ΤΟΠΙΚΑ

«Κλίμα φόβου και τρομοκρατίας»

κλίμα-φόβου-και-τρομοκρατίας-289618

Σε καταγγελίες ότι εργαζόμενοι δέχθηκαν πιέσεις από προϊσταμένους τους να συμπληρώσουν τα έντυπα της αξιολόγησης, προχώρησε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου. Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των εντύπων της αξιολόγησης, με τους συνδικαλιστές να επισημαίνουν ότι την τελευταία στιγμή καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας και περίπου 400 εργαζόμενοι πήραν αριθμούς πρωτοκόλλου, δεν έγινε όμως γνωστό αν κατέθεσαν έντυπα αξιολόγησης ή δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Επί οκτώ μήνες, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση, απεργώντας και απέχοντας από τη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους βάσει νόμου.

Σύμφωνα με την κ. Στάχτου, έως και την περασμένη Παρασκευή, το 85% των εργαζομένων στους δήμους της Μαγνησίας δεν είχε καταθέσει έντυπα αξιολόγησης. Στην αξιολόγηση συμμετείχε μόλις το 15%, στη συντριπτική πλειοψηφία από τον Δήμο Βόλου.

Το κλίμα όμως φάνηκε να αντιστρέφεται τις τελευταίες ημέρες, μετά την τροπολογία βάσει της οποίας οι διευθυντές και προϊστάμενοι υπηρεσιών που δεν θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση, δεν θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις για την υπηρεσιακή εξέλιξή τους.

Όπως ανέφερε η κ. Στάχτου, τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν 400 αριθμοί πρωτοκόλλου στο τμήμα προσωπικού, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάθεση εντύπων αξιολόγησης ή δηλώσεων συμμετοχής στην απεργία. Πάντως, σύμφωνα με τη Γ.Γ. του τοπικού συλλόγου, Εύη Καρυδάκη, μόνο χθες, δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή υπέγραψαν 80 εργαζόμενοι.

«Εμείς συνεχίζουμε την απεργία-αποχή από τα καθήκοντα που αφορούν την αξιολόγησή μας, είμαστε ενάντιοι σε αυτά που καθορίζουν εξωτερικοί παράγοντες και λέμε “ναι” σε μια αξιολόγηση που θα είναι πραγματικά αξιοκρατική. Συνεχίζουμε την απεργία μας. Καλούμε τους συναδέλφους μας να καταθέσουν αντί της αξιολόγησης το έντυπο που προτείνει η ομοσπονδία μας, με το οποίο είμαστε κατοχυρωμένοι σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μας εξέλιξη. Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιαστικό νόμο που θέλει να καταργήσει το δικαίωμά μας στην απεργία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Στάχτου.

Από την πλευρά της η κ. Καρυδάκη, υπογράμμισε: «Καλούνε τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να γίνουν το μαστίγιο των εργαζομένων. Στην ουσία τους βάζουν μια κουκούλα στα πλαίσια της στοχοθεσίας, προκειμένου οι υπηρεσίες, οι ήδη αποψιλωμένες υπηρεσίες, σταδιακά να πετάξουν έξω τους εργαζόμενους και να πάνε στον ιδιώτη».

Το παρών στη χθεσινή γενική συνέλευση έδωσε ο Γ.Γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Βασίλης Πετρόπουλος, ο οποίος αναγνώρισε το κλίμα ανησυχίας στους εργαζόμενους, και τους κάλεσε να μην υποκύψουν αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της προσχηματικής αξιολόγησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου