαία την ενσωμάτωση νέων υποδομών και οργανωτικών μοντέλων από όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία μιας ΜΜΕ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για την επιβίωση και ανάπτυξή της σε περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού, σε διεθνές επίπεδο. Οι εφαρμογές του επιχειρείν μέσω του Internet παρέχουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Τόπος Υλοποίησης.
Χώρα υποδοχής για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Ιταλία (Ρώμη), διότι:
o είναι χώρα με αυξανόμενη επιχειρηματικότητα, προηγμένη τεχνολογία, χρησιμοποιεί την Πληροφορική στην οργάνωση, τη διαχείριση και τη διοίκηση των Επιχειρήσεων, την Εκπαίδευση και την υλοποίηση των επιχειρηματικών και οικονομικών στόχων

Συνεργαζόμενοι φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου είναι:
1. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Ε.Α.Ε.Μ)
2. CO.EUR. Associazione di Consulenza e Formazione Europea (Italy) ως φορέας υποδοχής, ένας οργανισμός άρτια οργανωμένος με εμπειρία συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στόχοι του σχεδίου:
• Ενίσχυση της υπάρχουσας επιχειρηματικής κουλτούρας, νοοτροπίας και στάσης.
• Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρο – Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, με την ενθάρρυνση για την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών και επιχειρηματικών λύσεων.
• Καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενασχόληση περισσότερων ατόμων με τις επιχειρήσεις.
• Παροχή εγκυρότερης και πληρέστερης πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τις δυνατότητές του και τα οφέλη για τις ΜΜΕ.
• Βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των δικαιούχων με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται καλύτερα θέματα που σχετίζονται με την κατάρτιση εργαζομένων στις Νέες Τεχνολογίες και το ηλεκτρονικό επιχειρείν.
• Καλύτερη καθοδήγηση των νέων επιχειρηματιών για την επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν να συναντήσουν στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους προσπάθειας.
• Κατανόηση της σημασίας της γνώσης σχετικά με την Τεχνολογία της Πληροφορικής και του Internet, για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών στόχων και τη βελτίωση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων.
• Αντίληψη της μελλοντικής δομής των επιχειρήσεων, η οποία θα προκύψει από τη χρήση του Internet και του E- commerce, καθώς και των διαδικασιών καθημερινής πρακτικής και της ανάπτυξης στρατηγικής.
• Ανάπτυξη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τον μελλοντικό επιτυχημένο επιχειρηματία.

Πετυχημένη η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας
Οι εκπρόσωποι των Ιταλικών Επιμελητηρίων υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα τους εκπροσώπους της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και κατά την εβδομαδιαία παραμονή τους στην πρωτεύουσα της Ιταλικής χώρας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεων για τη φιλοσοφία λειτουργίας των επιμελητηρίων στην Ελλάδα και την Ιταλία και τη συμμετοχή τους ως εργαλεία ανάπτυξης στις οικονομίες των δύο χωρών. Επικεφαλής της βολιώτικης αποστολής ήταν η Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Θέκλα Καμμένου, ενώ το Επιμελητήριο εκπροσώπησαν τα στελέχη του Ευστάθιος Πλαστάρας, Θανάσης Κουντουράς, Βασίλης Καραλής, Κώστας Κόγιας καθώς και το Διοικητικό Στέλεχος του Επιμελητηρίου Μαρία Καραγιάννη. Τα μέλη της βολιώτικης αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Μουσεία του Βατικανού, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, το Κολοσσαίο, το Καπιτώλιο και άλλα σπουδαία μνημεία της Ρώμης. Με την επιστροφή στο Βόλο έκδηλη ήταν η ικανοποίηση των μελών της Αντιπροσωπείας για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στην αιώνια Πόλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου