ΤΟΠΙΚΑ

Πρόχειρη και ελλιπής η αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας

πρόχειρη-και-ελλιπής-η-αναδιάρθρωση-τ-432270

Σε πλήρη ισχύ τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουνίου, η λειτουργία τη Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας με τη νέα της δομή. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστοποίησε τη διαταγή του. Ωστόσο, δεν τη συνόδευσε με καμία απόφαση ενίσχυσης των Αστυνομικών Τμημάτων με μάχιμους αστυνομικούς και προμήθειάς τους με νέα οχήματα. Ενώ Αστυνομικά Τμήματα μετατρέπονται σε πολυδύναμα Υπερτμήματα, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν στο 35% της οργανικής δύναμης, ενώ τα περιπολικά οχήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταγράφουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναδόμηση των Αστυνομικών Υπηρεσιών καταλογίζει στην Πολιτεία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Αργύρης Διχτάς, τόνισε ότι η νέα δομή στήθηκε υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Δεν είχε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, εξήγησε, την κατάλληλη επάνδρωση των Τμημάτων και τελικά αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και μόνο.

Το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου με τη νέα του μορφή το αποδεικνύει αυτό περίτρανα. Πλέον με τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Βόλου και Νέας Ιωνίας θα περιλαμβάνει στην αρμοδιότητά του ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα, ενώ θα έχει υπ’ ευθύνη του και τις μεταγωγές. Συνολικά περίπου 75 αστυνομικοί από οργανική δύναμη περίπου 110, θα πρέπει να περιπολούν μία γεωγραφική ενότητα δεκατεσσάρων χιλιομέτρων, από το Σωρό έως την Αγριά. Το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, το οποίο θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, θα αστυνομεύει ολόκληρη αυτή την περιοχή με έξι περιπολικά οχήματα, ενώ τα πέντε από αυτά εκτιμάται ότι είναι για απόσυρση.

Το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας, το οποίο μετονομάζεται σε Βορείου Πηλίου, «χάνει» την Αγριά και τον Άγιο Λαυρέντιο από τη χωρική του αρμοδιότητα, πλην όμως αναλαμβάνει επιπλέον των άλλων περιοχών που έχει (Άλλη Μεριά, Ανακασιά, Πορταριά, Μακρινίτσα) και όλη την ευθύνη για την αστυνόμευση στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου. Το Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου θα είναι αρμόδιο να επεμβαίνει για όλα τα συμβάντα στον Αη Γιάννη, το Μούρεσι, την Τσαγκαράδα, τον Αγιο Δημήτριο, τη Νταμούχαρη. Την ίδια στιγμή έχει μόλις δεκαεφτά μάχιμους αστυνομικούς και η μοναδική ενίσχυση που είχε ήταν με δύο αστυνομικούς. Το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα έχει τρία περιπολικά, εκ των οποίων τα δύο έχουν διανύσει 500.000 χιλιόμετρα και δεν κρίνονται αξιόπιστα για να κινηθούν.

Το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών, το οποίο μετονομάζεται σε Νοτίου Πηλίου, θα είναι υπεύθυνο πλέον για τη γεωγραφική ενότητα που καλύπτει την περιοχή από τα Λεχώνια και τον Άγιο Λαυρέντιο έως το Τρίκερι. Το Αστυνομικό Τμήμα πλέον δεν θα είναι υπεύθυνο για τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου, πλην, όμως, εκτιμάται ότι και πάλι έχει να ανταπεξέλθει σε μία τεράστια περιοχή, με αποτέλεσμα το έργο του να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο αριθμός των κατοίκων στο Νότιο Πήλιο αυξάνεται δυσανάλογα λόγω του τουρισμού.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τη νέα αναδιάρθρωση, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου μετατρέπεται σε Γραφείο και λειτουργεί υπό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, στην οποία οργανικά θα ανήκει και η Ομάδα Πρόληψης Καταστολής της Εγκληματικότητας. Η Τουριστική Αστυνομία θα υπάγεται πλέον στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, στο οποίο θα υπάγεται και η ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης. Το αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού παραμένει ως έχει, όπως και το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου, το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου.

Αναλυτικά τι προβλέπει το ΦΕΚ

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου,

β. Αστυνομικό Τμήμα Βόλου,

γ. Τμήμα Τροχαίας Βόλου,

δ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Μαγνησίας,

ε. Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου,

στ. Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού,

ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου,

η. Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου,

θ. Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου και

ι. Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου,

β. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Σκιάθου (Π.Χ.Δ.), ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ζαγοράς, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ζαγοράς του δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου και

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Αλοννήσου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

3. Εδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων δ΄ και ε΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Σούρπης του δήμου Αλμυρού και η δημοτική ενότητα Ιωλκού του δήμου Βόλου, αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου