ΤΟΠΙΚΑ

Δεν συμφωνούν με τα κριτήρια επιλογής των προϊσταμένων

δεν-συμφωνούν-με-τα-κριτήρια-επιλογής-476182

Αντιδράσεις δικαστικών υπαλλήλων για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων στις δικαστικές υπηρεσίες και στο δημόσιο γενικά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννα Παπαδημητρίου, με ανακοίνωσή της λέει ότι συμφωνεί με την αποχή από το νομοσχέδιο Βερναρδάκη, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην επιλογή προϊσταμένων στους κλάδους, όπου αποκλείονται a priori υπάλληλοι με πολλά έτη προϋπηρεσίας, με κριτήριο μόνο τον τίτλο σπουδών.

Μάλιστα, προτείνει την αποχή των εκλεγμένων στα υπηρεσιακά συμβούλια από την κρίση αιτήσεων που θα υποβληθούν μετά τις προσκλήσεις των αρμοδίων υπουργείων, καθώς κρίνει ότι μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί η ενότητα των εργαζομένων, η οποία είναι και η δύναμη τους.

Η κ. Παπαδημητρίου λέει ότι τα προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης είναι πολλά. «Δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, στους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω της “αξιολόγησης”» διευκρινίζει.
Δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ, εξηγεί, και πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύσαμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. «Ποτέ δε διαμορφώσαμε θέση που να λέει ότι είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων υπαλλήλων, όμως γι’ αυτά υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό – νομικό πλαίσιο, με το οποίο μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν.
Εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να είναι σωστός και αποδοτικός στη δουλειά του», τονίζει.

Όμως, για την ίδια «άλλο πράγμα είναι αυτό, και άλλο η απόδοση να συνδέεται με την αξιολόγηση, με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο ο αποκλεισμός δικαστικού και δημοσίου υπαλλήλου κατηγορίας ΔΕ, από το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για να κριθεί σε επιτελικές θέσεις».

Η πρόεδρος του Συλλόγου λέει ότι πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι επιβράβευσαν εκείνους τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι με μόχθο και οικονομικό κόστος συνεχίζουν την απόκτηση γνώσεων, με τη φοίτηση τους στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την απόκτηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών.
Ωστόσο, τονίζει ότι η επιλογή προϊσταμένων δεν συνάδει με αποκλεισμούς κατηγοριών με βάση τον τίτλο σπουδών.

Τέτοιου είδους αποκλεισμοί, καταλήγει, αποτελούν μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, όπως είναι και η «αξιολόγηση» που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου