ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες αγρότες… στην ουρά για σύνταξη

δεκάδες-αγρότες-στην-ουρά-για-σύνταξ-223505

Στο περίμενε δεκάδες αγρότες από τη Μαγνησία για συνταξιοδότηση. Έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρχές του χρόνου και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις. Η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες, καθώς σύμφωνα με τους αγρότες υπάρχουν αιτήσεις για απονομή σύνταξης που κατατέθηκαν από τις αρχές του χρόνου και ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες αγροτών της Μαγνησίας για τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην επεξεργασία των αιτήσεων για συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα αιτήσεις για απονομή σύνταξης που υποβλήθηκαν αρχές του 2017 να μην έχουν ακόμη περαστεί στο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απονομή συντάξεων «κολλάει» τόσο στην έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ όσο και στη γραφειοκρατία λόγω της ένταξης του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλειας τον ΕΦΚΑ. Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα αγρότες γεννημένοι το 1950, που θα έπρεπε από τον περασμένο Ιούλιο να έχουν συνταξιοδοτηθεί, να βρίσκονται εν αναμονή.

Δεν μπορούν μάλιστα να τύχουν της ευεργετικής διάταξης που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατρούγκαλου, για την καταβολή έστω της προσωρινής σύνταξης κατά την αναμονή έκδοσης της τελικής απόφασης.

Δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης είναι όλοι οι αγρότες που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης από 1/1/2017, αρκεί να μη λαμβάνουν σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό φορέα. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης είναι το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% της εθνικής σύνταξης για την 20ετία. Με δεδομένο πως η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ, δεν μπορεί να πέφτει κάτω από τα 307 ευρώ.

Με την καθιέρωση της χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αποκαθίσταται μια αδικία στη διαδικασία διαχείρισης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων από το ταμείο των αγροτών, καθώς το δικαίωμα της προσωρινής σύνταξης ίσχυε εδώ και χρόνια στους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων, και εξυπηρετεί τις ανάγκες τους μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται τέλος, πως για τους ασφαλισμένους αγρότες που θα καταθέσουν αίτημα συνταξιοδοτικό από 1/1/2017 και μετά, προβλέπεται μεταβατική περίοδος όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξής τους που θα ολοκληρωθεί το 2030. Το μικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης που καθιερώνεται από 1/1/2017 έως 31/12/2030 προβλέπει ότι το τελικό ποσό της σύνταξης που θα χορηγείται θα αποτελείται από δύο μέρη: Ένα μέρος του ποσού της σύνταξης, το μεγαλύτερο, θα προκύπτει με βάση τις παλιές διατάξεις του ΟΓΑ, και ένα δεύτερο μέρος με βάση το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Το ποσοστό του κάθε μέρους μεταβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται από το νέο σύστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου