ΤΟΠΙΚΑ

Ασφαλιστικά για το αιολικό πάρκο στον Λαύκο

ασφαλιστικά-για-το-αιολικό-πάρκο-στον-506824

Ο… άνεμος αντίδρασης που άρχισε να «φυσάει» από κατοίκους του Νοτίου Πηλίου, που είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση 9 αιολικών πάρκων στον δήμο, οδήγησε σε υπαναχώρηση τη δημοτική αρχή. Είχε -στην προηγούμενη θητεία της- ανάψει «πράσινο φως» στην εταιρεία που ενδιαφερόταν να επενδύσει στον Λαύκο, προχθές όμως, δήλωσε άγνοια, και κάτω από την πίεση των αντιδράσεων κατοίκων πρότεινε, και αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας που έχει ήδη θέσει προς έγκριση στην Περιφέρεια την περιβαλλοντική της μελέτη.

Το τελευταίο διάστημα, οι κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου είναι αναστατωμένοι από την προοπτική δημιουργίας εννέα αιολικών πάρκων στον δήμο, μετά από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας και το φυσικό τοπίο της περιοχής, το τουριστικό της προϊόν, ενώ ταυτόχρονα από την πύκνωση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τον υποσταθμό της ΔΕΗ, επισημαίνουν ότι θα υπάρχει αντίκτυπος στη δημόσια υγεία.

Το θέμα, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και την πρωτοβουλία τους να ενημερώσουν οι ίδιοι πόρτα-πόρτα τους δημότες, ήρθε προχθές για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας, δήλωσε άγνοια για την επένδυση. Υποστήριξε ότι είχαν μόνο μία πρώτη ενημέρωση το 2012. Ωστόσο σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Μιχάλη Γρηγορίου, τουλάχιστον δέκα δημοτικοί σύμβουλοι της σημερινής δημοτικής αρχής, συμμετείχαν στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου, που το 2011 έδωσε άδεια σε εταιρεία αιολικών πάρκων να εγκαταστήσει ανεμοϊστό στον Λαύκο και όταν οι μετρήσεις κρίθηκαν ικανοποιητικές, το 2012 να καταθέσει πρόταση στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετικό απέναντι στην επένδυση.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης η οποία βρίσκεται προς έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα μετά από πρόταση του κ. Γρηγορίου να ταχθούν ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και να καταθέσουν αίτημα απομάκρυνσης του υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκεται στον Λαύκο.

Με πρόταση του αντιδημάρχου, Μιλτ. Παπαδημητρίου, αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου