ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για τον ποδηλατόδρομο

πράσινο-φως-για-τον-ποδηλατόδρομο-851206

Το πράσινο φως άναψε προχθές η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρώτο ουσιαστικά έργο του Δήμου Βόλου που εντάσσεται στο περιφερειακό σκέλος των χρηματοδοτήσεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ), που σημειώνεται ότι άρχισε να… τρέχει από το 2007, αλλά μέχρι τέλος του έτους οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η απορροφητικότητα των πιστώσεων σε επίπεδο χώρας δεν θα έχει ξεπεράσει το 15%…

Το έργο του Δήμου Βόλου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό 2.195.000 ευρώ είναι «η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής». Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ.κ. Βούλγαρης και Στάμος, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους κυρίως για το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου ήταν, όπως είπαν, η πρώτη από τις προτάσεις που αξιολογήθηκε σε επίπεδο Θεσσαλίας που αφορούσαν στην Πρόσκληση 23 και το Μέτρο « Περιβάλλον – Πράσινο – Ποιότητα Ζωής και Αστικές Παρεμβάσεις». Οι κ.κ. Βούλγαρης και Στάμος σημείωσαν ακόμη ότι η μελέτη ήταν έτοιμη εδώ και αρκετούς μήνες, με την αγωνία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου ωστόσο να εξαντλείται στην εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από μία σειρά από φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως ο ΟΛΒ, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, το ΥΕΝ, η ΝΑΜ για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων κ.α.

Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος

Όπως περιγράφεται στη μελέτη, τα έργα που πρόκειται να γίνουν αφορούν:

– Την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων προς τα δυτικά, διερχόμενο από το κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Παπαρήγα», τη συνοικία Αϊβαλιώτικα, τον αρχαιολογικό χώρο των Πευκακίων και φτάνει στις Ν. Παγασές. Το συνολικό μήκος είναι 6.500 μ. και το γενικό πλάτος τα 2,40 μ. Η επίστρωση της διαδρομής θα γίνει με οικολογικά υλικά και θα είναι άλλοτε στο υφιστάμενο πεζοδρόμιο και άλλοτε στο οδόστρωμα.

– Ανάπλαση Πλατείας Τελωνείου

– Ανάπλαση πεζοδρομίων περιοχής Παλαιών

– Κατασκευή πεζοδρομίου παραλίας Αλυκών.

Σύμφωνα με τους μελετητές ο ποδηλατόδρομος αρχίζει από τη θέση του Τελωνείου όπου συνδέεται με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που υπάρχει σε όλο το μήκος της παραλίας του Βόλου. Δημιουργείται ένα συνεχές δίκτυο παράλληλο του παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους πάνω από 10.000 μέτρα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποδηλατοδρόμου εναλλάσσονται κατά τη διαδρομή του, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει η υφιστάμενη κατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων. Έτσι υπάρχουν τμήματα όπου ο ποδηλατόδρομος προτείνεται στο πεζοδρόμιο αλλά και τμήματα που εντάσσεται στο οδόστρωμα. Στο σύνολό του προβλέπεται κατάλληλη σήμανση (διαγράμμιση – πινακίδες) για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Στη θέση του Τελωνείου Βόλου, εκεί όπου ήταν η παλιά ψαραγορά (μεταφέρθηκε σε γειτονικό νέο κτήριο), προτείνεται με την παρούσα μελέτη η ανάπλαση του χώρου. Πρόκειται για μία έκταση μπροστά από τα παλαιά κτίρια του Τελωνείου τα οποία θα ανακαινιστούν και θα αποκτήσουν νέα χρήση πολιτιστικού κέντρου. Για το λόγο αυτό η πλατεία αναπλάθεται, ώστε να λειτουργεί ως είσοδος στα κτίρια του Τελωνείου, αλλά και ως σημείο αναφοράς για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Επίσης σε μερικούς δρόμους της περιοχής των Παλαιών όπως η Αλμυρού, η Πυράσου, η Μητρ. Γρηγορίου, η Λήμνου και η Λαχανά προτείνεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλάτος, ομοιόμορφη ομαλή επίστρωση εξασφαλίζοντας την άνετη μετακίνηση των πεζών αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης .

Τέλος προτείνεται η κατασκευή πεζοδρομίου συνολικού μήκους 630 μέτρων και πλάτους 7,30 μέτρων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Αλυκών (οδός Παπαδάκου) από την οδό Ασκαλάμου έως την πλαζ. Με το πεζοδρόμιο αυτό εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των πεζών κατά μήκος του δρόμου και της παραλίας, εντάσσεται σε αυτό ο ποδηλατόδρομος και διαμορφώνεται ενιαίος κοινόχρηστος χώρος και καθιστικά για την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου