ΤΟΠΙΚΑ

Το 2018 εγκαθίσταται ο μαγνητικός τομογράφος στο Αχιλλοπούλειο

το-2018-εγκαθίσταται-ο-μαγνητικός-τομογρ-178722

Εως τέλος του 2018 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο Νοσοκομείο Βόλου ο μαγνητικός τομογράφος, για την προμήθεια του οποίου προ δεκαπενθημέρου άναψε πράσινο φως το Υπουργείο Υγείας. Η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου για το Αχιλλοπούλειο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και σύμφωνα με τον διοικητή, Ματθαίο Δραμητινό, αναμένεται το μηχάνημα να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2018.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο κ. Δραμητινός στην τελευταία για το 2017 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί. Αφορμή για την ενημέρωση αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, που άφηνε εκτός χρηματοδοτικού πλαισίου τον μαγνητικό τομογράφο. Οι αντιδράσεις που είχαν ξεσηκωθεί για το αναγκαίο για το νοσοκομείο μηχάνημα, καθώς και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσε ίση αντιμετώπιση του νοσοκομείου Βόλου, είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί λύση.

Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο κ. Δραμητινός, η σημερινή διοίκηση του Αχιλλοπούλειου σεβάστηκε τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί για το ΕΣΠΑ από την προηγούμενη διοίκηση. «Το Δημοτικό Συμβούλιο προέκρινε τον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος δεδομένης της αξίας του θα μηδένιζε τις χρηματοδοτήσεις για όλα τα υπόλοιπα έργα. Τότε υπενθυμίζω ότι η χρηματοδότηση ήταν 1,9 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Δραμητινός και πρόσθεσε ότι μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν εντάχθηκαν επιπλέον έργα προϋπολογισμού 225.000 ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν εγκαταλείφθηκε το αίτημα για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου.

«Η σημερινή διοίκηση πάντα πίστευε ότι είναι ένα μηχάνημα απολύτως απαραίτητο για το νοσοκομείο. Καταφέραμε μετά από… μαραθώνιο να το εντάξουμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μάλιστα του 2017. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε εντός του 2018 να προμηθευτούμε τον μαγνητικό τομογράφο και να τον λειτουργήσουμε. Η απουσία μαγνητικού τομογράφου ήταν μια μεγάλη πληγή για το δημόσιο σύστημα υγείας στον Βόλο και τους ίδιους τους ασθενείς, που αναγκάζονταν είτε να κάνουν εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρεία, είτε να απευθύνονται σε νοσοκομεία άλλων νομών», σχολίασε ο κ. Δραμητινός.

Αυξημένος προϋπολογισμός

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον αυξημένο προϋπολογισμό με τον οποίο θα λειτουργήσει από το 2018 το Αχιλλοπούλειο. «Αποκαταστάθηκαν τα όποια σφάλματα υπήρχαν στις χρηματοδοτήσεις. Ημασταν οι τέταρτοι σε χρηματοδότηση στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, με ετήσιο προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, μολονότι είμαστε το δεύτερο νοσοκομείο σε κλίνες. Πλέον, θα λειτουργούμε με αυξημένο κατά 2,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, συνολικά δηλαδή 15,5 εκατ. ευρώ, που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας», εξήγησε.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, χαρακτήρισε σημαντικές τις εξελίξεις, και επεσήμανε ότι από την ικανοποίηση των αιτημάτων για τα οποία δόθηκε αγώνας φάνηκε ότι ήταν δίκαια. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στο νοσοκομείο εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα.

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσε δίκαιη αντιμετώπιση, δικαιώθηκε. Τότε είχαμε δεχθεί οχετό λάσπης. Σήμερα χαιρετίζουμε την Πολιτεία για τον μαγνητικό τομογράφο. Ο υπουργός είναι δίκαιος και σωστός. Ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ ήταν λάθος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς, αφήνοντας αιχμές τόσο κατά του κ. Δραμητινού όσο και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Η καλύτερη καρδιολογική κλινική

Σε δηλώσεις του, με το πέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Ματθαίος Δραμητινός αναφέρθηκε και στο όραμα για τη δημιουργία στο Αχιλλοπούλειο της καλύτερης καρδιολογικής κλινικής.

«Το νοσοκομείο όφειλε να έχει μαγνητικό τομογράφο, όπως και στεφανιογράφο και καινούριο ακτινολογικό μηχάνημα. Σχεδιάζουμε και θα φτιάξουμε την καλύτερη καρδιολογική κλινική. Ηδη μπήκαν οι βηματοδότες, θα έρθει και ο στεφανιογράφος και ειδικοί γιατροί, και θα αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Δραμητινός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου