ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών

εκλογές-ζητά-ο-σύνδεσμος-βιομηχανιών-851206

Να οριστεί ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρόνο ζήτησε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος τονίζοντας πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ευνοεί τη χώρα.
«Το γρήγορο ξεκαθάρισμα δίνει ώθηση στην οικονομία και το έχουμε ανάγκη. Η ταχύτητα που χρειαζόμαστε δεν ευνοείται από μεγάλες προεκλογικές περιόδους» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου προς τιμήν του.
Έκανε επίσης λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο προμηθειών και διαφθοράς σε συναλλαγές» και πρόσθεσε: «Κάποιοι έπαιξαν με τα χρήματά μας, τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και τα αποθεματικά μας. Υπάρχουν διαχειριστικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, όμως δεν τις αναζητούμε στα πρόσωπα, αλλά στη λήψη μέτρων για την απαλλαγή των ταμείων από κομματικά καπελώματα» τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος και υπενθύμισε ότι ο ΣΕΒ έχει προτείνει επτά άξονες δράσεις για τη διαχείριση των ταμείων.
Στην ομιλία του ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι στον οικονομικό τομέα προσπάθειες ετών φαίνεται να αποδίδουν, καθώς οι υποδομές επεκτείνονται, η δημοσιονομική εικόνα βελτιώνεται, το φορολογικό καθεστώς είναι λιγότερο επαχθές και περισσότερο σταθερό, οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, ο πληθωρισμός διατηρείται σε ελεγχόμενα επίπεδα, το χρηματιστήριο δείχνει δυναμισμό και αυξάνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα πολλά που έγιναν και γίνονται δεν επαρκούν, καθώς υστερούμε μόνιμα στη διεθνή κατάταξη με όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Χαρακτήρισε ως «βαρίδια για την οικονομία» το κράτος που αποτελεί τροχοπέδη στις αλλαγές, την αστική τάξη μεταπρατικού χαρακτήρα, την επιχειρηματική τάξη που δεν έχει πείσει την κοινωνία για τις προθέσεις της, την υπερτροφία των κομματικών μηχανισμών και τη διάχυση της διαφθοράς χωρίς κομματικά ή κοινωνικά όρια, που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας. Όπως είπε, κάθε πολίτης ωθείται έμμεσα στο κυνήγι του πρόσκαιρου, ακόμα και του άνομου πλουτισμού.
Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως «η κομματική συναίνεση έχει καταστεί άλλοθι αδράνειας και απραξίας» και ότι «εναπόκειται στην κοινωνία των ενεργών πολιτών να προωθήσει την αναγκαία μεταρρυθμιστική μάχη απαλλάσσοντας τον τόπο από την αδυσώπητη διαπλοκή του κρατικού παρεμβατισμού, της κομματικοποίησης και της συνεπακόλουθης διαφθοράς».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η κοινωνική σιγουριά και η συλλογική ελπίδα δεν προσφέρονται πια σε κομματικές συσκευασίες» και ότι «μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα από την αυτοδέσμευση της κοινωνίας, των κοινωνικών εταίρων και φορέων, των δυνάμεων εργασίας, σε μία κοινή στρατηγική αλλαγής, σε μία ουσιαστική και ριζοσπαστική κοινωνική συναίνεση που θα δίδει έμφαση στη συνεργασία, στην αλλαγή, στην πρόοδο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου